De olie die vaak gebruikt wordt in pindakaas is palmolie. Palmolie bestaat voor de helft uit verzadigd vet – wat ongunstig is voor je gezondheid. Daarnaast is de productie van palmolie vaak niet duurzaam.
Het gehalte verzadigd vet is relatief laag en dat is goed voor het hart en de bloedvaten. Kies dan wel een pindakaas zonder kokos- of palmolie; dit zijn verzadigde vetten en verhogen het LDL (slechte) cholesterol en daarmee de kans op een hartinfarct en beroerte.
Palmolie is door zijn eigenschappen een wondermiddel en zit niet alleen in heel veel voedingsproducten maar ook in make-up en schoonmaakmiddelen en biodiesel. In pindakaas zorgt het voor een stabiele, smeuïge structuur. Zo gaat de pindakaas niet scheiden zoals bij 100% pinda-varianten.
Calvé pindakaas bestaat uit heel veel pinda's, een beetje zout en plantaardige oliën (raapzaad en soja), waarvan een klein deel palmolie is. Calvé kiest voor palmolie omdat de opbrengst per hectare 4 tot 10 keer hoger is dan andere plantaardige oliën.
Maar veel van deze "natuurlijke" pindakaassoorten hebben een vervelend ingrediënt gemeen: palmolie. Palmolie is "natuurlijk", zeker, maar het is ook slecht voor het milieu en slecht voor je gezondheid (het bevat ongelooflijk veel verzadigd vet).
Palmolie wordt door fabrikanten van notenboter specifiek gekozen vanwege de neutrale smaak. Het wordt simpelweg toegevoegd als een goedkope manier om de natuurlijke olieafscheiding te stoppen en als vulmiddel om de marges te vergroten .
Palmolie is niet duurzaam en niet milieuvriendelijk
Regenwouden verdwijnen, terwijl we die juist zo hard nodig hebben voor CO2. Bepaalde diersoorten, zoals de orang-oetan, sterven uit. Ook ontstaan er vaker bosbranden, wat extra milieuvervuiling met zich meebrengt.
Niet-100% pindakaas is beter te smeren. Er zijn stoffen aan toegevoegd zoals emulgatoren en palmvet om de pindakaas smeerbaar te houden. En dát maakt deze pindakaas minder gezond. Kies je voor pindakaas, neem dan dus een variant met 100% pinda's, zonder toegevoegd zout, suiker, emulgatoren en ander vet.
Hoewel het grootste deel van het vet in pindakaas relatief gezond is, bevatten pinda's ook wat verzadigd vet. Dit kan bij langdurige overconsumptie tot hartproblemen leiden .
Skippy's hele lijn natuurlijke spreads is vrij van conserveringsmiddelen, kunstmatige smaakstoffen en kleurstoffen. Zoals de meeste pindakaas is deze ook vrij van cholesterol en transvet.
"Palmolie bevat meer verzadigd vet dan andere oliesoorten. Verzadigd vet staat bekend om de ongunstige gezondheidseffecten. Zo verhoogt verzadigd vet het LDL-cholesterol. Op die manier vergroot verzadigd vet het risico op hart- en vaatziekten."
Calvé 100% pinda's met fijn gemalen stukjes pinda. Dat is 100% puur genieten! Ideaal voor op de cracker of boterham maar ook door smoothies of om mee te koken en bakken.
Geen transvetten in pindakaas - in tegenstelling tot huidige geruchten
De geruchten ontstonden ongetwijfeld doordat kleine hoeveelheden gehydrogeneerde plantaardige oliën aan commerciële pindakaas werden toegevoegd (1 tot 2 procent van het totale gewicht ) om te voorkomen dat de pindaolie zich zou afscheiden .
Het enige wat je nodig hebt zijn pinda's en een keukenmachine . Voeg geen extra olie toe, want de pinda's laten hun natuurlijke oliën los terwijl je bezig bent. Als je ooit zelfgemaakte amandelboter hebt gemaakt, is het maken van pindakaas nog sneller.
Palmolie in cosmetica is niet slecht voor je gezondheid of een gevaar voor je huid.
Ingrediënten: 'PINDA'S, BEVAT 2% OF MINDER VAN: PLANTAARDIGE MONOGLYCERIDEN (VAN PALMOLIE ), ZOUT.'
De gemiddelde Amerikaan krijgt al te veel zout en suiker binnen, dus meer eten in pindakaas is iets dat je absoluut moet proberen te vermijden. Gehydrogeneerde oliën, evenals conserveermiddelen zoals kaliumsorbaat , worden toegevoegd om de houdbaarheid van pindakaas te verlengen.
Wat als je elke dag pindakaas eet? Zoals we hierboven al noemden, is er een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor pindakaas. Als jij elke dag lekker geniet van een boterham met pindakaas en hierbij onder de 20 gram blijft, is er niks aan de hand.
Over vezels gesproken, pindakaas en jam kunnen je darmen gezond houden en je stoelgang regelmatig . "Pinda's bevatten niet alleen veel vezels, maar ook een goede hoeveelheid niacine, wat de spijsvertering kan helpen," zegt Geiger.
Het is belangrijk om natuurlijke pindakaas te gebruiken die slechts twee ingrediënten bevat: pinda's en zout, zonder onnodige toevoegingen of conserveringsmiddelen. Zo weet u zeker dat er geen verborgen bronnen van overtollige calorieën, suikers of ongezonde vetten in zitten.
Het was niet makkelijk om de beste gezonde pindakaas te kiezen, maar Crazy Richard's won uiteindelijk omdat het alle juiste smaken pakt: het is gemaakt van slechts één eenvoudig ingrediënt - pinda's - het smaakt heerlijk en is gemakkelijk te vinden bij de meeste grote supermarkten en online.
Toch is pindakaas gezond
Toch is het een gezonde vervanger van zulk hartig beleg. Pindakaas bevat evenveel of meer eiwit, maar veel minder verzadigde vetten dan kaas of worst. Bovendien is pindakaas puur plantaardig en bevat het geen cholesterol.
Bij inname via de mond: Palmolie wordt vaak geconsumeerd in voedsel. Maar palmolie bevat een type vet dat het cholesterolgehalte kan verhogen. Mensen moeten dus vermijden om palmolie in overmaat te eten. Palmolie is mogelijk veilig bij gebruik als medicijn, op korte termijn .
Voor de productie van palmolie moeten namelijk veel bossen worden gekapt. Zo kunnen er palmolieplantages worden aangelegd. Deze ontbossing heeft echter nadelige effecten op de natuur, de biodiversiteit en de wilde dieren, maar ook voor onze gezondheid.
Er zijn namelijk alleen maar pinda's in te vinden. Geen palmvet, toegevoegd zout, toegevoegd suiker of extra pindaolie. Daarom kan er een laagje olie bovenop komen te staan. Dat is niet erg, even doorroeren en klaar!