De smaak en structuur van het fruit verandert natuurlijk wel door het in te vriezen. Hier wint vers het toch van de diepvries. Bevroren fruit is een geschikte optie wanneer je snel een gezonde smoothie op tafel wilt hebben, maar de smaak van verse blauwe bessen: is ongeëvenaard, en mag soms wat kosten.
Het antwoord is: ja! Sterker zelfs: diepvriesfruit is in sommige gevallen zelfs gezonder dan vers fruit. Het bevat dikwijls meer vitamines, omdat de vruchten meteen worden ingevroren na het plukken. Het invriezen stopt het proces waarbij voedingswaarden worden afgebroken, waardoor de vitamines beter bewaard blijven.
Je zult geen moeite hebben om beide soorten bessen te vinden voor recepten, vooral omdat de VS de meeste bosbessen ter wereld produceert. Maar hier is het ding: hoewel je een verandering in kleur en een voedingsvariatie tussen bevroren en vers zult opmerken, is er geen smaakverschil .
Omdat de meeste voedingsmiddelen worden ingevroren wanneer ze op hun verst zijn , zijn ze net zo (of misschien nog wel rijper) en lekkerder. Bovendien blijven ze langer in deze staat dan bessen die op kamertemperatuur worden bewaard. Smakelijk, zeer voedzaam en minder verspillend: de lijst met redenen om een zak bevroren bosbessen te kopen is overtuigend...
Factcheck. Een Amerikaanse studie bevestigt dat diepgevroren groenten en fruit een waardig alternatief vormen voor verse groenten en fruit: ze bevatten evenveel vitaminen. Na vijf dagen bewaren in de koelkast is de kans op vitamineverlies iets groter dan voor driepvriesproducten, maar dat verlies valt al bij al mee.
Diepvriesgroenten en -fruit zijn goedkoper omdat ze op grote schaal geoogst, opgeslagen en getransporteerd worden. Fruit en groente bestemd voor de diepvries kan massaal geoogst worden als de marktprijs laag is. Dit zonder de tijdsdruk die wel aanwezig is bij de oogst van verse groenten.
Laat het fruit 1 uur ontdooien op kamertemperatuur of 3 uur in de koelkast.
Er is een simpele oplossing. Spoel je bevroren bosbessen af voordat je ze gebruikt . Een snelle spoeling kan het verschil maken. Spoel de bessen meerdere keren af in koud water – totdat het water merkbaar lichter is wanneer je ze afgiet.
Veel mensen denken ten onrechte dat "vers het beste is", maar als het om bessen gaat, hebben de diepvriesvarianten een hogere concentratie aan voedingsstoffen en worden ze vaak gespaard van de grote hoeveelheden pesticiden die worden gebruikt op verse bessen die in een supermarkt te vinden zijn.
Dit proces, " cryogene breuk" genoemd, zorgt ervoor dat de anthocyanen geconcentreerder worden en gemakkelijker vrijkomen . Als gevolg hiervan zien bevroren bosbessen er vaak levendiger uit en kunnen ze een rijkere kleur bieden wanneer ze worden gebruikt in smoothies, gebakken goederen of gewoon als tussendoortje.
De uitloging die optreedt bij bevriezing verhoogde feitelijk de anthocyaanconcentratie , zegt Plumb. "De ijskristallen die zich vormen tijdens het bevriezen verstoren de structuur van het plantenweefsel, waardoor de anthocyanen beter beschikbaar worden."
Hoewel bevroren fruit vers fruit niet volledig kan vervangen , kun je voor de meeste bakprojecten wel bevroren bessen gebruiken.
Maar wat is nou een gezonde dosis blauwe bessen per dag? Om niet te veel fruitsuikers binnen te krijgen wordt er geadviseerd om twee tot drie verschillende soorten fruit per dag te eten. Een handjevol blauwe bessen per dag is al voldoende om van de voordelen te profiteren.
Bevroren bessen worden gebruikt als ingrediënt in veel voedingsmiddelen en kunnen, net als andere producten, een belangrijk onderdeel zijn van een gezond dieet. Hoewel bevroren bessen worden gebruikt in taarten en andere gebakken producten, worden ze ook rauw gebruikt in fruitsalades en smoothies .
Het haalt zijn bosbessen nog steeds uit familiebedrijven zoals Lazy D Farms in Oregon , waar een boer van de vierde generatie, Doug Nofziger, zeven verschillende soorten van het fruit kweekt. Dus als u zin hebt in lokale Pacific Northwest bevroren bosbessen, hoeft u alleen maar naar uw dichtstbijzijnde Costco te gaan.
Belangrijkste conclusie: Conventionele bevroren bosbessen vormden ook een zeer hoog risico . Meerdere jaren aan gegevens van het Amerikaanse ministerie van Landbouw suggereren dat besmetting met fosmet kan toenemen, omdat telers het gebruiken als alternatief voor andere, nog schadelijkere pesticiden.
Maar hier is het ding: Hoewel je een verandering in kleur en een voedingsvariatie tussen bevroren en vers zult opmerken, is er geen smaakverschil . Je merkt misschien alleen een licht papperige textuur op zodra de bevroren bosbessen ontdooien, terwijl verse bosbessen meer een "pop" behouden.
Wereldwijd is de teelt van blauwe bessen relatief nieuw. De vraag naar het product groeit nog altijd, vooral vanwege de gezonde eigenschappen die aan het fruit worden toegeschreven. De prijs voor blauwe bessen ligt daarmee hoog en dat is ook de reden dat veel landen een potentiële markt in het product zien.
Als het aankomt op het wegen van bevroren bessen, wordt over het algemeen aangeraden om ze te wegen terwijl ze bevroren zijn . Dit komt omdat bevriezing ervoor kan zorgen dat er wat water in de bessen achterblijft, waardoor ze zwaarder worden vergeleken met wanneer ze ontdooid zijn.
Door bessen met bloem te coaten, blijven ze in het beslag hangen en zinken ze niet allemaal naar de bodem. Door deze stap te nemen, voorkom je ook dat de bessen je beslag blauw kleuren.
Bovendien bestaat het risico dat de bosbessen papperig worden als ze na het wassen niet goed zijn gedroogd . Zorg er dus voor dat u de bosbessen goed droogt als u ze wast voordat u ze in de vriezer legt.
Bevroren bessen zijn vaak lekkerder, presteren beter en eerlijk gezegd ook betaalbaarder . Met meer vezels, minder suiker en twee keer zoveel antioxidanten als gewone bosbessen, bieden bevroren wilde bosbessen een "echte voedingswaarde"-voordeel aan uw menu, dus zorg ervoor dat u ze noemt.
Als gevolg van uitbraken van het norovirus en het hepatitis A-virus in geïmporteerde diepvriesbessen in heel Europa in de afgelopen jaren, adviseert de FSAI om geïmporteerde diepvriesbessen één minuut te koken voordat u ze eet .
Als de tijd het toelaat, kun je de bessen in de koelkast ontdooien. Langzaam ontdooien zorgt ervoor dat de smaak en textuur beter behouden blijven. Doe de bessen in een kom en wikkel ze in plastic of doe ze in een luchtdichte container. Laat ze 4-6 uur ontdooien als je ze als garnering gebruikt, anders kun je ze een nacht laten ontdooien .
Voor een verfrissend drankje, gooi bevroren bosbessen in bruisend water of limonade en ze fungeren als smakelijke kleine ijsblokjes. Of voeg een handvol toe aan een kopje vanille yoghurt – je eindigt met een dun laagje rond elke bosbes dat veel naar ijs smaakt!