Afgevallen blad. Eigenlijk geen tuinklusje te noemen, maar wel goed om te weten: laat afgevallen blad en klein snoeiafval in de border liever nog liggen. ...
In een koude kas kan je vanaf februari de eerste sla, rucola, spinazie, radijsjes en meiraapjes zaaien. Mogelijks heb je meiraapjes in de herfst nog buiten gezaaid; ze kunnen in de tuin goed overwinteren. Aardbeien kan je al oppotten.
Dit is niet zo mooi, maar wel nuttig. In deze kas staan onder andere rijtjes met veldsla, pluksla, snijsla, rijtjes radijs, mosterdblad, bietjes, worteltjes, winterpostelein, tuinkers, knolvenkel, lente-ui, kervel, rucola, winteruien en knoflook.
Februari. De voorgetrokken narcissen, krokussen en druifhyacinten die het binnenshuis hebben opgefleurd, zijn uitgebloeid. Plant ze uit in de tuin. Geef de bollen die gaan bloeien wat extra voeding (bv.
Planten die na 21 juni bloeien, moeten in februari of maart worden gesnoeid. De vorstgevoelige planten kun je beter nog even met rust laten en in maart snoeien. De verschillende planten die je in februari kunt snoeien zijn bloemheesters, coniferen, bomen en bosplantsoen.
Januari. Indien de winter meevalt kunnen in januari de fruitbomen en -struiken geplant worden. Daarnaast kunnen de tuinbonen, sla, zomerkolen en spinazie al in een warme kas of op de vensterbank worden gezaaid en gekweekt. Het is nog te koud om al in de volle grond te zaaien.
Zaden uit de bodem komen naar boven en kiemen. Je graaft het bodemleven onder zodat het uitsterft en je bodem niet de kans krijgt om een gezonde structuur te ontwikkelen. De losgemaakte grond droogt sterker uit en spoelt bij regenweer gemakkelijk weg (erosie).
Wat kun je in februari in de moestuin zaaien? In februari kun je kasgewassen zoals tomaten, erwten, tuinbonen, aubergines, radijs, sla, spinazie, broccoli, uien, prei, bloemkool, paprika's, pepers, spruitkool, meloenen en komkommers zaaien.
Het kan zijn dat je uitgelopen bloembollen wat later uitkomen, maar over het algemeen brengt het later planten van bloembollen geen schade met zich mee. Op het moment dat de bollen al echt bloemen(knoppen) hebben, zal dit natuurlijk niet zo zijn, maar dit komt maar heel weinig voor.
Dahlia's zijn niet winterhard, dat betekend dat ze niet tegen de vorst kunnen. Plant de dahlia's daarom na de laatste vorstperiode (IJsheiligen) in het voorjaar, ongeveer rond half mei of juni. Je kunt ze ook al voortrekken en vervroegen in maart of april.
Februari is de perfecte tijd om je tuin voor te bereiden op het komende groeiseizoen. Een van de belangrijkste taken is het snoeien van bomen, struiken en planten, zoals de dakplataan en de leilinde. Door te snoeien in februari bevorder je de groei van gezonde planten en levendige bloemen in het voorjaar.
Kan ik in februari nog tulpenbollen planten? Omdat tulpen voorjaarsbloeiende bollen zijn, moeten ze in het najaar geplant worden. Als je tulpen in februari plant, kunnen hier in april of mei bloemen uitkomen.
Wat kan je het hele jaar door zaaien? Met de juiste kennis en planning kun je gedurende alle seizoenen gewassen kweken. Je kunt verschillende soorten gewassen kweken zoals bladgroenten, kruiden, radijsjes, wortelen, kool, uien en sjalotten; afhankelijk van de beschikbare ruimte en de juiste omstandigheden.
Volgende groenten kan je kweken tijdens de herfst en de winter: Broccoli, spruiten, wortels, koolraap, selder, erwten, rabarber, bloemkool en spinazie. Let wel op. Deze plantjes houden niet van hitte of te veel warmte, plant ze dus best in het najaar als het kouder is.
Kan je tomaten zaaien in de winter? Tomaten zijn echte zomergroenten. Je tomatenplanten ontvangen in de winter niet genoeg zonlicht om goed te groeien. Je kan ze voorzaaien in de winter maar dan hou je je planten binnen.
We hebben je vraag ontvangen en willen je alvast bedanken voor het delen van je kookvraag. Ons team zal zo snel mogelijk je vraag bekijken en contact met je opnemen. In de tussentijd geven we je een paar tips:
Controleer je e-mailinbox en spamfolder voor ons antwoord.
Bekijk onze veelgestelde vragen (FAQ) voor mogelijke snelle antwoorden.
Volg ons op sociale media voor nieuws en extra kooktips.
Als je nog meer vragen hebt, aarzel dan niet om ze te stellen. We staan klaar om je te helpen!