Blauwe bessen kan je invriezen. Stop ze in een afgesloten plastic bakje of diepvrieszakje. Je kan ze dan gemiddeld drie maanden bewaren.
Het eerste wat je moet doen is de blauwe bessen wassen en vervolgens drogen. Vervolgens kun je de blauwe bessen in een diepvrieszak of een plastic bakje met een deksel doen. Zorg ervoor dat de zak of container goed afgesloten is, zodat er geen lucht in kan komen. Zet de zak of container vervolgens in de diepvries.
Voor het invriezen kun je ijsblokjesbakjes gebruiken, een plastic bakje met goed afsluitbare deksel of speciale diepvrieszakjes met zip lock. Zo behoud je smaak en vitamines zo goed mogelijk: Vries zacht fruit als aardbeien, frambozen, bessen in een plastic bakje of op een schaal.
Op een schaal laten ontdooien op kamertemperatuur (2.5u) of een nacht in de koelkast. Versneld ontdooien kan in de microgolfoven op ontdooistand. na het ontdooien, Het fruit bewaren in de koelkast en binnen de 24 u consumeren.
Bètacaroteen heeft een belangrijke functie als pro-vitamine A en speelt een rol als antioxidant. En nog een voordeel van diepvries fruit: bevroren blauwe bessen bevatten meer vitamine C dan verse. Dit is onder andere goed voor je weerstand, tanden, botten en huid.
Maar wat is nou een gezonde dosis blauwe bessen per dag? Om niet te veel fruitsuikers binnen te krijgen wordt er geadviseerd om twee tot drie verschillende soorten fruit per dag te eten. Een handjevol blauwe bessen per dag is al voldoende om van de voordelen te profiteren.
Het antwoord is: ja! Sterker zelfs: diepvriesfruit is in sommige gevallen zelfs gezonder dan vers fruit. Het bevat dikwijls meer vitamines, omdat de vruchten meteen worden ingevroren na het plukken. Het invriezen stopt het proces waarbij voedingswaarden worden afgebroken, waardoor de vitamines beter bewaard blijven.
Dit is waarom. Het antwoord is redelijk simpel: blauwe bessen worden bespoten met bestrijdingsmiddelen. Het is altijd belangrijk om groente en fruit af te spoelen, ook als deze biologisch zijn, maar niet-biologische bessen dienen extra goed schoongemaakt te worden.
Bewaar blauwe bessen uitgespreid op een bord in de koelkast, dan zijn ze twee tot drie dagen houdbaar. Zorg dat je beschadigde bessen weg haalt bij de andere blauwe bessen.
Een lekker bakje blauwe bessen in huis gehaald? Kijk dan meteen of er geen slechte besjes tussen zitten. Dat kun je zien door schimmelvorming of een rimpelig of ingedeukt velletje. Haal ze er meteen uit, want ze zorgen ervoor dat ook je andere besjes zullen beschimmelen.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De bessen zijn slap of beschimmeld. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
In z'n geheel, in plakjes of gepureerd: ook banaan kan je invriezen!
In het najaar (Van oktober t/m januari) komen de blauwe bessen uit Argentinië, Chili of Nieuw Zeeland. Die komen met het vliegtuig: helemaal niet duurzaam. Met de Kerst kun je beter diepvriesbessen eten, die zijn net zo duurzaam als de verse bes en net zo gezond.
Blauwe bessen zijn niet alleen lekker, maar ook erg gezond. Ze bevatten namelijk veel antioxidanten die het verouderingsproces kunnen vertragen. Deze antioxidanten beschermen de cellen in ons lichaam tegen schade door vrije radicalen, die kunnen leiden tot veroudering en ziektes.
Rijpe blauwe bessen zijn mooi blauw van kleur en hebben een witachtige waslaag. Pluk ze niet van dag 1 maar laat ze nog 1 à 2 dagen langer hangen. Dan worden ze lekker zoet en kan je ze makkelijk van de struik plukken. De bessen rijpen na het plukken niet verder, ze worden enkel zachter maar niet zoeter van smaak.
Bijna alle fruitsoorten kan je invriezen. Gemiddeld kan je ze 8 tot 12 maanden bewaren. Vries je fruit in wanneer het op z'n best (rijp) is: na het ontdooien rijpt het fruit namelijk niet meer verder. Om te voorkomen dat het fruit bruin wordt, kan je het met citroensap besprenkelen voordat het in te vriezen.
Je kan blauwe bessen ook invriezen, maar dan kun je ze enkel nog verwerken in recepten.
leg de blauwe bessen in een glazen bakje en laat bij kamertemperatuur ca. 1 uur ontdooien, of 3-4 uur in de koelkast. Snel ontdooien: leg de blauwe bessen in een voor de magnetron geschikte schaal/bord en ontdooi op de ontdooistand.
In de koelkast kun je blauwe bessen tot wel een week bewaren. Zorg ervoor dat je ze in een luchtdichte verpakking of een afgesloten bakje bewaart om vocht en schimmelvorming te voorkomen. Wil je de blauwe bessen langer bewaren? Dan kun je ze invriezen.
Zo bevatten blauwe bessen vezels, die helpen bij een gezonde darmwerking en het voorkomen van constipatie. Daarnaast bevatten ze ook veel water, wat kan helpen bij het soepel verlopen van het spijsverteringsproces. De antioxidanten in blauwe bessen kunnen ontstekingen verminderen en de darmgezondheid verbeteren.
Stoffen in blauwe bessen kunnen ook voor je huid gunstig zijn. Antioxidanten bijvoorbeeld. Deze lijken een belangrijke rol te spelen bij de bescherming tegen verouderingseffecten van de zon. Maar ook lees ik regelmatig studies over het gunstige effect van antioxidanten bij acne, psoriasis, eczeem en rosacea.
Maar als het om fruit gaat, is de gezondste… de tomaat. Ja, botanisch gezien worden tomaten als fruit beschouwd. Ze scoren een 20 op de schaal van de CDC, net onder wortelen en vlak boven citroenen. Tomaten zitten boordevol antioxidanten, waarvan je kunt denken dat ze een superheldachtige functie in je lichaam hebben.
Met een krachtige blender kun je crushed ice of een smoothie met bevroren fruit maken, maar niet elke blender kan dat aan. Is jouw blender minder sterk, zorg er dan voor dat je bevroren producten eerst even laat ontdooien.
Als je het fruit eet wanneer het nog niet helemaal ontdooit is, heeft het nog een lekkere 'bite'. Verwerk het fruit. Denk hierbij aan smoothies, in gebak of als jam/vruchtensaus. Bevroren fruit is heerlijk in smoothies omdat het je smoothie lekker koud maakt en een soort milkshake achtige consistentie geeft.