Kliekjes kun je ongeveer 3 maanden in de vriezer bewaren. Je kunt niet alle restjes invriezen, maar wel veel. Denk eens aan: brood (o.a. afbakbroodjes), soep, pastasaus, nasi, restjes ovenschotel, lasagne, punten hartige taart of quiche en stamppotten.
De ideale maaltijden om in te vriezen zijn: goulash, stoofvlees, soep, spaghettisaus, konijnstoofpotjes en natuurlijk ook balletjes in tomatensaus.
Geen probleem: bewaar de kliekjes gemakkelijk in de vriezer. De ingevroren kliekjes zijn 3 maanden te bewaren, afhankelijk van de maaltijd en de verpakking. Zet een datum op de verpakking als je eten invriest. Zo weet je precies wanneer je de maaltijd in de vriezer hebt gezet en tot wanneer de maaltijd goed blijft.
Een veelgestelde vraag is ook: mag je eten warm invriezen? Liever niet. Als je warm eten invriest ontstaat er condens, wat zorgt voor extra ijsvorming. Daarbij is het slecht voor je vriezer, omdat de warmte van het eten de temperatuur doet dalen.
Doe geen warm eten in de vriezer: Laat het eten volledig afkoelen als het gekookt is. Warm eten in de vriezer leggen kan ervoor zorgen dat uw andere etenswaren ontdooien. Verpak en sluit het eten goed af: Aluminiumfolie, plasticfolie en plastic diepvrieszakjes helpen om eten te beschermen tegen vriesbrand. Probeer zoveel mogelijk lucht te verwijderen bij het inpakken om vriesbrand te voorkomen.
Laat kliekjes eerst afkoelen voordat je ze in de koelkast of vriezer zet. Ze koelen sneller af als je het bakje of de pan in een laagje koud water zet. Laat de kliekjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan. Doe ze in een afsluitbaar bakje en zet de datum erop.
Kies uit tientallen heerlijke diepvriesmaaltijden, waaronder ovenschotels, gebakken pastagerechten, gumbo, stoofvlees, slowcookersoepen en stoofschotels , en meer. Uw gasten zullen nooit raden dat u zojuist die Turkey-Noodle-Moonzaad Casserole uit de vriezer hebt gehaald.
Je kunt die kliekjes ook na een dag nog invriezen. Soms zelfs na 2 of 3 dagen nog wel. Zo lang het restje nog goed is, kun je het invriezen. Maar let op: je moet het dan natuurlijk wel snel hebben afgekoeld en in de koelkast hebben bewaard!
Om een maaltijd voor de vriezer te bereiden, moet je hem van tevoren helemaal klaarmaken. Zorg ervoor dat je hem helemaal laat afkoelen en doe hem dan in een luchtdichte container of diepvrieszak. Zet er een datum op, stop hem in de vriezer en hij is zo klaar om te eten! De meeste diepvriesmaaltijden blijven ongeveer 2 maanden goed.
Ingevroren vitamines
Dat is top voor het niveau mineralen en vitamines, want deze blijven hierdoor goed intact. In veel gevallen bevatten diepvriesgroenten zelfs meer voedingsstoffen dan verse groenten. Een voorraad broccoli, erwten en sperziebonen uit de vriezer is dus een prima keuze.
Maar hoe zit dit precies? Het direct invriezen van maaltijden is juist heel gezond. Het helpt namelijk om voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen, langer te behouden.
Vries je overgebleven eten in in vershoudbakjes. Luchtdicht, ruimte voor een hele maaltijd, herbruikbaar en daarom goed voor het milieu. Je kan natuurlijk ook diepvrieszakjes gebruiken: als je ze maar luchtdicht afsluit. Schrijf altijd de datum van het invriezen op je vershoudbakje of diepvrieszakje.
Enkele van de beste restjes om in te vriezen zijn gekookte gehakte vleeswaren, ovenschotels, pizza, soep, tomatensaus, brood en gebakken goederen . Restjes die niet in de vriezer passen zijn hardgekookte eieren, gevuld en ongekookt vlees zoals kipfilet en varkenskoteletten, koude tonijn en pastasalades.
Koel of vries uw gekookte maaltijd in ondiepe luchtdichte containers. Ondiepe containers zorgen ervoor dat het eten snel afkoelt, waardoor restjes niet bederven. Als u van plan bent het van tevoren te maken, kunt u het tot 3 dagen in de koelkast bewaren of tot 6 maanden in de vriezer .
Sommige diepvriesmaaltijden bevatten veel natrium, veel bevatten meer dan 2.000 mg natrium per portie . De American Heart Association (AHA) beveelt niet meer dan 2.300 mg natrium per dag aan, dus 2.000 mg is veel zout voor één maaltijd. Probeer diepvriesmaaltijden te vinden met minder dan 650 mg (29% DV) natrium per portie.
Bepaalde soorten diepvriesmaaltijden in de supermarkt kunnen kunstmatige transvetten bevatten, die schadelijke effecten kunnen hebben op de gezondheid van het hart. Kunstmatige transvetten staan erom bekend het LDL (slechte) cholesterolgehalte te verhogen , het risico op atherosclerose te vergroten en bij te dragen aan de ontwikkeling van diabetes type 2.
Kant-en-klaarmaaltijden zijn niet zo gezond als ze lijken. De meeste kant-en-klaarmaaltijden bevatten te veel zout, natrium en te weinig groente. Bovendien bevatten de maaltijden tal van onnodige ingrediënten, zoals smaakversterkers en suikers. Voor een gezonde warme maaltijd heb je deze niet nodig.
De groenten die tot de nachtschade behoren zijn wel onderdeel van een gezond voedingspatroon, maar staan dus niet in onze top 10: gewone aardappel, tomaat, aubergine, paprika, chilipeper, groene peper, Spaanse peper, kruisbessen en goji-bessen.
Tomaten in blik zijn gezond
Ook dat valt heel erg mee. Tomaten in blik bevatten bijvoorbeeld iets minder vitamine C dan verse tomaten, maar dat is dan ook het enige nadeel. De hoeveelheden van de overige vitamines en mineralen zijn bij verse en geconserveerde tomaten ongeveer hetzelfde.
Een kant en klaar maaltijd zou een gezonde levensstijl niet ondersteunen. De kant en klaar maaltijden van Iglo zitten boordevol groenten en vitaminen. Dit komt doordat de diepvriesmaaltijden bestaan uit verse ingrediënten die snel en vakkundig zijn ingevroren. Hierdoor behouden de ingrediënten hun kwaliteit.
Julie Howard, MD, een huisarts bij Mayo Clinic Health System in Tomah, zegt: " Koken in de vriezer kan een effectieve manier zijn om snel, makkelijk en gezond te koken . Het is echter belangrijk om ervoor te zorgen dat u zich goed bewust bent van de gezondheidsrisico's die gepaard gaan met onjuiste voedselopslag."
Restjes moeten in ondiepe bakjes worden gedaan of in kleinere porties worden verdeeld voor snelle koeling en binnen twee uur worden gekoeld bij of onder 4°C . Over het algemeen kunnen gekoelde restjes drie tot vier dagen in een afgedekte bak worden bewaard.
Soms heb je een restje over van een maaltijd, per ongeluk of expres. Een restje lasagne of pasta, een curry of een ovenschotel, bijvoorbeeld. Zo'n restje kun je prima invriezen om later op te eten, dat is veilig. Maar mocht je nog steeds iets over hebben van het opgewarmde restje, dan kun je dat beter weggooien.