Fruit kan aan de oppervlakte bevuild zijn door aarde waarin microscopische organismen voorkomen. Deze parasieten kunnen toxoplasmose veroorzaken. Vooral fruit dat in of dicht tegen de aarde groeit (aardbeien, frambozen, bessen) verdient extra aandacht. Was fruit altijd grondig en droog af met een propere handdoek.
Wees voorzichtig met fruit, groenten en salades, want er kan vuil op zitten, waardoor u ziek kunt worden. Zorg ervoor dat u alle fruit, groenten en salade-ingrediënten grondig wast .
Wassen helpt prima tegen zand, en een beetje tegen bacteriën
Toch adviseren experts wel om groenten en fruit te wassen. Daarmee spoel je er zand en andere viezigheid van af. Dat kan bijvoorbeeld wat bacteriën schelen, al veroorzaken niet-dierlijke producten weinig voedselvergiftigingen.
Het is verstandig groenten en fruit onder de kraan te wassen voordat je ze opeet. Goed wassen onder stromend water is voldoende. Je spoelt dan het vuil en stof eraf.
Met name producten van een moestuin thuis kunnen dragers van Toxoplasma zijn. Om deze reden is het, vooral tijdens de zwangerschap, noodzakelijk om fruit en groenten zorgvuldig te wassen door de schil onder stromend water te borstelen als het product dit toelaat.
Toxoplasmose is zeer risicovol bij zwangere vrouwen. Wanneer een vrouw tijdens haar zwangerschap voor het eerst besmet wordt met T. gondii, is er een kans van ongeveer 20 tot 50 procent dat het ongeboren kind ook besmet raakt. De parasiet kan dan via de placenta bij het kind komen.
Het is een parasiet die voorkomt in rauw en onvoldoende gegaard vlees; ongewassen fruit en groenten ; verontreinigd water; stof; aarde; vieze kattenbakken; en plekken buiten waar kattenpoep te vinden is. Het kan een ziekte veroorzaken die toxoplasmose heet en die bijzonder schadelijk kan zijn voor u en uw ongeboren baby.
Belangrijke voedingsadviezen in de zwangerschap: Rauwe groenten en fruit; Alles wat je niet verwarmd (dus rauw eet) of niet schilt moet je goed wassen onder lopend water. Denk hierbij aan sla, komkommer, tomaten, appels.
Czerwony zei dat de meest voorkomende bacteriën op fruit en groenten salmonella, E. coli en listeria zijn – die je allemaal erg ziek kunnen maken. Veelvoorkomende symptomen zijn misselijkheid, braken en diarree. In ernstige gevallen kun je in het ziekenhuis belanden .
"Het is verstandig groenten en fruit onder de kraan te wassen voordat je ze opeet. Dit geldt ook voor aardbeien. Je spoelt dan het eventuele vuil en stof eraf. Soms kunnen op rauwe groente en rauw fruit bacteriën voorkomen, zoals salmonella en listeria.
Het wassen van groenten en fruit is de eerste en eenvoudigste stap om pesticiden te verwijderen. Gebruik koud water en een zachte borstel om eventuele residuen te verwijderen.
Het klinkt misschien een beetje tegenstrijdig, maar blauwe bessen kun je best niet spoelen tot je ze gaat eten. Ze hebben van nature een beschermlaagje, waardoor ze langer vers blijven.
“Er kan van alles nog op zitten, zoals stof. Ook kunnen op fruit en groenten bacteriën en virussen zitten, zoals salmonella. Dat komt gelukkig niet vaak voor, maar dat is een reden je appel altijd te wassen, dan kun je die er grotendeels af wassen. Dat maakt de kans kleiner dat je een voedselinfectie oploopt.”
In principe mag je alle groente- en fruitsoorten eten, er zijn geen soorten te noemen die je niet zou mogen, maar je moet ze wel extra goed schoonmaken.
Kies volop uit volgende soorten: zachte vruchten: bes, aardbei, druif,… steenvruchten: kersen, abrikozen, pruimen, perziken en nectarines. pitvruchten: appels en peren.
Toch is het verstandig om (biologische) gewassen goed af te spoelen. De reden: 'Op groente en fruit zitten niet alleen pesticiden, maar ook bacteriën en virussen zoals E. coli, Salmonella en Listeria, en daar kun je behoorlijk ziek van worden.
Aardbeien zijn de producten die het meest waarschijnlijk pesticiden bevatten , volgens de studie. Over het algemeen bevatten voedingsmiddelen die geen natuurlijke omhulsels of eetbare schillen hebben, zoals appels, bladgroenten en bessen, meer kans op pesticiden. U zult deze gewassen willen wassen of de schil eraf pellen voordat u er een hap uit neemt.
Informatie. Hoewel Listeria wordt gedood door pasteurisatie en koken, kunnen zwangere mensen en risicoconsumenten hun risico op listeriose verminderen door alleen rauwe groenten te eten die grondig zijn gewassen .
Ook bevat ananas veel fruitsuiker, waardoor je bloedsuikerspiegel stijgt. Je wilt je bloedsuikerspiegel zoveel mogelijk stabiel houden, zeker tijdens je zwangerschap. Wil je goed eten tijdens je zwangerschap? Dan hebben we een weekmenu voor je, speciaal voor tijdens de zwangerschap.
Kruiden. Bepaalde kruiden zoals anijs, dragon, venkel, basilicum, piment, nootmuskaat, kaneel, sassafras, foelie en peper kun je af en toe als snufje gebruiken. Zo kun je voorkomen dat je eventueel te veel plantengifstoffen binnenkrijgt.
Je kunt banaan prima eten tijdens de zwangerschap. Dit stuk fruit zit boordevol kalium, foliumzuur, vitamine C, calcium, vezels, eiwitten en ijzer. Al die voedingsstoffen zijn van belang voor een gezonde zwangerschap en een goede groei van je baby.
Het risico op foetale besmetting neemt toe van minder dan 3% in het eerste trimester tot meer dan 60% aan het eind van de zwangerschap terwijl de kans op ernstige symptomen afneemt. Vroeg in de zwangerschap is de schade het grootst en lijdt besmetting vaak tot intra-uteriene vruchtdood of abortus.
In de Verenigde Staten wordt 1 op de 1.000-8.000 baby's geboren met toxoplasmose. Dierenklinieken, dierenasiels en vleesverwerkingsbedrijven zijn omgevingen die bevorderlijk zijn voor overdracht.
Wat kan je arts doen? Toxoplasmose verdwijnt meestal spontaan. Personen met een ernstige infectie, met een verminderd immuunsysteem en zwangere vrouwen krijgen antibiotica voorgeschreven. Zwangeren worden doorverwezen naar een gynaecoloog voor verdere opvolging.