Doe dit pas vlak voor bereiding. Wassen is niet nodig voor fruit zoals bananen, sinaasappels en mandarijnen. En kijk bij voorverpakte groente op de verpakking. Als op de verpakking staat dat de groente al is gewassen, zoals bij voorgesneden sla, dan is nogmaals wassen niet nodig.
Je leest het in ons artikel: Hoe haal je de meeste voedingsstoffen uit fruit? Fruit voor de diepvries wordt pas geplukt als het goed rijp is en heel snel (binnen enkele uren) gewassen, gesneden, ingevroren en verpakt. Bij dit snelle proces gaan bijna geen vitaminen verloren.
In het nieuws. Je eet vast wel eens fruit uit de vriezer. Vraag je je dan af of het niet beter is om fruit vers te halen in plaats van uit het vriesvak? Goed nieuws: in bevroren fruit zitten net zo veel vitamines als in verse producten, zo blijkt uit onderzoek van de University of Georgia.
Natuurlijk kun je met bevroren fruit smoothie maken, maar daarnaast kun je er nog veel meer mee. Gebruik het bijvoorbeeld in een taart, om een compote mee te maken of als basis voor een mousse of bavarois. Let er wel op dat diepvries fruit vooral goed werkt als je het gaat verwerken in een recept.
Ontdooien in de koelkast
De beste manier om producten te ontdooien is om het 24 uur van tevoren uit je vriezer te halen en in je koelkast te leggen. Door je product op deze manier langzaam te ontdooien behoudt het meer kwaliteit. Ook bespaar je zo energiekosten. Dek het product altijd af als je het in de koelkast zet.
Bevroren fruit in de verpakking kan worden ontdooid in de koelkast, onder stromend water of in een magnetron als het direct voor gebruik wordt ontdooid . Draai de verpakking meerdere keren om voor gelijkmatiger ontdooien. Laat 6 tot 8 uur in de koelkast staan om een verpakking van 1 pond fruit in siroop te ontdooien.
Hoewel er in het verleden enige controverse is geweest over de voedselveiligheid van diepvriesproducten, verzekert de AFFI dat diepvriesproducten zeer veilig zijn en dat productiefaciliteiten aan hoge normen van netheid worden gehouden. Diepvriesfruit en -bessen zijn veilig om rauw, gekookt of zelfs uit de zak te consumeren .
Je kunt bevroren fruit direct uit de vriezer eten, of het een paar minuten laten ontdooien als je een zachtere textuur prefereert. Bevroren druiven, bessen, mangostukjes en bananenschijfjes zijn populaire keuzes. Je kunt bevroren fruit ook mengen met yoghurt of smoothies maken voor een smakelijke en gezonde snackoptie.
Bereidingswijze voor op het fornuis: doe het bevroren fruit in een pan op middelhoog vuur, af en toe roerend . Het fruit begint te ontdooien en laat zijn sap los. Haal het van het vuur wanneer het helemaal is opgewarmd. Bereidingswijze voor op de magnetron: verwarm het bevroren fruit in een magnetronbestendige kom op 600 W gedurende 1 minuut en roer het vervolgens door.
Diepvriesgroenten en -fruit zijn goedkoper omdat ze op grote schaal geoogst, opgeslagen en getransporteerd worden. Fruit en groente bestemd voor de diepvries kan massaal geoogst worden als de marktprijs laag is. Dit zonder de tijdsdruk die wel aanwezig is bij de oogst van verse groenten.
Bevroren bessen worden gebruikt als ingrediënt in veel voedingsmiddelen en kunnen, net als andere producten, een belangrijk onderdeel zijn van een gezond dieet. Hoewel bevroren bessen worden gebruikt in taarten en andere gebakken producten, worden ze ook rauw gebruikt in fruitsalades en smoothies. De meeste bevroren bessen die in de Verenigde Staten worden gegeten, worden veilig geconsumeerd .
Ik gebruik graag bevroren perziken in mijn smoothies en smoothie bowls . Je kunt bevroren perziken ook in muffins, taarten en andere gebakken producten gooien. Probeer ontdooide perziken in salade, in marinade gesneden, gegrild met een balsamico-glazuur en in deze gezonde perzikrecepten.
In bevroren fruit en groenten zitten net zo veel vitamines als in verse producten, zo blijkt uit nieuw onderzoek gepubliceerd in het Journal of Food Composition and Analysis.
Dit betekent dat nee, je hoeft bevroren fruit en groenten niet te wassen voordat je ze gebruikt . "Je moet ze niet wassen tenzij de verpakking je dat rechtstreeks instrueert," zegt Brekke - een sentiment dat wordt herhaald door Meredith Carothers, specialist in voedselveiligheid voor de USDA's Food Safety and Inspection Service in Washington DC
Bevroren fruit heeft één groot nadeel: als het ontdooid is, wordt het tamelijk snel zacht en 'papperig'. Daarom is het niet altijd ideaal om het puur op te eten. Maar je kunt er wél veel andere dingen mee doen: Gebruik bevroren bessen als ijsblokjes in je glas water, homemade limonade of cava.
Blender: Een krachtige blender is essentieel om het bevroren fruit glad te mixen. Kies een blender met voldoende vermogen om harde stukken fruit te verwerken. Diepvriesfruit: Kies je favoriete soorten diepvriesfruit. Populaire opties zijn aardbeien, blauwe bessen, mango, frambozen en ananas.
Bij het mengen van bevroren fruit in cake- of muffinbeslag werken kleine, nog bevroren stukjes beter . Door het fruit bevroren te houden, elimineer je de mogelijkheid om ze in je beslag te pletten tijdens het mixen (waardoor je mooie beslag uiteindelijk rood of paars wordt), en door het fruit klein te houden, blijft die verdeling gelijkmatig.
Als u uw bessen in een taartvulling kookt, moet u mogelijk extra verdikkingsmiddelen toevoegen, omdat bevroren bessen de neiging hebben meer vloeistof af te geven dan verse bessen en een dunnere consistentie zullen opleveren. Voor het beste resultaat bij het bakken, ontdooit u de bessen niet voor gebruik , maar gooit u ze in plaats daarvan in bloem.
Snel en veilig ontdooien
Je kan voedingsmiddelen vlak voor gebruik ontdooien in de magnetron of in een pan met heet water (au bain-marie). Roer regelmatig en maak de voedingsmiddelen onmiddellijk klaar. Ontdooide voedingsmiddelen opnieuw invriezen zorgt voor kwaliteitsverlies. Doe het bij voorkeur niet.
Het ontdooien van bevroren fruit is een geweldige manier om altijd vers smakend, voedzaam fruit bij de hand te hebben. U kunt bevroren fruit veilig ontdooien in de koelkast, maar dit kan meer dan 6 uur duren.
Schud de bessen, het zout en de kruiden in een pot of een andere container met een deksel dat afsluit. Schep de yoghurt op de bessen en garneer met noten, zaden of ontbijtgranen. Laat de container 2-3 uur op kamertemperatuur staan en geniet ervan!
Bovendien kun je ze met een keukenmachine gemakkelijk zelf maken in slechts een paar minuten . Het basisrecept is simpel: Doe ongeveer 3 kopjes bevroren fruit en een kopje sap (of een mengsel van bevroren sapconcentraat en water) in een keukenmachine en mix tot een glad geheel.
Bessen veilig maken om te eten
U kunt bevroren bessen veilig maken om te eten door ze op de volgende manieren te koken: door ze aan de kook te brengen, of door ze minstens 1 minuut te koken op een temperatuur van meer dan 85°C .
Bedek uw perzikschijfjes met citroensap
Wil je er zeker van zijn dat je perziken niet bruin worden? Geef de plakjes nog een bad in een kom gevuld met water en het sap van een citroen of limoen. Het zuur zorgt ervoor dat het fruit er mooi uit blijft zien. Je kunt een eetlepel of twee witte suiker aan het citroenbad toevoegen als je dat wilt.
Je hoeft de bevroren aardbeien niet te ontdooien voordat je ze aan het Jell-O mengsel toevoegt . Zorg ervoor dat je ongezoete bevroren aardbeien gebruikt.