“Er kan van alles nog op zitten, zoals stof. Ook kunnen op fruit en groenten bacteriën en virussen zitten, zoals salmonella. Dat komt gelukkig niet vaak voor, maar dat is een reden je appel altijd te wassen, dan kun je die er grotendeels af wassen. Dat maakt de kans kleiner dat je een voedselinfectie oploopt.”
Vuil, stof en bacteriën
Zowel experts als het voedingscentrum raden aan om fruit en groente te wassen voor je het gaat eten. Ook als je het fruit daarna nog gaat schillen.
Wassen helpt prima tegen zand, en een beetje tegen bacteriën
Toch adviseren experts wel om groenten en fruit te wassen. Daarmee spoel je er zand en andere viezigheid van af. Dat kan bijvoorbeeld wat bacteriën schelen, al veroorzaken niet-dierlijke producten weinig voedselvergiftigingen.
Uit een onderzoek3 in het Journal of Agricultural and Food Chemistry bleek dat het schoonmaken van appels met baking soda de fungicide met 80 procent en de insecticide met 96 procent verminderde . Als u echter geen baking soda meer hebt, is azijn een geweldig alternatief voor baking soda om appels schoon te maken.
Het korte antwoord is nee, om een aantal redenen .
Onderzoek heeft aangetoond dat het door voedsel overgedragen micro-organisme Listeria Monocytogenes het meest voorkomt in de stengel en de voet van de appel. Er is ook een mogelijkheid dat er vogelpoep op de vrucht is gevallen, en soms is dit niet zichtbaar voor het menselijk oog.
Houd het fruit of de groente onder stromend water in een zeef. Dit verwijdert meer pesticiden dan het onderdompelen van de producten. De FDA raadt af om fruit en groenten te wassen met zeep, wasmiddel of commerciële productenreiniger . Het is niet bewezen dat ze effectiever zijn dan alleen water.
Vanwege het risico op de vorming van patuline, wordt aanbevolen om gevallen appels niet te gebruiken voor verse consumptie, sap, bakken of inblikken . Gebruik naast het niet gebruiken van druppels ook de juiste behandelingsmethoden en voorzichtig oogsten en hanteren om stengelbeschadigingen en de kans op patulineontwikkeling te verminderen.
Wanneer u klaar bent om te genieten van een appel van uw herfstoogst, spoelt u verse appels gewoon af met koud water . Als u op zoek bent naar een diepere reiniging, wast u appels met koud water gemengd met een snufje baking soda. Zorg ervoor dat u de grotere appels eerst eet, aangezien kleinere appels beter bewaard kunnen worden en de neiging hebben om langer mee te gaan.
Naast pesticiden kunnen appels ook bacteriën en schimmelsporen bevatten. Vooral als ze zijn opgeslagen, vervoerd en misschien door andere mensen in de supermarkt zijn aangeraakt en teruggelegd. Hoewel het zeldzaam is om ziekteverwekkers op appels te vinden, is het grondig wassen van de appel voordat u hem eet een zekere manier om aan de veilige kant te blijven .
Appelschil bevat niet alleen meer polyfenolen dan het vruchtvlees, maar bevat waarschijnlijk ook resten van pesticiden . De huidige studie had als doel om de inhoud van bepaalde micronutriënten en resten van pesticiden in geschilde en ongeschilde appels te vergelijken.
Het klinkt misschien een beetje tegenstrijdig, maar blauwe bessen kun je best niet spoelen tot je ze gaat eten. Ze hebben van nature een beschermlaagje, waardoor ze langer vers blijven.
Het is niet nodig om azijn, citroensap, baking soda, zeep, schoonmaakmiddel of bleekoplossing te gebruiken. Was ook groenten en fruit die je nog gaat schillen, zoals een komkommer of appel. Ook meloen, die je eerst aansnijdt voordat je de schil eraf haalt of uitlepelt, kun het beste eerst even wassen.
Deze beweringen vinden hun oorsprong in ideeën zoals “fruit wordt slecht verteerd” en “fruit gist of rot in de darmen”. Geen van beide is wetenschappelijk bewezen en er is dus geen enkele reden om geen stukje (hard)fruit te eten na de maaltijd.
Appels zijn super gezond, maar het is natuurlijk niet zo dat je geen kans hebt om ziek te worden als je dagelijks een appel eet. Neem gerust elke dag een appeltje, maar blijf wel lekker variëren.
In de schil zitten de meeste vitaminen
Over het algemeen zitten er superveel goede stoffen in de schil. Een appel mét schil geeft je bijvoorbeeld 332% meer vitamine K dan een appel zonder schil. Maar ook meer vitamine A, Vitamine C, calcium en kalium bijvoorbeeld. Allemaal stofjes die ons lichaam goed kan gebruiken!
“In de avond kun je het beste kiezen voor fruit dat de spijsvertering ondersteunt in plaats van overbelast voor het slapengaan. Appels en peren, allebei rijk aan vezels, zijn uitstekende keuzes voor de avond.”
Je eet appels verkeerd — fruit wassen verwijdert geen pesticiden, zo blijkt uit onderzoek. Een appel per dag … zou je lichaam kunnen vullen met pesticiden. Een nieuw onderzoek suggereert dat het wassen van fruit, een voorzorgsmaatregel die veel consumenten nemen, niet voldoende is om giftige chemicaliën en pesticideresten te verwijderen .
Zowel experts als het voedingscentrum raden aan om fruit en groente te wassen voor je het gaat eten. Ook als je het fruit daarna nog gaat schillen. Met stromend water was je in ieder geval stof en vuil af. Maar ook tegen bacteriën zou het wassen van groente en fruit helpen.
Hygiënische gewoonten
Gelukkig wast ongeveer 73 procent van de respondenten in ons onderzoek regelmatig hun fruit en groenten.
Als u één of twee appels moet wassen, is de eenvoudigste manier om dit te doen onder stromend water: Houd de appel 10 tot 20 seconden onder koud stromend water. Wrijf de schil met uw vingers. Dep de appel droog met een schone doek of keukenpapier om overtollig vocht te verwijderen.
“In plaats van onnodige bezorgdheid te wekken, veronderstelt het onderzoek dat pellen effectief bijna alle pesticideresten kan verwijderen , in tegenstelling tot de vaak aanbevolen praktijk van wassen.”
#1: Methode voor het weken in azijn
Om een azijnbad te maken; begin met een schone gootsteen en vul deze met koud water (dit kan ook in een grote kom). Voeg 1 kopje witte azijn toe en dompel uw fruit en groenten onder in het water. Laat 15 minuten weken. Giet het water af en spoel de producten snel af.
Reactie van experts. Als je voorbij de ick-factor van het af en toe vinden van een worm kunt komen, zijn ze volkomen veilig . Sommige mensen maken appelmoes of cider van appels vol wormen.
De afhaalmaaltijd
Over het algemeen is het onwaarschijnlijk dat u wordt blootgesteld aan grote hoeveelheden maden. Als u er per ongeluk een in een appel eet, is het waarschijnlijk oké . U kunt er ook voor kiezen om gefrituurde maden of casu marzu te eten, naar eigen goeddunken.
Risico's van het eten van verlopen appels
Sommige micro-organismen produceren mycotoxinen, die verantwoordelijk zijn voor veel door voedsel overgedragen ziekten (5, 6).