Een teveel aan vitamine C zal jouw lichaam via je urine verlaten, maar een teveel aan suiker uit fruitsoorten is niet goed voor je. Probeer daarom niet meer dan twee mandarijnen per dag te eten en vul dit aan met een andere fruitsoort. Zo blijf je variëren met fruitsoorten en voldoe je ook aan de schijf van vijf.
Als je het bij twee porties fruit per dag houdt (van in totaal zo'n 200 gram), hoef je jezelf hier echter geen zorgen om te maken. Je krijgt dan niet te veel fruitsuiker binnen, en profiteert toch van de gezondheidsvoordelen van fruit. Mandarijnen en veel andere fruitsoorten zijn bovendien rijk aan vezels.
Sinaasappels en mandarijnen staan net als andere fruitsoorten in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Een sinaasappel geldt als één portie fruit. Van mandarijnen moet je er 2 eten voor één portie.
Dat mandarijnen je bloedvaten en hart gezond houden is dus een groot gezondheidsvoordeel. Een mandarijn bevat provitamine A en vitamine C. Provitamine A zorgt voor stofjes waardoor je lichaam zelf vitamine A kan aanmaken. Deze vitamines zorgen ervoor dat je huid in topconditie blijft.
Net als veel andere fruitsoorten, zijn ook mandarijnen een goede bron van vezels. Vezels staan vooral bekend om het verbeteren en soepel houden van je stoelgang, maar ze hebben ons nog meer gezondheidsvoordelen te bieden. Bijvoorbeeld: Een gezondere darmflora, doordat de goede bacteriën in je darmen de vezels eten.
Fruit, vooral kiwi, pruimen en citrusfruit (sinaasappel, pompelmoes, mandarijn) werken laxerend. Fruitsappen zijn vezelarm; beschouw ze dus enkel als mogelijke variatie in de dranken. Noten, gedroogd fruit zoals vijgen, rozijnen, pruimen. Groenten, vooral peulvruchten en rauwe groenten.
Een kiwi bevat per 100 gram bijvoorbeeld 2 keer zo veel vitamine C als een mandarijn. Rauwe rode paprika of gekookte spruitjes bevatten per 100 gram zelfs 3 keer zoveel vitamine C.
De mandarijnen zijn tussen november en februari in het seizoen en op hun zoetst. Wanneer het mandarijnen seizoen is komen ze vooral uit landen rond de Middellandse Zee als Spanje, Marokko, Italië en Algerije.
Mandarijnen (mandarijnen)
Mandarijnen behoren tot de citrusfamilie en zijn een handige snack, vooral in de winter. Ze leveren slechts 47 calorieën en 12 gram koolhydraten per portie fruit (1 middelgrote mandarijn). Ze bevatten ook relatief weinig natuurlijke suikers, namelijk 9,3 gram (23).
Beide soorten fruit kunnen een voedzame, caloriearme toevoeging zijn aan uw dieet. Mandarijnen bevatten meer vitamine A dan sinaasappelen , hoewel sinaasappelen minder calorieën bevatten en meer vitamine C en vezels. Ze zijn beide goede bronnen van vitaminen en mineralen, waaronder thiamine, foliumzuur en kalium.
Alle vers fruit is gezond.
Daarom staan ze in de donkergroene zone van de voedingsdriehoek. Kies volop uit volgende soorten: Citrusvruchten: sinaasappel, pompelmoes*, mandarijn, citroen, limoen … Pitvruchten: appel, peer …
Lagere bloeddruk
Het eten van vezelrijk fruit helpt uw bloeddruk te verlagen en een gezonder leven te leiden. Mandarijnen bevatten ook kalium. Kalium verlaagt de bloeddruk door het lichaam te helpen overtollig natrium (zout) kwijt te raken en door de spanning in de wanden van bloedvaten te verlichten.
Kan het risico op nierstenen verminderen
Een grootschalig bevolkingsonderzoek bracht een dieet met veel citrusvruchten, zoals mandarijnen, in verband met een lager risico op nierstenen. Nierstenen zijn gekristalliseerde mineralen die uw lichaam via de urine uitscheidt.
Verkleint de kans op nierstenen
Deze twee mineralen hebben een remmende werking op kristalvorming in de nier en verkleint dus de kans dat nierstenen groeien. Citrusvruchten, en dus ook mandarijnen zorgen voor een hoger citraatgehalte waardoor het risico op nierstenen dus afneemt.
Voedingsmiddelen met een hoog zuurgehalte, zoals citrusvruchten en tomaten, kunnen buikpijn en zure reflux veroorzaken , vooral als u aanleg hebt voor het prikkelbare darmsyndroom.
Een teveel aan vitamine C zal jouw lichaam via je urine verlaten, maar een teveel aan suiker uit fruitsoorten is niet goed voor je. Probeer daarom niet meer dan twee mandarijnen per dag te eten en vul dit aan met een andere fruitsoort. Zo blijf je variëren met fruitsoorten en voldoe je ook aan de schijf van vijf.
Eén klein glas (150 ml) vruchtensap (beperk tot één portie per dag) Twee kleine satsuma's, clementines of mandarijnen .
1. Citroenen en limoenen . Citroenen en hun groene tegenhangers zijn vrij zure vruchten, rijk aan vitamine C. Er zit slechts ongeveer 1,13 gram (g) suiker in een limoen en 2,1 g in een citroen.
Door hun hoge gehalte aan vitamine C kunnen mandarijnen je immuunsysteem versterken. Vitamine C is een antioxidant die de functie van je immuuncellen versterkt om oxidatieve schade te bestrijden. Het helpt ook schadelijke microben te vernietigen. Bovendien verbetert vitamine C de glans en kleur van je huid.
Ook citrusvruchten zoals sinaasappels, mandarijnen en citroenen kun je bij warm weer het beste in de koelkast bewaren. Alleen exotisch fruit zoals banaan, ananas, mango en meloen kunnen niet goed tegen de kou. Bewaar dit soort fruit liever op de fruitschaal.
Over het algemeen geldt dat als u graag sinaasappels eet en ze geen ongemak veroorzaken, u ze prima kunt eten als onderdeel van uw avondmaaltijd of tussendoortje .
Wat is de minst gezonde fruit? Hoewel fruit over het algemeen als gezond wordt beschouwd, kunnen fruitsoorten met een hoog suikergehalte, zoals druiven en lychees, bij overmatige consumptie minder voordelig zijn voor je gezondheid. Het sleutelwoord hier is: balans. Geniet van druiven en lychees maar overdrijf niet.
Sterker nog: mandarijnenschillen zijn hartstikke gezond en worden in Azië al eeuwen gebruikt als medicijn. De schil bevat namelijk veel vezels en antioxidanten. Hierdoor kan het eten van de schil helpen om het immuunsysteem te versterken, de spijsvertering te verbeteren en ontstekingen te verminderen.