Diepvries spinazie is verser dankzij het snelle oogsten en diepvriezen. Uit wetenschappelijke studies blijkt dat de hoeveelheid vitamines, mineralen en vezels in diepvries groenten even groot of groter is dan in verse groenten. Dit heeft te maken met de tijd tussen oogst, bereiding en diepvriezen.
Feit: Diepvries spinazie even rijk aan vitaminen als 'verse'
Of de spinazie nu uit een blik, pot of uit de diepvries komt, het bevat evenveel voedingsstoffen als onbewerkte groenten, zegt voedingsexpert Van der Vossen.
Ingevroren groenten zijn minimaal net zo gezond als verse groenten. Dankzij het vroegtijdig invriezen blijven er veel vitamines en mineralen in de groenten aanwezig. Groenten uit blik of pot hebben het grootste verlies aan vitamines en mineralen. Slechts 15% van de voedingsstoffen blijft behouden.
Nog beter is dat één kopje bevroren spinazie meer dan vier keer zoveel voedingsstoffen bevat, waaronder ijzer, vitamine C en calcium, vergeleken met een kopje verse spinazie .
Hoeveel spinazie per persoon
Iglo hanteert een gemiddelde portie diepvries spinazie voor een volwassene van ca. 150 gram per persoon.
Als er in een recept verse spinazie nodig is, maar je hebt alleen diepvriesspinazie, of andersom, dan kun je prima de ene vervangen door de andere . Dat geldt in de meeste recepten.
Eén verpakking (10 ounces) diepvries spinaziebladeren levert ongeveer 1-1/2 cups op na het koken. Daarom kunt u 1 verpakking (10 ounces) diepvries spinaziebladeren vervangen voor 1-1/2 pounds verse spinazie.
Een deel van het gewicht van bevroren spinazie is water (ijs). Als je het ontdooit en overtollig water afgiet, is het ongeveer hetzelfde als verse spinazie, gram voor gram . Dus als ik 550 gram ontdooi, zou dat het moeten bedekken, denk ik.
4,92 milligram in één kopje spinazie uit blik. 3,72 milligram in één kopje diepvriesspinazie . 81 milligram in één kopje rauwe spinazie.
Of je nu kiest voor bevroren of verse spinazie in je spinaziesmoothie, het maakt niet zoveel uit . Beide tellen mee voor je dagelijkse inname van fruit en groente, dus het is goed om een van beide te consumeren.
De groenten die tot de nachtschade behoren zijn wel onderdeel van een gezond voedingspatroon, maar staan dus niet in onze top 10: gewone aardappel, tomaat, aubergine, paprika, chilipeper, groene peper, Spaanse peper, kruisbessen en goji-bessen.
Diepvriesgroenten en -fruit zijn goedkoper omdat ze op grote schaal geoogst, opgeslagen en getransporteerd worden. Fruit en groente bestemd voor de diepvries kan massaal geoogst worden als de marktprijs laag is. Dit zonder de tijdsdruk die wel aanwezig is bij de oogst van verse groenten.
Hoe langer je wacht met het eten van de groente, hoe minder vitamines het nog bevat. Diepvriesgroenten worden na het oogsten snel verwerkt en ingevroren, waardoor de vitamines goed bewaard blijven. Dit is dus zeker geen slechtere keuze dan verse groenten.
Wat kun je beter niet doen: Spinazie samen met vis eten (zalm en makreel kan wel). Nitriet kan dan reageren met eiwitten uit die vis wat zorgt voor een schadelijke stof (nitrosamine) Tijdens het kweken van spinazie veel stikstof aan de grond toevoegen.
Spinazie bevat stoffen die mogelijk riskant zijn: nitrieten. Of beter: nitraten. De bladgroente bevat veel van die chemische verbindingen, die van zichzelf onschadelijk zijn. Maar bacteriën kunnen nitraten omzetten in nitrieten, en die zijn in grotere hoeveelheden wel schadelijk voor ons lichaam.
Waarom is spinazie goed voor je gezondheid:
Thiamine is onder andere belangrijk voor je energiestofwisseling en de goede werking van je zenuwstelsel. Ook is spinazie zeer rijk aan folaat (vitamine B11), 100 gram bevat al 44% van de dagelijkse aanbeveling.
Wij geven de voorkeur aan bevroren spinazie boven ingeblikte spinazie omdat het lekkerder smaakt en minder natrium bevat . Bovendien bevat 1 kopje bevroren spinazie meer dan vier keer zoveel voedingsstoffen, waaronder vezels, foliumzuur, ijzer en calcium, vergeleken met een kopje verse spinazie. Dus als je energie wilt opdoen, doe het dan met bevroren spinazie.
Een klein onderzoek wees uit dat het eten van een half kopje bevroren spinazie per dag gedurende twee maanden de luteïnespiegels en oogpigment verhoogt. Hoge pigmentspiegels kunnen uw risico op maculadegeneratie verlagen. Omdat vitamine A een in vet oplosbare vitamine is, neemt u meer antioxidanten op als u een gezond vet bij uw spinazie hebt.
Spinazie bevat naar verhouding veel ijzer, maar er zijn ook andere ijzerrijke groenten. Enkele andere ijzerrijke groenten: bietjes, asperges, zoete aardappels, rucola, broccoli, andijvie en boerenkool (perfect voor de winter!).
Diepvries spinazie is verser dankzij het snelle oogsten en diepvriezen. Uit wetenschappelijke studies blijkt dat de hoeveelheid vitamines, mineralen en vezels in diepvries groenten even groot of groter is dan in verse groenten. Dit heeft te maken met de tijd tussen oogst, bereiding en diepvriezen.
Dit is één van de meest gestelde spinazievragen: mag je nu wel of niet twee keer spinazie opwarmen? Het antwoord is: ja, je kunt spinazie gerust opnieuw opwarmen – mits je de bereide spinazie direct na de eerste bereiding ervan koel bewaart.
Houd er rekening mee dat diepvriesgroenten zwaarder zijn dan rauwe groenten .
Wanneer deze groenten in de vriezer worden gezet, zet het water uit terwijl het bevriest. Bijvoorbeeld, een ½ kopje rauwe asperges weegt 2,36 oz (67 g), terwijl de bevroren variant 3,17 oz (90 g) weegt.
Bovendien hebben bevroren ingrediënten veel minder last van seizoensgebonden prijsschommelingen . Daarom is een pak bevroren spinazie of boerenkool vaak al vanaf $ 1 per stuk of $ 4 per kilo te koop, vergeleken met $ 17 per kilo of meer voor verse bladgroenten, die binnen enkele dagen hun levendigheid kunnen verliezen.
Listeria en e. coli kunnen bevriezing overleven . En er kan herbesmetting optreden na het blancheerproces.
Het is mogelijk om spinazie direct uit de diepvries te koken, in plaats van het eerst te ontdooien, maar dit werkt alleen voor bepaalde gerechten . Bruning zegt dat je bevroren spinazie in toepassingen kunt gebruiken, zoals het toevoegen aan soep, maar ze merkt op dat dit kan leiden tot ongelijkmatig koken.