Bewaar chocolade niet in de koelkast: dat is funest voor de kwaliteit. Te warm is natuurlijk ook niet goed. De beste plek is een donkere plaats van ongeveer 15 tot 20 graden. Voor de échte chocoholics zijn er zelfs chocolade-klimaatkasten te koop.
Beste is om chocolade op een koele plek te bewaren en dus niet in de ijskast of bij een warmtebron. Bij extreem warm weer is het handig om de chocolade in de ijskast te bewaren, mits het luchtdicht verpakt is.
De beste plek om chocolade te bewaren is in een koele, droge en donkere omgeving, zoals een voorraadkast of keukenkastje . Je wilt het bewaren uit de buurt van hitte, vocht en licht. Chocolade gedijt bij kamertemperatuur en lage luchtvochtigheidsniveaus, idealiter tussen 65 en 68 graden Fahrenheit, en minder dan 55 procent luchtvochtigheid.
Pure chocola is dus langer houdbaar en blijft kwalitatief beter na de houdbaarheidsdatum dan melkchocolade of witte chocola. Het best kan je niet te lang wachten met het eten van de chocola, de kwaliteit gaat achteruit en de smaak zal verminderen.
In het algemeen geldt dat pure chocolade tot wel twee jaar houdbaar kan zijn, terwijl melkchocolade en witte chocolade ongeveer een jaar goed blijven. Om de houdbaarheid van chocolade te verlengen, is het belangrijk om het op de juiste manier op te slaan.
Maar voordat u chocolade in de koelkast legt, wikkelt u deze eerst stevig in om deze te beschermen tegen geuren en condensatie, en sluit u deze vervolgens af in een luchtdichte verpakking. Wanneer u deze eruit haalt, laat u deze weer op kamertemperatuur komen voordat u deze uitpakt. Hierdoor blijven uw chocolades drie tot zes maanden eetbaar.
De witte waas op de chocolade is gelukkig geen schimmel, en is gewoon veilig om te eten. Die witte uitslag heet bloom en komt vanuit de chocolade zelf. Het wordt veroorzaakt door het smelten van de cacaoboter in de chocola. Dit gebeurt, zoals je misschien al verwacht, wanneer chocolade te warm wordt.
Pure chocolade staat erom bekend langer houdbaar te zijn dan melk- en witte chocolade. De afwezigheid van zuivel maakt het minder bederfelijk. Als pure chocolade ongeopend en goed bewaard wordt, is het 2 jaar houdbaar (vanaf de dag dat het gemaakt is). Als het geopend wordt, maar nog steeds goed bewaard wordt, is de vuistregel één jaar.
Bewaar je chocolade niet in de koelkast
Kou en vocht trekken namelijk in de chocola, ook wanneer de chocolade nog in de verpakking zit, en dat tast de structuur en smaak van het product aan. Bewaar chocolade dus niet in de koelkast, maar ook niet op een andere koude of vochtige plek.
Pure chocolade, met zijn hogere cacaogehalte, kan tot wel drie jaar na de houdbaarheidsdatum nog goed blijven . Vanwege het hoge melkgehalte zijn melk- en witte chocolade misschien niet zo lang houdbaar als pure chocolade, maar hun houdbaarheid is nog steeds niet te versmaden — je kunt verwachten dat je er nog zo'n 8 maanden mee vooruit kunt.
Chocolade smaakt het beste als het op kamertemperatuur is bewaard (tussen 12 en 20 graden Celsius) . En idealiter zou je chocolade nooit in de koelkast moeten bewaren, omdat het de smaak kan verpesten en tot reacties kan leiden.
Dit kan lastig zijn omdat Singapore een warm en vochtig klimaat heeft, dus je moet de chocolade misschien in de koelkast zetten om het te beschermen tegen de constante 34 graden Celsius . Voordat je dat doet, wikkel je de chocolade eerst stevig in om geurtjes en condensatie te voorkomen en sluit je het vervolgens af in een luchtdichte verpakking.
Hoewel het gebruik van een vriezer chocolade sneller kan laten uitharden, kan het wel leiden tot verkleuring, wat resulteert in verkleurde chocolade . Witte chocolade stolt over het algemeen sneller dan melk- of pure chocolade, en stolt in ongeveer 10-20 minuten. Aan de andere kant duurt het meestal 20-30 minuten voordat melk- en pure chocolade hard worden.
De cacaoprijs op de groothandelsmarkt is namelijk gestegen tot het hoogste niveau in meer dan tien jaar. Dit komt vooral omdat de productie in West-Afrika, goed voor twee derde van de wereldwijde cacao-oogst, wordt getroffen door tegenslagen.
Gesmolten chocolade die weer stolt kun je eten, maar is meestal niet meer lekker. Het mooie is wel dat je de chocolade gewoon weer opnieuw kunt smelten… en dan góed laten stollen. Op de juiste temperatuur.
Mits goed opgeslagen is chocolade 1 jaar houdbaar. Dit geldt voor de producten zonder vulling: massieve chocolade, zoals tabletten en holle figuren zoals Paashazen en Paaseieren.
Over het algemeen kan het koelen van chocolade de houdbaarheid met ten minste 25% verlengen, terwijl het invriezen de houdbaarheid met 50% of meer kan verlengen. Doe de originele doos in een stevige plastic diepvrieszak, sluit deze goed af en bewaar deze vervolgens tot een jaar in de koelkast, of vries deze tot 18 maanden in voor de beste kwaliteit .
Teveel chocolade eten kan er wel voor zorgen dat je overgewicht krijgt. Dit vergroot de kans op het krijgen van hart-, en vaatziekten en diabetes. Door het eten van teveel chocolade krijg je teveel vetten en suikers binnen. Dit verhoogt je BMI, maar ook je cholesterolgehalte.
Bewaar chocolade op de koelste plek in het huis. Dat kan bijvoorbeeld een donkere gang zijn of in de garage. Achterin de onderste keukenla is het vaak ook al wat koeler. De kelder is een ideale plek om chocolade te bewaren, maar dan alleen als de ruimte droog is en niet muf ruikt.
Als u het ongeopend bewaart in de originele verpakking bij kamertemperatuur, uit de buurt van direct zonlicht of warmtebronnen, kunt u het tot een jaar lang veilig consumeren .
Chocoladechips: Ongeopend in de voorraadkast zijn chocoladechips twee tot vier maanden houdbaar. Je kunt ze ook zes tot acht maanden in de koelkast bewaren of twee tot drie jaar in de vriezer als je ze wilt gebruiken voor een toekomstige partij koekjesdeeg.
Kun je chocolade eten die gebloeid is? Chocoladebloei ziet er misschien niet smakelijk uit, maar het is volkomen veilig om te eten . Dat betekent echter niet dat je het wilt eten, aangezien zowel de smaak als de textuur aangetast kunnen worden. "Bloom ontneemt de chocolade meestal een aantal van zijn meest aangename eigenschappen," zegt Laiskonis.
Kan verlopen chocolade je ziek maken? Als de verlopen chocolade geen toevoegingen bevat, word je er niet ziek van. Verlopen chocolade heeft een zwakke smaak, maar is veilig om te consumeren, tenzij er schimmel op groeit, het een onaangename geur heeft of een onaangename smaak heeft .
Chocolade bevat een stof, theobromine, die niet giftig is voor mensen, maar wel voor honden, katten, papegaaien, paarden en fretten. Het vormt dus een gevaar voor jouw huisdier! De ziekteverschijnselen, veroorzaakt door een hoeveelheid theobromine, kunnen verschillen van hond tot hond.