Je kunt van je eigen groenten gemakkelijk zuur maken om de levensduur te verlengen. Maak ze in met azijn, peper, zout, suiker, water, ui en een paar teentjes knoflook. Groenten die erg geschikt zijn om zuur van te maken zijn bijvoorbeeld radijsjes, bloemkool, rode kool, komkommer, bieten en wortels.
De THT-datum staat voor de garantie van kwaliteit. Als de THT-datum van producten verstreken is, is er sprake van verminderde kwaliteit. Maar het is wel nog altijd veilig om het voedingsmiddel te eten, op voorwaarde dat de producten in goede omstandigheden bewaard werden en dat de verpakking niet beschadigd is.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Voorgesneden groente wordt slap, beschimmelt of verspreidt een zure geur. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Steriliseren. Groenten worden hermetisch afgesloten en verhit bij hoge temperatuur (>110°C) gedurende minstens een uur. Hierdoor blijven de groenten zeker een jaar houdbaar omdat het onmogelijk wordt voor micro-organismen om de inhoud aan te tasten.
Je kunt er even ziek van worden als bedorven vlees
Op bosjes wortelen of een bloemkool staat gelukkig geen houdbaarheidsaanduiding. Dat bespaart de groenteboer onverkoopbare waar en jezelf hoofdbrekens, want je kunt bruikbaarheid en bederf prima zelf zien.
Kan ik wortels eten die over de datum zijn? Ja, maar zorg er wel voor dat ze niet bedorven zijn. Het label 'Te gebruiken tot' betekent dat een voedingsmiddel niet per se van goede kwaliteit is na de datum, maar een iets verlopen datum betekent niet automatisch dat je wortels bedorven zijn .
Al een dag na de houdbaarheidsdatum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën in de groenten zitten. Die bacteriën kun je niet zien, ruiken of proeven, maar je kunt er wel ziek van worden. Zorg daarom dat je de groenten invriest of bereidt voordat je die datum bereikt.
Dompel de flessen en schroefdoppen onder in een grote kookpot met water. Zorg dat alles volledig onder water zit. Verpak ze eventueel in een propere keukendoek om klotsen te vermijden. Laat het water gedurende 10 minuten koken.
Wat is inmaken:
Van groente en fruit tot vlees en vis. Bijna alles kan worden ingemaakt. Inmaken werd vroeger gedaan om ook producten langer houdbaar te maken zodat men ook in de winter groente, fruit, vlees en vis kon genieten.
Het toevoegen van azijn aan het water (1/2 kopje gedestilleerde witte azijn per 1 kopje water), gevolgd door een spoeling met schoon water , vermindert bacteriële besmetting, maar kan de textuur en smaak beïnvloeden. Dep na het wassen droog met keukenpapier of gebruik een slacentrifuge om overtollig vocht te verwijderen.
De meeste mensen zouden er niet voor kiezen om bedorven voedsel te eten. Als ze dat wel zouden doen, zouden ze waarschijnlijk niet ziek worden. Bederfbacteriën kunnen ervoor zorgen dat fruit en groenten papperig of slijmerig worden, of dat vlees een slechte geur krijgt, maar ze maken je over het algemeen niet ziek . Pathogene bacteriën veroorzaken ziekte.
Rogers adviseert om , als de helft of meer van de groenten slijmerig zijn , ze allemaal weg te gooien.
De bedorven groenten zijn makkelijk te onderscheiden omdat ze een vieze geur afgeven, er rimpels op te zien zijn en soms beginnen er schimmels op te groeien, een soort schimmels . Daarom zijn ze niet meer eetbaar.
Een slimme manier om restjes groenten te gebruiken is om een groentebouillon te maken . Gooi alle groenten of restjes die nog niet bedorven zijn in een pan op het vuur, vul met water, breng op smaak en laat een uur sudderen. Dit werkt het beste met wortelgroenten zoals selderij, wortels, aardappelen en uien.
Voedsel kan er nog prima uitzien en ruiken, zelfs nadat de houdbaarheidsdatum is verstreken, maar het product is dan niet meer veilig om te eten . We kunnen de insecten die voedselvergiftiging kunnen veroorzaken niet zien of ruiken. Fabrikanten zijn verantwoordelijk voor de beslissing of ze een houdbaarheidsdatum of een houdbaarheidsdatum op hun producten zetten.
Groene bladgroenten zoals spinazie en boerenkool hebben een bittere smaak nadat ze zijn verlopen , zegt Byrne, en als je een salade maakt met de verlopen groenten, loop je het risico op een voedselgerelateerde ziekte. Als je groenten bijna verlopen zijn, gebruik ze dan in een recept voor een groene smoothie.
Slechts 10 en 35% van de eerste onbesmette wortelen raakten besmet met Salmonella of E. coli O157:H7, respectievelijk, na het schillen met de besmette schilmachine (Tabel 4). Gebruik van dezelfde besmette schilmachine op nog eens zes wortelen resulteerde in besmetting van een van de tweede wortelen met E. coli O157:H7.
De CDC merkt op dat deze infecties vaker voorkomen in de zomer. Maar wortels zijn een "vrij zeldzame" bron van salmonella , zegt voedselveiligheidsexpert Elliot Ryser, Ph.
Deze groenten zijn ook rijk aan oplosbare vezels, die pas worden afgebroken als ze de dunne darm bereiken en ook gas kunnen veroorzaken. Onverteerde suikers in de wortels worden door de darmbacteriën verbruikt en hun afvalproduct is stinkend gas .
Beschimmeld voedsel eten
Sommige schimmels kunnen gifstoffen produceren, dit zijn mycotoxines. Het eten van deze gifstoffen kan leiden tot een voedselvergiftiging met diarree en misselijkheid. In enkele gevallen zijn deze gifstoffen zo giftig dat ze mogelijk kankerverwekkend zijn.
Onze dagtaak begint wanneer Babuji, Amma, Bhaiya en ik de groenten van de vorige dag uit de jutezakken en manden halen. Dit is om de verse groenten van de mandi te halen .
Voedsel dat bederft en onaangename geuren, smaken en texturen ontwikkelt, is bedorven. Bederfbacteriën kunnen ervoor zorgen dat fruit en groenten papperig of slijmerig worden, of dat vlees een slechte geur krijgt.
Verse groenten en fruit
Verpakte groenten (sla, spinazie, boerenkool, etc.) blijven doorgaans 3-5 dagen na de datum goed als ze ongeopend zijn. Na opening moeten ze binnen 1-2 dagen worden gegeten. De meeste onverpakte sla/andere groenten blijven 1-2 weken na aankoop in de koelkast houdbaar .
Als u groenten uit het oog bent verloren en ze zijn verwelkt, is het de moeite waard om ze te rehydrateren . Maar als ze het punt van geen weg terug zijn gepasseerd — als uw producten van kleur zijn veranderd, bedekt zijn met donkere vlekken of verkleurd, vloeibaar zijn geworden, slijmerig zijn geworden of duidelijke bacterie- of schimmelgroei hebben gegenereerd — gooi ze dan weg.
Gooi alle bederfelijke voedingsmiddelen weg, zoals vlees, gevogelte, eieren, bijgerechten of ovenschotels, die langer dan twee uur op kamertemperatuur zijn bewaard; één uur bij kamertemperatuur boven 90 °F. Zodra restjes veilig zijn bewaard, blijven ze drie tot vier dagen veilig .