Bevroren fruit heeft één groot nadeel: als het ontdooid is, wordt het tamelijk snel zacht en 'papperig'. Daarom is het niet altijd ideaal om het puur op te eten. Maar je kunt er wél veel andere dingen mee doen: Gebruik bevroren bessen als ijsblokjes in je glas water, homemade limonade of cava.
In het nieuws. Je eet vast wel eens fruit uit de vriezer. Vraag je je dan af of het niet beter is om fruit vers te halen in plaats van uit het vriesvak? Goed nieuws: in bevroren fruit zitten net zo veel vitamines als in verse producten, zo blijkt uit onderzoek van de University of Georgia.
Diepvriesgroenten en -fruit zijn goedkoper omdat ze op grote schaal geoogst, opgeslagen en getransporteerd worden. Fruit en groente bestemd voor de diepvries kan massaal geoogst worden als de marktprijs laag is. Dit zonder de tijdsdruk die wel aanwezig is bij de oogst van verse groenten.
Je kunt ze bijvoorbeeld bevroren als ijsklontjes gebruiken in dranken, maar ook ontdooien en gebruiken in de yoghurt of smoothie.
Fruit en groente invriezen
Het kan vaak direct na het plukken worden ingevroren, waardoor de voedingsstoffen en vitaminen niet verloren gaan. Hoe eerder je het fruit invriest, hoe beter, zodat het proces waarbij de voedingswaarden afnemen gestopt wordt.
Hoewel het al lang bewezen is door verschillende wetenschappers, weten heel veel mensen nog niet dat je voedingswaren het snelst en het best kunt ontdooien met koud water. Als je de etenswaren goed inpakt met plastic folie en in water legt, is de ontdooitijd een heel stuk korter dan in de koelkast.
Fruit uit blik of pot en diepvriesfruit bevat ongeveer evenveel voedingsstoffen als vers fruit. In fruit zit onder andere vitamine C, vitamine A, foliumzuur, kalium, ijzer en calcium.
Het antwoord is: ja! Sterker zelfs: diepvriesfruit is in sommige gevallen zelfs gezonder dan vers fruit. Het bevat dikwijls meer vitamines, omdat de vruchten meteen worden ingevroren na het plukken. Het invriezen stopt het proces waarbij voedingswaarden worden afgebroken, waardoor de vitamines beter bewaard blijven.
Bètacaroteen heeft een belangrijke functie als pro-vitamine A en speelt een rol als antioxidant. En nog een voordeel van diepvries fruit: bevroren blauwe bessen bevatten meer vitamine C dan verse. Dit is onder andere goed voor je weerstand, tanden, botten en huid.
Doe het diepvries fruit in de blender. Je kunt één soort fruit gebruiken of verschillende soorten combineren voor een complexere smaak. Populaire combinaties zijn bijvoorbeeld banaan en aardbei, mango en ananas, of blauwe bes en framboos. Als je extra ingrediënten wilt toevoegen, doe dit dan nu.
Op een schaal laten ontdooien op kamertemperatuur (2.5u) of een nacht in de koelkast. Versneld ontdooien kan in de microgolfoven op ontdooistand. na het ontdooien, Het fruit bewaren in de koelkast en binnen de 24 u consumeren.
Vries alleen fruit in dat rijp is. Onrijp fruit komt namelijk ook onrijp uit de vriezer. Laat (stukjes) fruit eerst los van elkaar bevriezen, zodat het niet als één grote klont aan elkaar vriest. Leg ze bijvoorbeeld in een grotere vershoudbak in de vriezer, zodat er wat ruimte tussen de stukken blijft.
bevroren fruit kun je ongeveer 3-4 maanden in de diepvries bewaren. vries fruit dat je hebt laten ontdooien, niet weer in maar gebruik het meteen. plak een etiketje met de datum op het zakje/bakje met fruit.
Het koken van diepvriesfruit gedurende een minuut doodt virussen en eventuele bacteriën. Toch adviseert het Voedingscentrum dat niet standaard, maar wil je zekerheid, dan kun je diepvriesfruit het best even verhitten. Bijvoorbeeld voor gebruik in een smoothie. Dit is met name voor kwetsbare groepen van belang.
Je leest het in ons artikel: Hoe haal je de meeste voedingsstoffen uit fruit? Fruit voor de diepvries wordt pas geplukt als het goed rijp is en heel snel (binnen enkele uren) gewassen, gesneden, ingevroren en verpakt. Bij dit snelle proces gaan bijna geen vitaminen verloren.
Gedroogd fruit is zeker gezonder dan snoep, maar vers fruit bevat wel meer vitamine C en B1. Omdat gedroogd fruit veel kleiner is dan vers fruit, ben je minder snel verzadigd en heb je de neiging om er meer van te eten.
Hoe lang diepvriesfruit ontdooien? Je moet het fruit vooraf natuurlijk wel even ontdooien. Het duurt ongeveer een uur voor het fruit buiten de koelkast of vriezer ontdooid is en ongeveer 3 uur in de koelkast. Kortom, het is echt een aanrader om altijd een kleine voorraad diepvriesfruit in te slaan.
Diepvriesfruit is even gezond als vers fruit. Af en toe is het zelfs gezonder dan vers fruit, afhankelijk hoe lang het verse fruit blijft liggen (in of uit de koelkast). Het advies is zo'n 2 stuks fruit per dag te nemen.
Er is dus niks mis met diepgevroren groenten en fruit. Het kan ook zeker een goede uitkomst zijn als je even geen vers fruit in huis hebt. Wil je zeker weten dat je een gezonde variant van diepvriesfruit koopt? Zorg dan dat het ingevroren fruit geen toegevoegde suikers bevat.
Bij fruit is het meestal wel handig om het voor gebruik te ontdooien, zeker fruit dat je onverhit wilt eten. Ook als je diepvriesfruit gebruikt voor gebak, is het slim het eerst te ontdooien en goed te laten uitlekken. Ontdooi fruit in een schaal in de koelkast in enkele uren of in de magnetron op de ontdooistand.
Sommige producten, bevroren erwtjes bijvoorbeeld, kun je direct in de pan of je gerecht doen. Volg altijd goed de aanwijzingen op de verpakking. Soep, saus en stoofgerechten kun je in een pan op heel laag vuur ontdooien en opwarmen.
Gebruik. Bereiding: leg de frambozen in een glazen bakje en laat bij kamertemperatuur gedurende 1 uur ontdooien, of 3 uur in de koelkast. Snel ontdooien: leg de frambozen in een voor de magnetron geschikte schaal/bord en ontdooi op de ontdooistand.