Het binnenste deel van de bloem zwelt vervolgens op. Dit deel noem je de bloembodem. Dit is de aardbei. Die is eerst groen, later wit en tenslotte rood.
De aardbei is een rode, beetje hartvormige schijnvrucht. Bij de meeste vruchten zitten de zaden binnenin, maar bij de aardbei zitten ze aan de buitenkant. Deze zaadjes liggen een beetje in een kuiltje, om te beschermen. De zaadjes zijn meestal groenachtig.
Bij de aardbei zitten ze aan de buitenkant, kleine gele pitjes. Dat zijn de zaadjes en die kan je er natuurlijk niet allemaal af zitten peuteren. Dus je doet hem zo, kuiltje maken, aardbei zachtjes in de grond, toedekken en dan kan je een aardbeienplant krijgen.
Zaad of uitloper? De puntjes op de aardbei zijn dus de échte vruchten. In elk van die stipjes zit een zaadje dat, als je het in de grond zou stoppen, opnieuw zou uitgroeien tot een aardbeiplant. Maar alsof het nog niet zielig genoeg is voor deze 'stipperige' vruchten, wordt dat zaad eigenlijk maar zelden gebruikt.
Het witte gedeelte, of de "schil ", bevat vezels, vitamine C, foliumzuur en andere essentiële vitaminen en mineralen. De schil is echter niet zo zoet als het rode gedeelte en kan een licht bittere smaak hebben. Om de voordelen van beide delen te plukken, kunt u overwegen om de hele aardbei te eten, inclusief de schil.
De meesten van ons zijn gewend om de bovenkant van aardbeien af te snijden voordat we ze eten of bakken, maar de hele bes - vruchtvlees, bladeren, steel en alles - is volledig eetbaar .
Eigenlijk is de hele aardbei – vruchtvlees, bladeren en steel – eetbaar.
Nou, het lijkt erop dat aardbeien vol verrassingen zitten, of liever gezegd ermee bedekt zijn, want die zaadachtige witte stippen zijn eigenlijk geen zaden. De ontpitte accessoires van de aardbeien worden dopvruchten genoemd , en ze zijn in feite de vrucht van de plant, met elk een enkel zaadje erin.
De kleine bruine structuren die op het oppervlak van de aardbei aanwezig zijn, zijn honderden vruchtjes, die elk een enkel zaadje omsluiten . Elk van deze zaadjes ontwikkelt zich vanuit een enkel vruchtbeginsel, en de wand van dat vruchtbeginsel ontwikkelt zich tot de verharde en dunne bedekking, wat het vruchtje is.
Is de aardbei een bes? Zoals de naam van de vrucht al doet vermoeden, is de aardbei eigenlijk geen bes. Vanuit botanisch oogpunt is de aardbei een samengestelde vrucht. De eigenlijke vruchten die de plant produceert, zijn de kleine gele korrels (de zaden in het rode vruchtvlees).
Een aardbei is eigenlijk een meervoudige vrucht die bestaat uit vele kleine individuele vruchten die in een vlezige houder zijn ingebed. De bruinachtige of witachtige vlekjes, die gewoonlijk als zaden worden beschouwd, zijn de echte vruchten, de zogenaamde dopvruchten, en elk van hen omringt een klein zaadje .
Aardbei is een fruitsoort. Aardbeien bevatten weinig calorieën. Er zit veel vitamine C in aardbei, en de vrucht draagt bij aan de inname van foliumzuur. Aardbei staat net als ander fruit in de Schijf van Vijf.
Zaden en pitten bevatten relatief veel eiwitten en onverzadigde vetzuren (de gezonde vetten), vezels, vitaminen (zoals vitamine B1 en E) en mineralen (zoals magnesium en ijzer). Wel eet je ze vaak in kleine hoeveelheden natuurlijk.
We raden altijd aan om twee stukken fruit per dag te eten. Die portie aardbeien per dag gecombineerd met een ander stuk fruit is dus prima.” Voor mensen met prikkelbare darmen kan het dagelijks eten van aardbeien wel heel goed zijn.
Voor grote vruchten dun je ook dit jaar de bloeistengels uit. Volwassen planten maken veel uitlopers aan, direct na de bloei. Aan al die uitlopers komen kleine aardbeien plantjes. Je kunt ze gebruiken om de ouder-plant te vervangen, maar vaak wordt de smaak dan wel iets minder dan die van de ouder-plant.
Eigenlijk zijn aardbeien 'schijnvruchten' want dat wat de vrucht lijkt, is eigenlijk de opgezwollen bloembodem. De pitjes op de aardbei zijn de daadwerkelijke vruchtjes. 'Echte' vruchten ontstaan uit vruchtbeginsels nadat bevruchting heeft plaatsgevonden.
De Korona aardbei is de zoetste aardbeiensoort met uitstekend aardbeien aroma. Zeer geschikt ras voor de volle grond en geeft mooie grote en donkerrode smakelijke vruchten. Korona is goed bestand tegen ziekten. Dit ras adviseren wij voor de moestuin.
Ze zitten bomvol goede voedingsstoffen en bevatten maar weinig calorieën! Ook voor mensen met diabetes passen aardbeien in een gezond voedingspatroon. Aardbeien bevatten veel vitamine C in en foliumzuur en maar weinig koolhydraten en calorieën (5 gram koolhydraten en 29 kilocalorieën per 100 gram aardbeien).
Bij de aardbei heeft de bloem veel afzonderlijke vruchtbladen die op de bloembasis of het bloemreservoir zijn ingebed. Het vlezige deel van het stukje dat we eten, is uitsluitend gemaakt van het bloemreservoirweefsel, dus het is een vals fruit.
De "zaden" die je aan de buitenkant van een aardbei ziet, zijn in feite de vruchtbeginsels van de plant en worden "achenes" genoemd. Elk "zaadje" is technisch gezien een aparte vrucht met daarin een zaadje.
Als u witte, pluizige substantie op uw bessen ziet die een beetje op suikerspin lijkt, dan is dat schimmel .
De bloemen zijn geel, de vruchten smaakloos en wit van binnen. Sorry, dat is geen bosaardbei, maar een schijnaardbei. Wees niet teleurgesteld: ook de schijnaardbei past goed in eetbare beplanting! Pssst!
De hele aardbei, inclusief de steel, bladeren, vruchtvlees en natuurlijk de zaden, is veilig om te eten . Je vermindert niet alleen je totale voedselverspilling door aardbeientoppen te eten, maar je doet ook je lichaam goed.
Zure vruchten met zoete vruchten
Het mengen van zure vruchten zoals aardbeien en grapefruit, of lichtzure vruchten zoals perziken, appels en granaatappels met zoete vruchten zoals bananen, kan uw spijsvertering belemmeren.
Als je schimmel op een van je aardbeien vindt, gooi hem dan weg, samen met alle andere bessen die de beschimmelde hebben aangeraakt . Bekijk vervolgens zorgvuldig de bessen die je hebt overgehouden. Gooi de bessen weg die heel zacht of gekneusd zijn. Als de rest er vers uitziet, spoel ze dan grondig af en geniet ervan.