Hierdoor is de krop niet meer rond maar eerder langwerpig. Een soort stammetje met slablaadjes en bovenin een begin van een bloemknop. De doorgeschoten sla eten we niet meer op. De smaak wordt er niet beter op en eigenlijk kunnen de doorgeschoten kroppen linea recta de composthoop op of het kippenhok in.
Wanneer sla doorschiet, wordt in het hart van de krop een bloemstengel gevormd. De krop wordt daardoor langwerpig van vorm. Je zult bovenin de bloemknop terugvinden. Wanneer sla eenmaal is doorgeschoten, gaat de smaak achteruit en is deze niet meer lekker om te eten.
Doorgeschoten sla hoef je niet per se weg te smijten. Door zijn pittige aroma is die net ideaal om in soep te verwerken!
Doorgeschoten sla is nog wel te eten, maar het blad wordt wel wat bitterder. Persoonlijk vind ik dat nooit zo erg want ik houd wel van een beetje bitter. Een kwestie van smaak dus. Ja je eet toch ook het blad niet de stengel Als hij erg groot is is dat wat anders dan wordt hij wat harder.
Bloeiende groentes of doorschieten
Bladgroentes zoals spinazie, sla of snijbiet, schieten op een gegeven moment in bloei. Meestal komt dat omdat ze al (te) lang in je bak staan. Groentes schieten eerder in bloei schieten als het te warm en droog is.
Sla is namelijk gevoelig voor daglengte: rond de langste dagen van het jaar schieten de kroppen snel door. Dat doorschieten betekent niets anders dan dat de kroppen sla gaan bloeien. In het hart van de krop ontstaat een bloemstengel en die stengel groeit in rap tempo omhoog.
Doorgeschoten rucola is nog voller en pittiger van smaak. Houd hierbij wel het hart van de plant intact, zo kun je meerdere malen oogsten.
Je wordt waarschijnlijk niet ziek als je een paar slijmerige groenten uit een bakje plukt en de knapperige opeet . Maar als meer dan de helft van de groenten bedorven is, kun je ze het beste weggooien en nieuwe kopen.
Tenzij uw product wordt teruggeroepen, kunt u romaine sla veilig eten .
Hoe weet ik dat de sla niet goed meer is? De sla gaat schimmelen of is verlept. Dit bederf herken je door je te ruiken, kijken of proeven. Na het wassen kun je de bladeren in stukjes scheuren.
De kwetsbare aard van bladgroenten maakt ze gevoelig voor schudden of pletten tijdens het plukken, verpakken of transporteren, zei Craig. Als gevolg hiervan kunnen de groenten er verwelkt, donkergroen of zompig uitzien, maar ze zijn niet per se onveilig . Echter, donkere of natte bladeren kunnen duiden op bederf, zei Sabatini.
Saladin is niet schietgevoelig, maar wel minder geschikt voor een herfstteelt. Wel geschikt als babyleaf. Kropsla 'Suzan' heeft een stevige bladstructuur en vormt een zware krop.
Doorschieten voorkomen
Het vroegtijdig of gewoon ongewenst bloeien van planten, voorkom je vooral door zaailingen na het opkomen een stukje koeler te zetten. Veel warmte bevordert vaak het doorschieten. Zorg dat je planten niet te lang droog laat staan of te veel water geeft.
In theorie is doorgeschoten sla nog steeds eetbaar en niet giftig , maar een smaaktest is altijd een goed idee. De bladeren worden taaier, bitterder en zijn mogelijk niet lekker. De plant bouwt bittere stoffen op om ze minder aantrekkelijk te maken voor roofdieren.
Verschillende micro-organismen kunnen bladgroenten in verpakte salades besmetten, waaronder pathogene E. coli, norovirus, Salmonella, Listeria en Cyclospora . Maar het meest voorkomende micro-organisme dat in deze ongelukkige scenario's is geïdentificeerd, is E. coli O157:H7, dat mogelijk levensbedreigende ziekten kan veroorzaken.
Verwijder en gooi alle slijmerige, beschimmelde of bedorven bladeren weg zodra u ze opmerkt . Dit zal helpen de hoeveelheid vocht en gassen die geproduceerd worden te verminderen. Als meer dan een paar bladeren slijmerig zijn of er een slechte geur is, gooi dan de hele verpakking, zak of kop weg. Het is beter om veilig te zijn dan ziek.
Listeria wordt gedood door pasteurisatie en koken, maar zwangere vrouwen en risicogroepen kunnen hun risico op listeriose verkleinen door alleen rauwe groenten te eten die grondig zijn gewassen .
coli-bacteriën kunnen zelfs hun weg vinden naar het binnenste van uw producten. Sla wassen in water (of water gecombineerd met baking soda) kan helpen om pesticidenresten, oppervlaktevuil en gruis van producten te verwijderen, maar Rogers waarschuwt dat wassen niet bewezen een effectieve manier is om E. coli en verwante bacteriën te verwijderen.
"Maar als bladgroente is het net zo goed voor je als boerenkool of spinazie." En omdat je sla waarschijnlijk rauw eet, krijg je de meeste voedingsstoffen binnen, aangezien rauwe groenten meer voedingsstoffen behouden dan gekookte . Amerikanen eten doorgaans vier hoofdsoorten sla. De voedingswaarden variëren afhankelijk van welke bladgroente je kiest.
De belangrijkste bijwerkingen, en de meest zorgwekkende, zijn diarree, verlammende maagkrampen en chronisch overgeven. Als u het ongeluk had besmette romaine te eten, zou u deze symptomen twee tot acht dagen na het eten van de maaltijd beginnen op te merken.
Al een dag na de houdbaarheidsdatum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën in de groenten zitten. Die bacteriën kun je niet zien, ruiken of proeven, maar je kunt er wel ziek van worden. Zorg daarom dat je de groenten invriest of bereidt voordat je die datum bereikt.
De meest voorkomende symptomen van voedselvergiftiging zijn diarree, maagpijn of -krampen, misselijkheid, braken en koorts . Tekenen van ernstige voedselvergiftiging zijn bloederige diarree, diarree die langer dan 3 dagen aanhoudt, koorts boven 102°F, zo vaak overgeven dat u geen vloeistoffen binnen kunt houden en tekenen van uitdroging.
Planten gedijen het best als alle omstandigheden in balans zijn. De processen in de plant zijn in goed evenwicht met zijn omgeving. Wanneer er factoren veranderen, ervaart de plant stress en wil hij zich zo snel mogelijk voortplanten. Dit doet je sla, broccoli of spinazie vervolgens door in bloei te schieten.
Geef voldoende water bij droogte want het blad heeft veel vocht nodig, rucola gaat al snel een beetje slap hangen in een hete, droge, week in de zomer (en ze schiet dan dus ook sneller door).
Die ronde of ovalen gaatjes zijn gelukkig niet schadelijk voor de plant, en de bladeren blijven ook perfect eetbaar. Een gezonde plant komt die schade makkelijk te boven, en groeit sneller aan dan dat er gaatjes bijkomen.