Na de oogst krijgen sinaasappels een waslaag met een anti-schimmelmiddel. De was houdt de vrucht sappig, het anti-schimmelmiddel maakt de sinaasappels langer houdbaar. De gebruikte toevoegingen moeten op het label aan het netje of op de doos van de sinaasappels staan.
Zo zit er veel vitamine C in een sinaasappel, wat de opname van ijzer ondersteunt en een positieve invloed heeft op je weerstand. Naast vitamine C barst een sinaasappel van het foliumzuur. Foliumzuur draagt bij aan je immuunsysteem en de vorming van rode en witte bloedcellen.
In het merg zit ongeveer 30 procent van de vezels uit een sinaasappel. Ook zou het de helft van alle vitamine C van de sinaasappel bevatten. Daarbij zit in het merg pectine dat goed is voor uw cholesterol en stoelgang. De flavonoïden uit het merg, zijn stoffen die ontstekingsremmend werken.
Citrusvruchten zijn heel gevoelig voor schimmelziekten waardoor het gebruikelijk is om citrusfruit na de oogst te behandelen met een schimmelwerend middel zoals een middel met imazalil. Onlangs is aan het RIVM gevraagd of met imazalil behandelde sinaasappels risico's voor de gezondheid kunnen opleveren.
We gooien er dus behoorlijk wat weg. En dat terwijl een sinaasappelschil niet alleen gezond, maar ook erg lekker kan zijn! Weggooien is dus eigenlijk best wel jammer… De schil van een sinaasappel is rijk aan vitamine C en antioxidanten.
Het geeft ons een goede weerstand en zorgt voor de opname van ijzer, wat ook weer heel belangrijk is voor ons lichaam. Maar u krijgt ook veel foliumzuur toegediend door een sinaasappel te eten. Met foliumzuur maakt u het namelijk mogelijk om rode bloedcellen aan te maken, maar ook zullen uw zenuwen beter werken.
Overslaan als: je hoest of een zere keel hebt. Waarom je je er rotter door voelt: Sinaasappelsap is vaak verfrissend. Maar wanneer je griep hebt of keelpijn, kan het je keel extra gevoelig maken. 'Sinaasappelsap bevat citroenzuur, wat je ontstoken keel nog meer irriteert', zegt geneeskundedocent Taz Bhatia.
Fruitsoorten die veel suiker en relatief weinig wezels bevatten, zijn: lychees, bananen, vijgen, druiven en ananas. Gedroogd fruit bevat meer suiker dan vers fruit. Het is dus zeker geen evenwaardige vervanging voor de verse variant. Ook is het belangrijk biologisch fruit te eten.
Wat is een citroen:
De citroen valt onder de citrusvruchten. Biologische citroenen zijn vrij van pesticide en de schil wordt niet behandeld met imazalil, waardoor er geen waslaagje op de schil zit.
Meer dan 90% van de monsters van aardbeien, appels, kersen, spinazie, nectarines en druiven bevatten twee of meer bestrijdingsmiddelen.
Sinaasappels bevatten veel pectine, wat zich bevindt in de celwanden van de vrucht. Dit stofje wordt vooral gebruikt om jams te maken, maar het heeft nog veel meer voordelen. Pectine is een fermenteerbare vezel die de stoelgang bevordert en het LDL-cholesterol niveau in het bloed kan verlagen.
Citrusvruchten, zoals sinaasappels, bevatten veel hesperidine, een stofje dat ook wel bekend staat als vitamine P. Uit onderzoek blijkt dat de stof een bloeddrukverlagende werking heeft. Een sinaasappel is ook gezond als je een te hoge bloeddruk hebt, dus.
In een glas sinaasappelsap (200 ml) zit een hoeveelheid suiker die gelijk is aan zo'n 4,5 suikerklontjes. Het drinken van veel vruchtensap vergroot de kans op overgewicht en diabetes type 2. Bovendien bevatten vruchtensappen zuren die het gebit aan kunnen tasten.
Sinaasappels bevatten veel vitamine C. Bovendien dragen sinaasappels bij aan de inname van foliumzuur. Mandarijnen bevatten iets minder vitamine C, foliumzuur en vezels dan sinaasappels. Mandarijnen en sinaasappels staan in de Schijf van Vijf.
Zowel vruchtensap als frisdrank leveren veel fructose en blijken in staat te zijn om te zorgen voor leververvetting. Dit werd niet vastgesteld bij het nuttigen van heel fruit. Het regelmatig drinken van een klein glas sinaasappelsap kan al voldoende zijn om voor problemen te zorgen.
Waarom is de bloedsinaasappel goed voor je gezondheid:
De bloedsinaasappel zit bomvol vitamine C, ruim 20% meer dan in normale sinaasappels. Vitamine C is een antioxidant, waardoor het je lichaam helpt beschermen tegen schadelijke vrije radicalen.
De basisstof voor schellak is de afscheiding van een luis. Albert Heijn heeft in 2013 aangegeven dat op alle citrusvruchten een waslaag wordt aangebracht met daarin een nabehandelingsmiddel. De waslaag zou eraf te halen zijn door ze te boenen met heet water.
De schil van de citroen bevat net als het vruchtvlees en sap van de citroen diverse veel van de antioxidant vitamine C. De schil bevat zelfs meer dan 2 keer zo veel vitamine C als het vruchtvlees van de citroen. Bovendien is citroenschil een ontzettend goede bron van het mineraal calcium en bevat het veel vezels (1).
Limoenen zijn rijk aan voedingsstoffen en stoffen zoals citroenzuur, calcium, magnesium, kalium, vitamine C en flavonoïden. Ze hebben een reinigende en ontgiftende werking op de lichaamssystemen. Daarom zijn limoenen niet alleen goed voor de huid, maar voor de algehele gezondheid.
Alle vers fruit is gezond.
Daarom staan ze in de donkergroene zone van de voedingsdriehoek. Kies volop uit volgende soorten: Citrusvruchten: sinaasappel, pompelmoes*, mandarijn, citroen, limoen … Pitvruchten: appel, peer …
Maar als het om fruit gaat, is de gezondste… de tomaat. Ja, botanisch gezien worden tomaten als fruit beschouwd. Ze scoren een 20 op de schaal van de CDC, net onder wortelen en vlak boven citroenen. Tomaten zitten boordevol antioxidanten, waarvan je kunt denken dat ze een superheldachtige functie in je lichaam hebben.
Blauwe bessen worden ook wel eens 'brain berries' genoemd, omdat ze werken als antioxidant voor onze hersenen. Ze houden je hersencellen gezond en fit, waardoor je geheugen vele malen langer meegaat. Naast antioxidanten bevatten blauwe bessen vitamine C, K, vezels en mangaan.
Ook heeft deze oranje fruitsoort een lage glycemische index (wat het afvallen gemakkelijker maakt). Let op: Ondanks de lage glycemische index bevatten sinaasappelen wel fruitsuikers. Deze kunnen het afvallen bemoeilijken. Daarom is ons advies om maximaal twee porties fruit per dag te eten als je wilt afvallen.
Een paar van de beste bronnen zijn aardbeien, cranberry's, blauwe bessen en bramen. Avocado - zitten heel veel vitamines, mineralen en gezonde vetten, die ontstekingsremmend zijn en ons immuunsysteem bevordert. Groene bladgroente - zitten vol met vezels en voedingsstoffen die je nodig hebt tijdens ziekte.
Alcohol, pepermunt, koffie, sterke thee, chocola, scherpe kruiden, koolzuurhoudende dranken en zuur vruchtensap van citrusfruit zoals citroen, grapefruit, mandarijn en sinaasappel veroorzaken vaak brandend maagzuur. Je kunt deze voeding beter vermijden.