De Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) heeft vastgesteld hoeveel abrikozenpitten je veilig kunt eten per dag. Deze veilige hoeveelheid wordt al overschreden bij drie kleine of een halve grote abrikozenpit per dag voor volwassenen. Voor kinderen is één kleine pit al gevaarlijk.
Veel meer moet je er dus niet van binnenkrijgen, want dan wordt het al snel gevaarlijk. Volgens Voeding & Kanker Info (onderdeel van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds) is een hoeveelheid van 30 gram per dag voor een volwassene dodelijk. Dat gaat om 30-40 pitten.
In het lichaam kunnen deze plantengifstoffen worden omgezet in cyanide (blauwzuur). Je kan dus een cyanidevergiftiging krijgen van abrikozenpitten. Een hoge dosis cyanide kan de ademhaling belemmeren en een hartstilstand veroorzaken. Het eten van één hele rauwe abrikozenpit kan al gevaarlijk zijn.
Het is echter belangrijk om de dagelijkse consumptie van abrikozenpitten te beperken tot ongeveer drie kleine abrikozenpitten voor volwassenen en een halve kleine pit voor kinderen . Anders loopt een persoon het risico om cyanidevergiftiging te krijgen.
Er zijn niveaus waterstofcyanide (HCN) gemeten tussen 1500 en 2500 mg/kg voor bittere amandelen en tussen 2300 en 2980 mg/kg voor bittere abrikozenpitten die moeten worden beoordeeld. Het waterstofcyanideniveau in zoete abrikozenpitten ligt tussen 300 – 500 mg/kg.
Abrikozenpitten geven mogelijk niet veel cyanide af wanneer ze in hun geheel worden doorgeslikt, maar malen of kauwen verhoogt de toxiciteit door emulsine uit lysosomen vrij te geven. Het cyanidegehalte van abrikozenpitten varieert van . 122 tot 4,09 mg/g en werd onlangs gerapporteerd als 2,92 mg/g.
Verder bevat een abrikoos de vitamines A, B en C. ,,Maar ook mineralen als calcium, magnesium, selenium, kalium en fosfor”, vervolgt Marsman. Toch raadt de voedingsdeskundige aan niet meer dan drie stuks per dag te eten. ,,Het is één van de gezondere fruitsoorten, maar afwisseling is het beste.
Abrikozen bevatten weinig calorieën, zijn licht verteerbaar en zijn rijk aan vitamine E. Bovendien bevat de abrikoos veel kalium. Ideaal om je bloeddruk onder controle te houden en zowel spieren als zenuwen beter te laten werken. Verwelkom de abrikoos in je fruitmand als natuurlijk ontstresser.
Ten slotte zijn gedroogde abrikozen, net als andere gedroogde vruchten, door hun hoge gehalte aan vezels erg goed voor de stoelgang. Gedroogde abrikozen zijn dan ook aan te raden voor mensen met spijsverteringsproblemen. Superfood: Naast dat een abrikoos lekker is, is het ook nog eens gezond!
Door bittere abrikozenpitten grondig te koken in kokend water kan het giftige waterstofcyanide vrijkomen . Op deze manier kan het niveau van de toxine worden verlaagd, waardoor ze veilig zijn voor consumptie.
Abrikozenpitten zijn veilig om te consumeren als ze op de juiste manier worden verwerkt om schadelijke stoffen te verwijderen, zoals door ze te weken, koken of te pellen . De manier waarop Chinese soepen en desserts doorgaans worden bereid, verwijdert meer dan 90% van het latente cyanide in abrikozenpitten, waardoor ze veilig kunnen worden geconsumeerd.
Dit betekent helaas niet dat je onbeperkt abrikozen kunt eten. Ze bevatten nog steeds veel suikers, namelijk 7,6 gram per vier stuks. Te veel suiker binnenkrijgen kan ook het afvallen belemmeren. Sommige mensen krijgen daarnaast door zoete voeding extra zoete trek.
Abrikozen zitten vol met kalium en dit zorgt nu juist voor de bloeddruk verlagende werking. Het eten van abrikozen heeft veel gezondheidsvoordelen en het is nog lekker ook.
In andere landen zijn meerdere gevallen van ernstige acute cyanidevergiftiging gemeld, waarvan sommige met dodelijke afloop , na consumptie van abrikozenpitten door kinderen of volwassenen.
Gedroogde abrikozen kun je gelukkig het hele jaar door eten. Deze fruitsnack is ideaal als tussendoortje, maar doet het ook goed op de borrelplank of als smaakmaker in verschillende gerechten.
Gebruik Abrikozenpitolie direct op je huid of in je haar, of verwerk de olie in je DIY verzorgingsproducten. Dankzij de neutrale geur en kleur van de olie combineert hij prachtig met essentiële oliën en andere ingrediënten.
Gedroogde abrikozen bevatten ook meer kalium, ijzer en calcium. Maar ze bevatten ook veel meer calorieën en suiker . En ze verliezen het grootste deel van hun vitamine A en C tijdens het droogproces.
Abrikozenpitten bevatten veel antioxidanten die cellen beschermen tegen schade door vrije radicalen, en studies hebben aangetoond dat abrikozenpitten ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Daarnaast is een voedingsstof die bekend staat om kankerpreventie vitamine B17, die overvloedig aanwezig is in abrikozenpitten.
Wanneer je last hebt van een moeilijke stoelgang word geadviseerd om met regelmaat wat abrikozen te eten doordat de gedroogde abrikoos rijk is aan vezels. Je kan de gedroogde abrikoos eerst even wellen voordat je ze gebruikt in een recept. Door het wellen van de abrikoos word deze iets zachter van structuur.
Eet niet te veel gedroogd fruit. Gedroogd fruit bevat namelijk per 100 gram meer suiker dan 100 gram vers fruit. Hierdoor krijg je met gedroogd fruit al snel te veel suiker binnen. Eet daarom niet meer dan 20 gram (ongeveer 2 kleine handjes) gedroogd fruit per dag.
Je kunt abrikozen op elk moment van de dag eten. Omdat ze van nature zoet en taai zijn, worden ze echter vaak gegeten als dessert na de maaltijd 's avonds. Bevatten gedroogde abrikozen melatonine? Ja, abrikozen bevatten melatonine, waardoor ze een ideale snack zijn voor 's avonds laat.
Vanwege hun hoge vezelgehalte zijn gedroogde abrikozen goed voor je spijsverteringsstelsel. Aan de andere kant kan het eten van te veel abrikozen het tegenovergestelde effect hebben, wat leidt tot gas, diarree en een opgeblazen gevoel . Dit geldt vooral voor mensen met een gevoelig spijsverteringsstelsel.
Het laxerende effect van gedroogde abrikozen komt voort uit hun vezel- en sorbitolgehalte . Voedingsvezels stimuleren de stoelgang door volume toe te voegen aan de ontlasting en de peristaltiek, de ritmische samentrekkingen van de darmen, te bevorderen.
Abrikozen bevatten een ontspannende combinatie van vitamine A, C, kalium, magnesium en vezels. Ze bevatten ook melatonine, wat ons helpt in slaap te vallen . Daarom kunnen abrikozen een goede bron zijn voor een snack voor het slapengaan.