Maar geen paniek! Als je per ongeluk toch een pit doorslikt, kan dit niet gelijk kwaad. De pit wordt niet verteerd in je lichaam en komt er daardoor gewoon weer via je ontlasting uit. Alleen als je de pit kapot kauwt of fijnmaalt komen er kleine hoeveelheden van de plantengifstoffen vrij.
Cyanide valt niet bepaald binnen de schijf van vijf: een gram ervan is al dodelijk. Ook kersenpitten en abrikozenpitten bevatten dat spul, waaraan je dus werkelijk kan overlijden.
8. Kersen: 1 of 2. Een kers zelf kan niet zoveel kwaad, maar de kersenpit des te meer. In 1 of 2 pitten bijten kan al fataal zijn door de hoge dosis cyanide in de pit die ervoor zorgt dat je stikt.
P.S Kersen zijn gezond, maar de kersenpit kun je beter niet doorslikken. In pitten van steenvruchten (waaronder de kers ook valt) zitten plantengifstoffen (cyanogene glycosiden) die in je lichaam kunnen worden omgezet in cyanide (of blauwzuur).
In het lichaam kunnen deze plantengifstoffen worden omgezet in cyanide (blauwzuur). Je kan dus een cyanidevergiftiging krijgen van abrikozenpitten. Een hoge dosis cyanide kan de ademhaling belemmeren en een hartstilstand veroorzaken. Het eten van één hele rauwe abrikozenpit kan al gevaarlijk zijn.
Kersen. Kersenpitten kan je beter niet opeten, want in grote hoeveelheden kan het blauwzuur in de harde pitten bijzonder schadelijk zijn. Heb je er toch één ingeslikt, dan is dat niet meteen een ramp. Zeker als je niet op de pit gebeten hebt, want dan is de kans dat het gif in je lichaam komt kleiner.
Maar geen paniek! Als je per ongeluk toch een pit doorslikt, kan dit niet gelijk kwaad. De pit wordt niet verteerd in je lichaam en komt er daardoor gewoon weer via je ontlasting uit. Alleen als je de pit kapot kauwt of fijnmaalt komen er kleine hoeveelheden van de plantengifstoffen vrij.
Goed voor de stoelgang
Kersen bevatten veel vezels en bevorderen hierdoor de stoelgang en hebben een laxerende werking. Pas wel op dat je niet te veel kersen eet, want dan kan het zijn dat je vaker naar het toilet moet dan normaal.
Kersen staan in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Dat komt neer op 200 gram fruit of meer. Als je steeds andere fruitsoorten kiest, krijg je alle voedingsstoffen uit fruit binnen die je nodig hebt.
Net als onder andere wortels bevatten kersen bètacaroteen. Dit is een zogenaamde provitamine die jouw lichaam omzet in vitamine A. Het levert een bijdrage aan het gezond houden van je botten, je tanden en je huid en is van belang voor je weerstand en je gezichtsvermogen.
Nadelen kers
Zo is de steenvrucht van nature rijk aan salicylaten. Deze plantaardige stof wordt ook wel in medicijnen gebruikt. Bij mensen die hier gevoelig voor zijn, kunnen deze stoffen maagklachten, diarree en zelfs astma veroorzaken [12]. Vaak gebeurt dit pas als je heel veel kersen eet.
Waar zitten cyanogene glycosiden in? Cyanogene glycosiden zitten in bijvoorbeeld vlierbessen, lijnzaad, bittere amandelen en exotische knolgewassen (zoals cassave). Deze plantengifstoffen zitten ook in de pitten van steenvruchten zoals abrikozen, perziken, pruimen, kersen en in de pitten van appels en peren.
Zijn kersen gezonder dan andere fruitsoorten? Qua hoeveelheid antioxidanten zeker. Kersen bevatten ruim twee keer zo veel antioxidanten als bijvoorbeeld druiven en aardbeien.
Pits bevatten cyanide en kunnen schadelijk zijn in doseringen zo klein als een paar dozijn pits . Als je ze in hun geheel doorslikt, in kleine hoeveelheden, kun je ze meestal prima uitpoepen. Als je echter last hebt van constipatie, kan het de klachten aanzienlijk verergeren.
Dadels zijn steenvruchten en bevatten een grote harde pit die niet eetbaar is. Ze groeien in trossen, net als bananen en groeien alleen aan de vrouwelijke bomen.
Het dodelijkste gif ter wereld komt van de bacterie Clostridium botulinum. Met slechts 200 gram zou je iedereen op aarde kunnen doden. Krijg je botuline binnen, dan krijgt je zenuwstelsel een funeste klap, met extreme pijn en de dood tot gevolg.
Beter slapen door kersen
Zure kersen, de morellen, zijn van nature rijk aan aan melatonine. Dit hormoon is verantwoordelijk voor het slaap-waakritme van ons lichaam. Uit onderzoek blijkt dat kersensap de melatoninespiegel verhoogt en de duur en kwaliteit van slaap helpt verbeteren.
Kinderen en adolescenten hebben bijvoorbeeld, als ze opgroeien, voldoende voedingsstoffen en calorieën nodig om zich goed te ontwikkelen en een consumptie van 10 tot 15 kersen per dag wordt aanbevolen. Volwassenen kunnen 15 tot 20 kersen per dag consumeren, of zelfs 25, afhankelijk van de persoon.
Hoog suikergehalte: kersen
Een kop hele kersen (dus met pit) bevat zo'n 18 gram suiker.
De zaden in een appel bevatten een kleine hoeveelheid cyanide, wat in theorie dodelijk kan zijn. Van één appelzaadje zul je niet doodgaan, maar er is ooit iemand overleden na het eten van 250 appelpitten.
Veel meer moet je er dus niet van binnenkrijgen, want dan wordt het al snel gevaarlijk. Volgens Voeding & Kanker Info (onderdeel van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds) is een hoeveelheid van 30 gram per dag voor een volwassene dodelijk. Dat gaat om 30-40 pitten.
Druk met twee duimen op het midden van de lychee, zodat de schil openbreekt. Pel de vrucht en verwijder de langwerpige pit. De pit is niet eetbaar.
KERSEN: Eet geen kersenpitten. Als de pit van deze vrucht beschadigd is, komt er een giftig blauwzuur vrij. Hetzelfde geldt voor pruimen, abrikozen, perziken, peren en nectarines.
De harde steen in het midden van kersen zit vol met blauwzuur, ook wel cyanide genoemd, wat giftig is . Maar er is geen reden om in paniek te raken als je er per ongeluk een inslikt: intacte pitten gaan gewoon door je lichaam en komen er aan de andere kant weer uit. Vermijd het kraken of pletten van pitten als je van je kersen eet.
Beter niet doorslikken
Maar ook van steenvruchten als pruimen, kersen en perziken. De pitten bevatten gifstoffen die in ons lichaam omgezet worden in cyanide (blauwzuur). De pitten van druiven, (water)meloen, kiwi's en aardbeien kunt u gewoon doorslikken.