Ja, Nutella® is volledig veilig om te eten. De gezondheid en het welzijn van consumenten is een absolute prioriteit voor Ferrero.
Zoals elk voedsel met veel suiker, moet Nutella worden gezien als een traktatie . Het probleem is dat mensen het vaak meer als ontbijtspread gebruiken dan als dessert. Als u Nutella elke dag eet, neemt de hoeveelheid toegevoegde suiker in uw dieet toe, en de meeste mensen consumeren al veel meer toegevoegde suiker dan wordt aanbevolen.
Nutella bevat naast suiker ook veel vet, die samen veel calorieën leveren. Als je dit veel en vaak eet, kan het op den duur gezondheidsproblemen veroorzaken. Het moet gezegd dat Nutella wel meer natuurlijke ingrediënten bevat dan sommige soortgelijke producten.
In verschillende supermarkten in ons land zijn er momenteel geen of amper potten Nutella te verkrijgen. Dat komt omdat de chocopotten van formaat zullen veranderen na een stijging van de productiekosten. Vanaf januari 2021 zul je kleinere potten in de winkels vinden, maar wel nog aan dezelfde prijs als nu.
Hagelslag en chocoladepasta bevatten veel calorieën, verzadigd vet en suiker. Eet dit daarom niet te veel en niet te vaak. In de onderstaande tabel zie je hoeveel calorieën, suiker en verzadigd vet in verschillende soorten chocolade broodbeleg zit. De hoeveelheid is voor 1 snee brood (15-20 gram).
Nutella wordt vaak op de markt gebracht als een gezond ontbijt of tussendoortje, maar het bestaat eigenlijk voor 55% uit suiker. Dit brengt het qua voedingswaarde erg dicht bij alle chocolade snoepjes op de markt .
In chocopasta zit veel suiker en verzadigd vet. Daarom staat het niet in de Schijf van Vijf. 100% pindakaas, dus pindakaas waar geen zout of suiker aan is toegevoegd, staat wel in de Schijf van Vijf. Ongezouten noten en pinda's zijn goed voor je hart en bloedvaten.
Voedingswaarde Op het moment van schrijven bevat Nutella 70% verzadigd vet en bewerkte suiker op gewicht . Een portie van twee eetlepels (37 gram) Nutella bevat 200 calorieën, waaronder: 99 calorieën uit 11 gram vet (waarvan 3,5 gram verzadigd) 80 calorieën uit 21 gram suiker.
“Nutella”, geregistreerd in oktober 1963, kwam van het samenvoegen van het Engelse woord “nut”, van het typisch Italiaanse ingrediënt hazelnoot in de gianduja , met het Italiaanse positief klinkende achtervoegsel “ella”. De winnende combinatie kwam met de kleuren: de zwarte “N” en de andere letters in rood.
50% suiker en 20% palmolie zijn de hoofdingrediënten, aangevuld met 13% noten, 8,7% melkpoeder en 7,4% cacao. "We maken nu eenmaal een genotsproduct, geen dieetproduct," licht Mimmo Spampinato toe, kwaliteitsmanager bij Ferrero.
Smeer 15g Nutella®, ongeveer één koffielepel, op een sneetje brood en geniet van je ontbijt.
Confituur haalt het doorgaans wel van ander zoet broodbeleg, aangezien het minder calorieën en helemaal geen vet bevat. Ter vergelijking: 15 gram confituur bevat gemiddeld 35 kcal. 15 gram chocopasta 85 kcal.
Als u de negatieve effecten van Nutella op uw gewicht en slaapkwaliteit wilt voorkomen, kunt u het beter niet eten voor het slapengaan , op een lege maag of vlak voor het sporten, omdat het veel suiker en vet bevat.
De hoofdingrediënten van Nutella zijn suiker en palmolie (meer dan 50%). Het bevat ook 13% hazelnoten, cacaobestanddelen en magere melk .
Bevat een hoog gehalte aan verzadigd vet
Verzadigd vet is geen essentiële voedingsstof en bij een toenemende inname is er een verhoogd risico op coronaire hartziekten (IOM 2005a; USDA en DHHS 2010).
Elevate Ontbijt
Roer Nutella door warme havermout en voeg een snufje noten of geraspte kokosnoot toe voor extra smaak en textuur . Smeer Nutella op pannenkoeken of crêpes in plaats van ahornsiroop en boter. Bananen zijn een geweldige toevoeging.
Na wat onderzoek te hebben gedaan, blijkt uit meerdere bronnen dat de letter N zwart is omdat de naam 'Nutella' oorspronkelijk door een ander merk werd gebruikt . Dus veranderden ze gewoon de kleur van de letter om ervoor te zorgen dat er geen probleem was met het handelsmerk.
Nutella is de merknaam van een pasta voor broodbeleg van het Italiaanse bedrijf Ferrero. De pasta werd in 1946 ontwikkeld en in 1964 op de markt geïntroduceerd, aanvankelijk onder de naam 'Giandujot Supercrema'.
De 'Giandujot'-pasta werd getransformeerd tot een romig nieuw product dat gemakkelijker te smeren was onder de naam SuperCrema. Het recept werd verbeterd en de allereerste pot met een nieuwe hazelnoot- en cacaocrème werd gecreëerd, een naam die vandaag iconisch is: Nutella®.
Nutella smaakt zoet omdat het veel suiker bevat. Een portie Nutella bevat meer suiker dan een even grote portie chocoladetaartglazuur. Overtollige suiker kan erg schadelijk zijn. Het is in verband gebracht met obesitas, diabetes, hartziekten, leverziekten en cognitieve achteruitgang .
Hoe ethisch en duurzaam is Nutella? Nutella is opgenomen in de Jam and Spreads Ethical Ratings Table van The Good Shopping Guide en ontvangt helaas een van de laagste algehele scores. Nutella voldoet nog niet aan onze ethische normen en moet aanzienlijk worden verbeterd voordat het als een ethisch merk kan worden beschouwd .
Waarom? De spread – en vergelijkbare producten – (denk aan de meeste commerciële potten pindakaas) bevatten palmolie . Naast dat het niet bepaald de gezondste ingrediënten zijn, is de herkomst ervan een probleem voor de planeet.
Pindakaas heeft meer proteïne , met 8 gram per 2 eetlepels portie vergeleken met 3,5 gram in Nutella. Het heeft ook meer vezels, met 2 gram versus 1 gram in Nutella. Echter, Nutella bevat calcium, kalium en ijzer, terwijl pindakaas weinig tot geen van deze mineralen bevat.
Gezondheidsleraar Jeffrey Raucci merkt op: "Voor anderen die het als tussendoortje eten en niet erg actief zijn, zitten er veel verzadigde en transvetten in de ingrediënten die kunnen leiden tot een hoog cholesterolgehalte en hart- en vaatziekten ." Te veel Nutella eten kan veel gezondheidsproblemen veroorzaken.
Toch graag wat zoets op je brood? Notenpasta en pindakaas van 100% pinda's zonder toegevoegd zout of suiker, passen wel heel goed in een gezond eetpatroon. Daarnaast is groente of fruit natuurlijk altijd een goede keuze.