Wassen helpt prima tegen zand, en een beetje tegen bacteriën Toch adviseren experts wel om groenten en fruit te wassen. Daarmee spoel je er zand en andere viezigheid van af. Dat kan bijvoorbeeld wat bacteriën schelen, al veroorzaken niet-dierlijke producten weinig voedselvergiftigingen.
Baking soda verwijdert pesticiden
Uit onderzoek blijkt dat je 95% van de pesticiden het beste verwijdert door de groente en het fruit te laten weken in een bad van water en baking soda. Gebruik hiervoor 1 theelepel baking soda in 1,5l water. Na ongeveer 15 minuten kun je het afspoelen en gebruiken.
Het is verstandig groenten en fruit onder de kraan te wassen voordat je ze opeet. Goed wassen onder stromend water is voldoende. Je spoelt dan het vuil en stof eraf.
Er zijn veel methoden die gebruikt worden om het lichaam te detoxen, een aantal manieren zijn: vasten, warmwaterbaden, kleibehandelingen (op huid en oraal), klysma's of darmspoelingen, oil-pulling, detoxkuren en supplementen, bijvoorbeeld actieve kool.
"Het is verstandig groenten en fruit onder de kraan te wassen voordat je ze opeet. Dit geldt ook voor aardbeien. Je spoelt dan het eventuele vuil en stof eraf. Soms kunnen op rauwe groente en rauw fruit bacteriën voorkomen, zoals salmonella en listeria.
Toch is het verstandig om (biologische) gewassen goed af te spoelen. De reden: 'Op groente en fruit zitten niet alleen pesticiden, maar ook bacteriën en virussen zoals E. coli, Salmonella en Listeria, en daar kun je behoorlijk ziek van worden.
1. Frambozen. Deze zoete bessen zijn bijzonder kwetsbaar, met een dunne schil die gemakkelijk vloeistof opneemt, waardoor ze vatbaarder zijn voor schimmel en bederf. De beste manier om ze vers te houden en hun houdbaarheid nog langer te verlengen, is om ze vlak voor het eten te wassen, en niet eerder .
Het klinkt misschien een beetje tegenstrijdig, maar blauwe bessen kun je best niet spoelen tot je ze gaat eten. Ze hebben van nature een beschermlaagje, waardoor ze langer vers blijven.
Het is belangrijk dat je je groente en fruit even goed schoonmaakt voor je ze opeet. Je kan ze onder de kraan schoonspoelen met water. Het gebruik van zeep, azijn, citroensap of andere schoonmaakmiddeltjes is volgens Het Voedingscentrum overbodig.
Minister Schippers van Volksgezondheid adviseert mensen komkommers goed te wassen en te schillen. Ze doet dat naar aanleiding van het nieuws dat in Duitsland honderden mensen zijn besmet door de EHEC-bacterie, een variant van de E. coli-bacterie.
Wrijf de producten voorzichtig schoon terwijl u ze onder stromend water houdt . U hoeft geen zeep of wasmiddel te gebruiken. Gebruik een schone groenteborstel om stevige producten, zoals meloenen en komkommers, te schrobben. Droog producten af met een schone doek of keukenpapier om de bacteriën die aanwezig kunnen zijn verder te verminderen.
De meeste bacteriën zitten op buitenkant
Je kunt het beste eerst de buitenste bladeren weghalen, bijvoorbeeld bij een krop ijsbergsla of andijvie. Op de buitenkant bevinden zich namelijk de meeste bacteriën en parasieten. Ook kunnen in de supermarkt andere mensen de groente aangeraakt hebben.
Verlies van natriumbicarbonaat is verzurend voor het lichaam
Basische mineralen worden door het lichaam geroofd uit de botten, tanden, nagels, huid, haarbodem e.d. om te binden met overtollige zuren. Door deze binding ontstaan “zure zouten” die op diverse plekken in het lichaam kunnen worden opgeslagen.
Het toevoegen van azijn aan uw fruit en groente kan helpen met het extra effectief verwijderen van bacteriën. Het is bekend dat schoonmaken met alleen water zo'n 98% van de bacteriën verwijdert van groenten en fruit, maar het toevoegen van azijn zal geen kwaad doen aan het proces.
Wassen helpt prima tegen zand, en een beetje tegen bacteriën
Toch adviseren experts wel om groenten en fruit te wassen. Daarmee spoel je er zand en andere viezigheid van af. Dat kan bijvoorbeeld wat bacteriën schelen, al veroorzaken niet-dierlijke producten weinig voedselvergiftigingen.
Veel soorten fruit en groente worden voor de verkoop gewassen door de fabrikant, maar toch is dit geen goede reden om je fruit of groente niet zelf te wassen. Wanneer het afgespoelde voedsel eenmaal in de supermarkt ligt, wordt het namelijk vaak aangeraakt door verschillende mensen.
Pesticiden verwijderen met zout
Het laatste middel dat je kunt gebruiken is zout. Los 1 deel zout op in 9 delen water (10% zout oplossing) en was je groenten of fruit hierin. Ook dit werkt net zo effectief als baking soda en azijn. Wel je voedsel goed afspoelen!
Zowel experts als het voedingscentrum raden aan om fruit en groente te wassen voor je het gaat eten. Ook als je het fruit daarna nog gaat schillen. Met stromend water was je in ieder geval stof en vuil af. Maar ook tegen bacteriën zou het wassen van groente en fruit helpen.
Van alle groenten en fruit in de Nederlandse supermarkten bevatten aardbeien de meeste restanten van pesticiden. Dat schrijft de Nederlandse krant Trouw vandaag.
Aardbeien zijn de producten die het meest waarschijnlijk pesticiden bevatten , volgens de studie. Over het algemeen bevatten voedingsmiddelen die geen natuurlijke omhulsels of eetbare schillen hebben, zoals appels, bladgroenten en bessen, meer kans op pesticiden. U zult deze gewassen willen wassen of de schil eraf pellen voordat u er een hap uit neemt.
Houd frambozen niet onder de kraan. De framboos stoot water af, maar van binnen nemen ze water op waardoor de frambozen waterig gaan smaken. Als je frambozen vies zijn, veeg ze dan met een kwastje of keukenpapiertje schoon en verwijder eventuele blaadjes of steeltjes. Frambozen hoeven niet gewassen te worden!
Spoel je frambozen voorzichtig af
Het is niet nodig om zout, azijn, bicarbonaat of andere mengsels te gebruiken om bessen te wassen . Dit kan de textuur en smaak van uw bessen negatief beïnvloeden. Dit komt omdat frambozen delicaat en poreus zijn. Spoel uw frambozen snel af om ervoor te zorgen dat ze vers, heerlijk en klaar om te eten zijn.
Deze beweringen vinden hun oorsprong in ideeën zoals “fruit wordt slecht verteerd” en “fruit gist of rot in de darmen”. Geen van beide is wetenschappelijk bewezen en er is dus geen enkele reden om geen stukje (hard)fruit te eten na de maaltijd.
Fruit bevat fructose, een type suiker dat enkel en alleen verwerkt wordt door de lever. Een inname van teveel fructose in een korte tijd kan schadelijk zijn. Dit omdat de lever het omzet naar vet en het vervolgens opslaat. Het omzetten van veel fructose naar vet kan zo een leververvetting opleveren.
Zoals de Food Safety and Inspection Service van het Amerikaanse ministerie van Landbouw uitlegt, helpt het wassen van groenten en fruit om eventueel aanwezig vuil en bacteriën te verwijderen .