Soep afkoelen en inpakken Laat restjes soep niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan. Verdeel de soep in eenpersoonsporties over afsluitbare vershoudbakjes. Dat is makkelijk stapelen en ontdooien.
Zet gekoelde producten zo snel mogelijk (terug) in de koelkast. Bacteriën groeien veel sneller buiten de koelkast. Eten dat langer dan 2 uur buiten de koelkast heeft gestaan, kun je beter niet meer opeten.
Eten buiten koelkast bewaren
Het Voedingscentrum adviseert om bederfelijk voedsel na 2 uur buiten de koelkast niet meer te eten. Er kunnen bij kamertemperatuur gifstoffen vrijkomen. Het opwarmen van het eten doodt ziekmakers, maar de gifstoffen blijven aanwezig.
Soep kun je nog 2 dagen bewaren in de koelkast.
Heb je op dinsdag soep gemaakt, dan mag je het tot en met donderdag nog eten. Daarna gooi je de soep het beste weg, de kans op gevaarlijke bacteriën is dan namelijk een stuk groter.
Als je soep wilt bewaren na bereiding, laat hem dan snel afkoelen (zet de pan bijvoorbeeld in een bak koud water of ijs) en zet deze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Houd je aan de twee-uur-regel: bederfelijke etenswaren kunnen twee uur kamertemperatuur aan, maar daarna moeten ze gekoeld worden. Warm eten moet warm blijven, boven de 60 graden, en koud eten moet koud blijven, onder de 5 graden.
Eten dat nog niet is afgekoeld zorgt ervoor dat de temperatuur in de koelkast stijgt. Hierdoor wordt de kans op te veel bacteriën vergroot en gaat de kwaliteit van de andere producten in je koelkast achteruit. Laat je warme eten dus een half uurtje afkoelen op het aanrecht en zet het dan alsnog koud.
Bewaartip voor dit product. Als je soep wilt bewaren na bereiding, laat hem dan snel afkoelen (zet de pan bijvoorbeeld in een bak koud water of ijs) en zet deze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Beoordeel je soep altijd even voordat je deze gaat eten. Ruikt de soep zuur? Ziet het er onaantrekkelijk uit? Dan is het waarschijnlijk niet meer goed.
Dan kun je de soep het beste in de koelkast bewaren. Dat doe je door je soep eerst goed te laten afkoelen. Dat moet wel binnen twee uur na het bereiden gebeuren. Om het afkoelen te versnellen kun je de pan bijvoorbeeld in een bak met koud water zetten.
Dat kan de kwaliteit van het product verslechteren en het is ook minder milieuvriendelijk. Kliekjes koelen sneller af als je het bakje of de pan in een laagje koud water zet. Laat de kliekjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Voor wat betreft de koelkast
Zorg ervoor dat de temperatuur altijd tussen 0 en 4° ligt. In dit geval blijft uw eten 4 tot 6 uur koud zolang u de deur niet opendoet. Merk ook op dat hoe meer de ijskast gevuld is, hoe langer de voedingswaren vers zullen blijven.
Ligt een maaltijdkliekje langer dan 2 dagen in de koelkast? Gooi het dan weg. Na 2 dagen is de kans dat er schadelijke bacteriën groeien waar je ziek van kunt worden, groter. Als je kliekjes van een maaltijd in de vriezer bewaart, kun je het tot 3 maanden later opeten.
Verhitten van eetwaren zorgt ervoor dat schadelijke bacteriën worden gedood. Bacteriesporen worden niet gedood. Bij te langzaam terugkoelen van verhitte producten kunnen deze bacterie-sporen ontkiemen en het product onveilig maken voor consumptie.
Voedsel afdekken
Wanneer je eten nog warm is komt er veel damp vrij, dus als je het niet meteen afdekt of in een bakje doet dan droogt het eten uit.
Als het buiten 29 graden is, is het in je auto na 10 minuten al 40 graden. Na een half uur is het 48 graden en en na meer dan een uur loopt de temperatuur zelfs op tot 54 graden.
SOEP BEWAREN IN DE KOELKAST
Ga je de soep binnen enkele dagen opeten dan volstaat de koelkast. Bewaar de soep in lucht- en waterdichte vershoudbakjes, dat kan in één grote bak of je kan het alvast in porties verdelen. Op die manier kan je de soep nog maximaal 2 dagen bewaren.
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
Samen met de lucht kunnen er bacteriën in de soep terechtkomen waardoor ze sneller bederft. Geen probleem als je ze meteen soldaat maakt, maar meestal is er nog wat over dat je wil bewaren in de koelkast of invriezen voor later. Door de soep te koken na het mixen, dood je die eventuele ongewenste gasten.
Als je soep wilt bewaren na bereiding, laat hem dan snel afkoelen (zet de pan bijvoorbeeld in een bak koud water of ijs) en zet deze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
In de warme fase van eten kunnen bacteriën zich inderdaad sneller dan anders vermenigvuldigen. In principe doe je er dus goed aan om etensrestjes zo snel mogelijk in de ijskast te zetten zodat ze langer vers blijven.
Laat een pan soep nooit koken, zo verliest hij zijn smaak. Laat een pan met soep zachtjes pruttelen op een zacht vuurtje. Als je de groenten toevoegt aan de soep, laat ze dan een paar minuten meebakken en voeg daarna pas de bouillon toe. Dit zorgt ervoor dat de groenten nog meer smaken afgeven aan de soep.
Als je soep hebt gemaakt en je weet dat je het binnen drie dagen opeet, kun je de soep het beste in de koelkast bewaren. Laat de soep eerst volledig afkoelen in de pan of in een bewaarbakje op kamertemperatuur. Dek de soep niet af, anders geef je bacteriën de kans om zich te ontwikkelen.
Deirder Schlunegger, CEO van Stop Foodborne Illness, legt uit dat voedsel ongeveer na twee uur op kamertemperatuur bacteriën beginnen ontwikkelen. Daarom raadt het voedselagentschap aan om het voedsel op een temperatuur van 75 graden te houden óf meteen rechtstreeks in de koelkast te zetten.
Van soepen en sauzen tot volledige pastaschotels en geroosterde groenten. Voordat het eten de koelkast in kan, moet het wel altijd eerst afkoelen. Dit om te voorkomen dat de temperatuur in de koelkast te hard stijgt, waardoor de kast onnodig veel energie verbruikt.