1: Bron van Vitamine C
Tomaten leveren een goede hoeveelheid vitamine C. Belangrijk voor een sterk immuunsysteem, een elastische huid, gezonde botten en kraakbeen en lager risico op hart- en vaatziekten. Daarnaast helpt vitamine C bij het verminderen van het schadelijke effect dat roken op de huid heeft.
Te veel tomatine of solanine kan leiden tot koorts, slaperigheid, lusteloosheid, buikpijn, diarree, overgeven, zwakheid en depressie. Niet iedereen is even gevoelig voor tomatine of solanine. Tomatine in niet-rijpe tomaten, verdwijnt bij het rijpen van de tomaat.
Tomaten zitten vol met magnesium en kalium. Dat maakt deze vruchtgroente geschikt voor de gevoelige maag en gevoelige darmen. Door de aanwezige mineralen en voedingsstoffen zoals lycopeen bevordert een tomaat het spijsverteringsproces.
Uit talloze wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat tomaten een sterk gezondheidseffect hebben. Tomaten zijn verzadigd met vitamine C, zink, calcium en ijzer, maar belangrijker nog is dat tomaten zeer rijk zijn aan lycopeen. Deze stof heeft bewezen te werken tegen kanker.
Hoeveel stukstomaat zou je per dag moeten eten? Om één portie van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 5 porties van fruit/groenten te bereiken, zou je één medium tomaat of 7 cherrytomaten moeten eten.
De tomaat helpt, onder andere, oxidatie stress op celniveau te voorkomen. Verschillende wetenschappelijke onderzoeken laten zien dat de tomaat de botten, lever, nieren en de bloedbaan beschermt. Vitamine C en E die in de tomaat te vinden zijn, dragen bij aan een gezond hart- en bloedvatensysteem.
In tomaten zit nog een type anti-oxidant: quercetin. Quercetin is speciaal goed in het remmen van ontstekingen. Omdat juist die ontstekingen maken dat je huid er slap en ouder uitziet dan je bent, helpen tomaten ook op deze manier tegen huidveroudering.
Tomaten. Tomaten zitten boordevol belangrijke voedingsstoffen, maar zijn ook vrij zuur. Eet je tomaten op een lege maag, dan kan dit je maag irriteren en voor brandend maagzuur zorgen. Bewaar de tomaten daarom liever voor een lekker gerecht later op de dag, of eet er iets anders bij.
De antioxidanten in tomaten, met name lycopeen, helpen het niveau van het "slechte" cholesterol te verlagen en het het "goede" cholesterol te verhogen. Deze effecten helpen het risico op hart- en vaatziekten te verminderen.
Ze bieden veel gezondheidsvoordelen. Echter, een overmatige inname van tomaten kan bijwerkingen veroorzaken zoals zure reflux of brandend maagzuur, allergieën en infecties, nierproblemen, prikkelbare darmsyndroom, diarree, urinewegproblemen en ademhalingsproblemen .
Sommige mensen kunnen anafylactische reacties krijgen wanneer zij na het eten van tomaten gaan sporten. Deze reactie komt ook wel bij andere voedingsmiddelen en heet inspanning-geinduceerde anafylaxie. Tomaten kunnen ook na contact met de huid galbulten veroorzaken. Dit worden contact-urticaria genoemd.
Tomaten: verhitten
Lycopeen staat bekend als een krachtige antioxidant en ontstekingsremmer. Er zijn zelfs tomaten, de San Marzano tomaten, waarvan wetenschappelijk is vastgesteld dat ze het risico op bepaalde kankers en op hart- en vaatziekten verkleinen.
Groenten domineren over het algemeen de top van de lijst, met ook groenten als spinazie (86) en boerenkool (49). net als andere basisproducten zoals rode paprika (41) en broccoli (34). Maar als het om fruit gaat, is de gezondste… de tomaat.
Rijk aan voedingsstoffen: Tomaten in blik zitten boordevol essentiële voedingsstoffen en zijn een goede bron van vitamine A, C en E, evenals mineralen zoals kalium en foliumzuur . Deze voedingsstoffen dragen bij aan een gezond immuunsysteem, ondersteunen de gezondheid van de ogen en helpen het algehele welzijn te behouden.
Zo bevat een kerstomaat niet alleen bijna twee keer zo veel vitamine C, maar ook veel meer bètacaroteen (die wordt omgezet in vitamine A) en lycopeen (een antioxidant) dan een gewone tomaat. Ook zit er meer foliumzuur in, een vitamine (B11) waar veel Nederlanders een tekort aan hebben.
De natuurlijke zuurgraad van tomaten helpt de pH-waarde van de huid in evenwicht te brengen, waardoor overtollige olieproductie wordt verminderd en puistjes worden voorkomen . Het hoge vitamine C-gehalte van tomaten stimuleert de collageenproductie, wat helpt de elasticiteit en helderheid van de huid te verbeteren.
Een doffe en oneffen teint is een veelvoorkomend obstakel als je op zoek bent naar een antwoord op de vraag hoe je een stralende huid krijgt. Maar zie, tomaten kunnen je helpen de huid van je dromen te krijgen. Tomaten bevatten vitamine C, vitamine E en bètacaroteen — die allemaal de huid lichter, helderder maken en de natuurlijke kleur van de huid onthullen .
Verwijdert dode cellen :
Dit komt omdat tomaten veel enzymen bevatten die werken als natuurlijke exfolianten. Je kunt tomaat met suiker ook gebruiken als een milde exfoliant voor je gezicht. Let op: tomaat bevat zuren, maar deze zijn mild voor de huid, dus je kunt het veilig gebruiken, zelfs als je een gevoelige huid hebt.
Tomatenextract boost de aanmaak van procollageen op zo'n manier dat het huidverouderingsproces daadwerkelijk teruggedraaid wordt. Een onmisbaar natuurlijk wapen tegen rimpels en huidveroudering! Het Boost of Indulgence gezichtsmasker zit boordevol tomatenextract dat de huid helpt bij de aanmaak van collageen.
Tomaten dragen bij aan een gezonde stoelgang. Het eten van tomaten kan je helpen om je stoelgang gezond te houden en obstipatie te voorkomen. Dit komt doordat tomaten veel vocht en vezels bevatten. De combinatie van deze twee zorgt ervoor dat je ontlasting meer volume krijgt en soepel blijft.
Deze groente bevat sulforafaan, een stof die ontstekingen kan verminderen en het hart kan beschermen. Verder zijn tomaten aan te raden. Tomaten bevatten lycopeen, een antioxidant waarvan we weten dat deze het risico op hartaandoeningen kan verlagen. Hetzelfde geldt voor wortelen.
Een tomatenintolerantie of -gevoeligheid treedt op wanneer uw spijsverteringsstelsel negatief reageert na het eten van tomaten . Er zijn verschillende soorten voedselgevoeligheden als het gaat om tomaten: chemische gevoeligheden voor de alkaloïden, reacties op het zuurgehalte en IgG-reacties op de eiwitten in tomaten.
Glutimate en Umami
Hoewel glutamaat in veel fruit en groenten voorkomt, hebben tomaten veel hogere niveaus, waardoor ze een vlezige, zure smaak hebben die niet in andere groenten voorkomt. Twilley theoretiseert dat deze zeer unieke smaak ervoor zorgt dat sommige mensen tomaten niet lekker vinden.
De adviezen om geen voeding uit de nachtschadefamilie te eten, zoals aardappel, tomaat, aubergine en paprika, visoliecapsules te slikken en geen melk of koffie te drinken, zijn dus niet voldoende bewezen. Bij artrose neemt het kraakbeen af, maar de oorzaak van deze aandoening is nog steeds onduidelijk.