De grootte van een portie kan verschillen van persoon tot persoon. De ene verstaat onder een portie groenten bijvoorbeeld twee schijfjes tomaat en een blaadje sla, terwijl een ander een rijkelijk gevuld bord voor ogen heeft. Een stukje vlees is voor de een minstens 200 g en voor de ander misschien slechts 50 g.
Het uitgangspunt voor de volledige maaltijd is gemiddeld 500 gram per persoon. Houd voor een koud of warm voorgerecht een hoeveelheid van 100 tot 125 gram per persoon aan. Reken voor het hoofdgerecht ongeveer 75 gram vlees, vis of vega product, 150 tot 200 gram groente en 150 gram aardappelen, rijst of pasta.
nieuws Volgens de aanbevelingen voor een gezonde voeding zouden we dagelijks minstens 2 porties groenten en 2 à 3 stukken/porties fruit moeten eten. Een portie betekent ongeveer 100 g.
De term 'portie' wordt vaak gebruikt om aan te geven hoeveel je van iets kan of mag eten. Je spreekt dan vaak over een portiegrootte. Het blijkt echter dat mensen van deze porties, de daadwerkelijk hoeveelheid vaak te hoog of te laag inschatten.
Hoeveel gram bevat een portie? Een gemiddelde maaltijd bevat bij de maaltijdservice tussen de 450 en 500 gram eten, een kleine maaltijd gemiddeld zo'n 350 gram en een grote portie zo'n 650 gram. Daarbij is het belangrijk te vermelden dat er minimaal 30% groente in de maaltijden zit.
'Portie of portiegrootte' is een hoeveelheid voedsel die gewoonlijk in één keer door mensen wordt geconsumeerd . Het is over het algemeen een hoeveelheid die wordt vermeld volgens huishoudelijke metingen zoals kopje, eetlepel, stuk, plak of pot, gevolgd door de metrische hoeveelheid, d.w.z. het aantal gram (g).
Per portie is een uitdrukking die zoveel betekent als iemand kan eten zonder het eigen bord bij te vullen .
Een portie is hoeveel voedsel u besluit te eten in één keer , of dat nu in een restaurant is, uit een pakje of thuis. Een portie, of portiegrootte, is de hoeveelheid voedsel die vermeld staat op het Nutrition Facts-label van een product, of op het voedseletiket (zie Afbeelding 1 hieronder).
Een portie is een afgemeten hoeveelheid voedsel of drank , zoals één snee brood of één kopje (acht ons) melk. Hier is de verdeling van aanbevolen porties per dag voor verschillende soorten voedsel voor een dieet van 2000 calorieën met voorbeelden van portiegroottes van voedsel binnen elke groep: Granen: 6 ons (oz) per dag.
Een portie is een afgemeten hoeveelheid voedsel of drank, zoals één snee brood of één kopje (acht ons) melk . Veel voedingsmiddelen die als één portie worden geleverd, bevatten in feite meerdere porties. Het etiket met voedingswaarde op verpakte voedingsmiddelen, op de achterkant van blikken, zijkanten van dozen, enz.
Volwassenen krijgen het advies om 2 porties fruit per dag te eten (200 gram). Als je varieert tussen de verschillende fruitsoorten, krijg je alle voedingsstoffen uit fruit binnen die je nodig hebt. Fruit is goed voor de gezondheid.
De grootte van een portie kan verschillen van persoon tot persoon. De ene verstaat onder een portie groenten bijvoorbeeld twee schijfjes tomaat en een blaadje sla, terwijl een ander een rijkelijk gevuld bord voor ogen heeft. Een stukje vlees is voor de een minstens 200 g en voor de ander misschien slechts 50 g.
Rundvlees: Reken op ongeveer 175-200 gram per persoon voor biefstukken en 200-250 gram voor gehakt. Varkensvlees: Voor varkensvlees kun je uitgaan van 175-200 gram per persoon voor karbonades en 200-250 gram voor varkenshaas.
Hoeveel keer je eet maakt niet zo veel uit. Je kan bijvoorbeeld verdeeld over de dag 3 hoofdmaaltijden eten: ontbijt, lunch en avondeten. Maar 4, 5 of 6 keer per dag een kleinere maaltijd kan in principe ook. Het gaat er uiteindelijk om dat je minder calorieën binnenkrijgt dan je verbruikt.
zelfstandig naamwoord. een deel van een geheel; fractie . een deel dat is toegewezen aan of behoort tot een persoon of groep. een hoeveelheid voedsel die aan één persoon wordt geserveerd; helpen.
Je handpalm of je vuist als richtlijn is vaak een hele goede. Handen heb je namelijk altijd bij je. Zo kun je dus overal heel gemakkelijk de juiste portiegrootte inschatten. Een portie vlees van ongeveer 100 gram is de grootte van je handpalm (dus zonder vingers) of van een kaartspel, dat in je handpalm past.
Portiegrootte en porties per verpakking
Dus als een portiegrootte 2 koekjes is en je eet 4 koekjes — wat 2 porties zou zijn — moet je alle voedingsinformatie verdubbelen. Het aantal porties per verpakking vertelt je hoeveel portiegroottes er in de hele verpakking zitten .
deel is een algemene term die van toepassing is wanneer onbepaaldheid vereist is. deel impliceert een toegewezen of toegekend deel .
Uit het Longman Dictionary of Contemporary English serve two/three/four etc (personen)Als eten genoeg is voor twee, drie etc., dan is er genoeg voor dat aantal personen → serveVoorbeelden uit het Corpusserve two/three/four etc (personen)• Nadat ze twee jaar van haar straf had uitgezeten, werd ze op proef vrijgelaten.
por·tie (de; v; meervoud: porties) 1deel, aandeel, bep.
Gezond avondeten bestaat voornamelijk uit producten die in de Schijf van Vijf staan. Kies voor veel groente, een volkorenproduct of aardappelen en vis, peulvruchten, vlees, ei of noten. Voor de bereiding gebruik je vloeibaar vet.
Een gezond ontbijt om af te vallen bevat eiwitten, vezels en gezonde vetten. Opties zijn een omelet met groenten, volkoren toast met avocado en ei, Griekse yoghurt met bessen en noten of havermout met chiazaad en amandelen is ook altijd een goede optie.
Krijg je 's avonds trek, dan kun je gerust wat eten. Kies bijvoorbeeld voor wat fruit of snackgroente, een handje ongezouten noten of smeer een boterham met mager beleg. Bewaar ongezonde snacks, frisdrank, sap en alcohol voor speciale momenten.