Kijk goed of de wortels beschadigd zijn. Je kunt dit zien aan de kleur en stevigheid. Gezonde wortels zijn wit en stevig, terwijl rotte wortels een beetje papperig en bruin zijn. Verwijder voorzichtig alle ongezonde wortels.
De worteltjes zijn beschimmeld of slap. Dit bederf herken je door goed te kijken of eventueel voelen. Je kunt de worteltjes zo opknabbelen. Ook kun je ze in plakjes snijden en bijvoorbeeld meewokken in een gerecht.
Gezonde plantenwortels zijn, op een paar uitzonderingen na, stevig en wit. Ongezonde, rottende wortels zijn zacht en bruin . Als ze echt ver heen zijn, zijn rotte wortels papperig zwart. Op dat punt ruiken ze absoluut slecht.
Wortelrot kun je eenvoudig behandelen met bodemverbeteraars. Op deze manier wordt de plant via de grond weer hersteld. Je kunt de bodemverbeteraars van Pireco in diverse formaten verkrijgen en je hebt de keus tussen vloeibaar of korrels. Deze producten zijn te gebruiken in een vergevorderd en in een beginnend stadium.
Zien ze er gezond uit? Dan hebben ze een witte tot bruinige kleur. Zijn ze donker verkleurd, slap of snotterig, dan zit er maar één ding op en dat is de aangedane wortels weg te snijden/knippen. Let wel op dat je de gezonde wortels niet aantast.
Hoe kan ik wortelrot herkennen? Wortelrot is meestal gelukkig goed te herkennen. Vaak zullen de bladeren van een plant namelijk geel kleuren. Eerst krijgt de plant gele vlekjes op het blad, vervolgens kleuren de bladeren helemaal geel.
De wortels zijn verkleurd, beschimmeld of troebel. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
In tegenstelling tot wat je zou kunnen denken, gaat het probleem niet vanzelf over.
Een plant die teveel water krijgt kan in 1e instantie stoppen met groeien. Vervolgens verkleuren de bladeren naar geel of juist bruin, waardoor het líjkt of er juist te weinig water gegeven is. Dit verschil is soms moeilijk te zien. Uiteindelijk laat de plant zijn blad vallen of gaat hij helemaal slap hangen.
Dode en verkleurde wortels zijn het gevolg van factoren zoals schimmelwortelrot, overmatige vochtigheid, overmatige zouten (meststof), koudeschade of gebrek aan zuurstof . Het kan moeilijk zijn om te bepalen of wortels dood of levend zijn. Het vergelijken van de wortels van een gezonde plant met die van de probleemplant is nuttig.
Controleer de wortels
De wortels kunnen je alles vertellen wat je moet weten. Door de wortels te onderzoeken, kun je zien of de plant echt op weg is naar de ondergang. Het goede nieuws is dat als de bladeren van de plant dood lijken, maar de wortels er nog gezond uitzien, je een grote kans hebt om hem nieuw leven in te blazen .
Een levende tak is aan de binnenkant groenig van kleur. Krab met een schoon mesje, bij voorkeur zo dicht mogelijk tegen de kluit, over een tak zodat de binnenkant zichtbaar wordt. Verschijnt een bruine kleur? Dan is de kans groot dat je plant dood is.
Door de zwarte vlekkenziekte (Alternaria radicina) vallen kiemplanten weg en ontstaan donkerbruine plekken met een gele ring die uitgroeien tot kroonrot. Als wortelen tijdens de opslag na de oogst besmet raken, ontstaan er droge, verzonken zwarte plekken.
Als je de grond rond de worteltjes een halve centimeter weg veegt kun je de bovenkant van de worteltjes zien, en als je die dik genoeg vindt (2 centimeter is een mooi formaat) kun je het worteltje oogsten.
Wanneer je plant teveel water krijgt, kunnen de wortels verstikt raken en krijgen ze niet genoeg zuurstof. Dit kan leiden tot slappe bladeren en een verzwakte plant.
Wat is echte meeldauw? Witziekte (of echte meeldauw) is een schimmel die op zowat alle planten voorkomt. Je herkent hem aan de witte poederige vlekjes bovenop de bladeren, die uitgroeien tot één grote waas.
Het eerste symptoom is het verwelken van een paar bladeren . Dit wordt vaak niet opgemerkt. Kort daarna verwelkt de hele plant plotseling en sterft. Zulke dramatische symptomen doen zich voor als het weer warm is (86-95 F) en er veel bodemvocht is.
Hoe ontstaat de verwelkingsziekte? De verwelkingsziekte is een aandoening die wordt veroorzaakt door schimmels die de wateropname van planten verstoren, meestal via de wortels. Deze schimmels kunnen de gezondheid van de plant ernstig aantasten en uiteindelijk leiden tot verwelking en de dood van de plant.
Gezonde wortels zijn wit en stevig, terwijl rotte wortels een beetje papperig en bruin zijn. Verwijder voorzichtig alle ongezonde wortels. Gebruik hiervoor een schoon en scherp mes of snoeischaar zodat je geen schimmel en andere bacteriën overbrengt naar de gezonde wortels.
Het beste wat u kunt doen is de plant uit de pot halen, de aangetaste delen van de plant verwijderen (inclusief de wortels) en verpotten in verse compost. Als de rot zichtbaar is op de meeste wortels en bladeren van de plant, is het onwaarschijnlijk dat u de plant kunt redden .
Planten verschillen van dieren in het algemeen en van voelende, gewervelde dieren in het bijzonder. Planten hebben namelijk geen centraal zenuwstelsel, geen hersenen en geen zenuwen. Deze eigenschappen hebben ze ook niet nodig. Planten voelen daarom geen pijn en kunnen ook niet bewust op externe prikkels reageren.
Houdbaarheid wortelen
Onder invloed van licht is de wortel verkleurd van oranje naar groen. Dat is een natuurlijk verschijnsel. Wortelen met loof kan je 2 dagen bewaren. Wortelen zonder loof blijven 1-2 weken goed.
Zoals je waarschijnlijk al dacht, zijn beschimmelde wortels niet veilig om te eten en moeten ze meteen worden weggegooid. Sommige mensen raden aan om de beschimmelde delen af te snijden en de rest van de groente te gebruiken, maar dat is geen goed idee. Beschimmeld voedsel draagt vaak veel bacteriën met zich mee, die je potentieel erg ziek kunnen maken .
Al een dag na de houdbaarheidsdatum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën in de groenten zitten. Die bacteriën kun je niet zien, ruiken of proeven, maar je kunt er wel ziek van worden. Zorg daarom dat je de groenten invriest of bereidt voordat je die datum bereikt.