Een kaliumtekort kan ontstaan na hevig braken, ernstige diarree en door het gebruik van plaspillen. Bij een kaliumtekort is het belangrijk alleen kaliumtabletten te gebruiken in overleg met de arts. Een overschot aan kalium kan ontstaan als de nieren niet optimaal functioneren.
Peulvruchten, zoals witte en bruine bonen, kapucijners en linzen, zijn kaliumrijk. Als u ze eet, neem er dan liever geen aardappelen bij maar bijvoorbeeld rijst. Broodbeleg zoals chocoladepasta, hagelslag, pindakaas en appelstroop zijn kaliumrijker dan jam en honing. Wissel ze regelmatig af.
Als je nieren minder goed weken kan het kalium in je bloed te hoog worden. Je moet dan minder kalium eten en drinken. Hoeveel kalium je nog kunt gebruiken hangt af van de bloedwaarden. Meestal komt het uit op 2000 - 3000 mg per dag.
Een teveel aan kalium herken je aan de volgende symptomen: Spierzwakte. Hartritmestoornis (te zien op een elektrocardiogram, een hartfilmpje) Bij ernstige hyperkaliëmie (meer dan 7,5 mmol/liter) kunnen er gevaarlijke hartritmestoornissen ontstaan die mogelijk tot een hartstilstand kunnen leiden.
Verschillende medicijnen kunnen de kaliumspiegel verhogen, waaronder NSAID's, aldosteronantagonisten, penicilline G, kaliumsparende diuretica, angiotensine-II-receptorantagonisten, aminoglycosides, succinylcholine, ACE-remmers en bètablokkers.
Bij een tekort aan kalium kunnen er klachten ontstaan. We spreken dan van hypokaliëmie. Normale waarden bevinden zich tussen 3,5 en 5,1 mmol/liter.
Kalium heeft een gunstig effect op de bloeddruk, omdat het het bloeddrukverhogende effect van natrium tegenwerkt. Daarnaast spelen natrium en kalium een rol in de geleiding van zenuwprikkels en het samentrekken van spieren. Kalium zit bijvoorbeeld in zuivel, vlees, groente en fruit.
Overmatig gebruik van kalium tabletten of te veel alcohol kan ook zorgen voor een te hoog kalium. Dit laatste gebeurt doordat alcohol zorgt voor spierafbraak. De spier bevat kalium, maar doordat deze beschadigd raakt, komt kalium vrij en belandt in de bloedbaan. Hierdoor ontstaat een te hoog kalium.
Kaas bevat geen kalium. Vlees(waren), kip, gevogelte en vis.
Deze producten bevatten weinig of geen kalium:
(Dieet)margarine en halvarine, roomboter, olie. Suiker, jam, honing, thee, limonade, frisdrank, plantaardige drank zoals sojadrink, beschuit, crackers, rijstwafels en ontbijtkoek. De nieren houden de hoeveelheid kalium in uw lichaam in balans.
Zo kan je kiezen voor bruine rauwe hazelnoten, blanke rauwe hazelnoten en blanke geroosterde hazelnoten. Hazelnoten bevatten per 100 gram 650 mg kalium. Ze zijn uitstekend te consumeren als snack, maar ze kunnen ook eenvoudig door verschillende gerechten worden verwerkt.
Magnesium is nodig voor activering van de natrium-kaliumpomp die natrium de cel uitpompt en kalium erin. Daardoor beïnvloedt magnesium de membraanpotentiaal. Bij magnesiumtekort is er dus onvoldoende magnesium en kalium in de cel aanwezig, waardoor de cellulaire functies ernstig kunnen worden verstoord (Wester, 1992).
Een te hoog kaliumgehalte in je bloed, ook wel hyperkaliëmie genoemd, kan ontstaan als de nieren niet goed werken. Het lukt de nieren dan minder goed om kalium uit te scheiden. Het overschot aan kalium in je bloed kan vervolgens ernstige gevolgen hebben als hartritmestoornissen of zelfs een hartstilstand.
Hoe herken ik Teveel kalium in het bloed (hyperkaliëmie)?
Toch kunnen de volgende verschijnselen ontstaan. Sommige gevallen zijn zelfs levensbedreigend. Spierverlamming of spierzwakte, zoals slappe benen of armen. Uw hart klopt anders dan normaal (hartritmestoornis).
De normaalwaarde van kalium in het bloed ligt tussen de 3,5 en 5,1 millimol per liter. Via een bloedtest kan achterhaald worden of er sprake is van een tekort of een teveel aan kalium.
Een kalium normaalwaarde voor volwassenen varieert tussen de 3,5 en 5,2 mmol/L. Een kalium waarde tussen de 3 en 3,5 mmol/L wordt beschouwd als een mild kalium tekort. Alles lager dan 3 mmol/L wordt gezien als een ernstig tekort. Een kalium waarde van minder dan 2,5 mmol/l kan potentieel levensbedreigend zijn.
De hoge voedingswaarde van tomaat komt vooral door het hoge gehalte kalium. Per 80 gram tomaten krijgt je lichaam bijna 100 milligram kalium binnen. Kalium zorgt voor een goede werking van de spieren, het zenuwstelsel en voorkomt een hoge bloeddruk.
De banaan bevat in vergelijking met ander fruit weinig vitamine C, maar veel voedingsvezel, kalium en zetmeel. Van de populairste fruitsoorten in Nederland is banaan de calorierijkste. Bij het rijpen van de banaan wordt zetmeel omgezet in suikers. Een rijpere banaan smaakt daarom zoeter dan een groene banaan.
Een laag gehalte aan kalium (minder dan 250mg kalium per 100 gram fruit) bevatten de volgende soorten fruit: • Aardbeien (vers, op siroop blik/glas); • Abrikozen op siroop (blik/glas); • Ananas (vers); • Appel (vers); • Appelmoes (blik/glas); • Blauwe bessen (vers); • Bosbessen (vers, op siroop blik/glas); • Bramen ( ...
Kalium wordt via je voeding opgenomen en als er te veel kalium aanwezig is, kan je lichaam dit uitplassen via de nieren. De nieren scheiden normaal gesproken 85-90 procent van het ingenomen kalium uit via de urine en ongeveer 10 procent gaat verloren via transpiratie en ontlasting.
Kalium is nodig voor de samentrekking van de spiervezels en voor een goede geleiding van zenuwprikkels. Ook heeft het samen met natrium een belangrijke functie bij het regelen van uw bloeddruk. Kalium komt in vrijwel alle voedingsmiddelen voor. Een gemiddelde Nederlandse voeding bevat zo rond de 4000 mg kalium per dag.