Yoghurt is een zuur product met twee soorten bacteriën in, waardoor de groei van andere bacteriën wordt afgeremd. Yoghurt is daarom een THT-product, dat na de vervaldatum nog perfect kan worden gegeten.
"De textuur, smaak en kleur van het voedingsmiddel kunnen licht veranderen na de houdbaarheidsdatum, maar het product blijft nog steeds veilig om te consumeren." Met andere woorden: het kan geen kwaad om voedingsmiddelen te drinken of te eten na de "ten minste houdbaar tot"-datum. Je zal er niet ziek van worden.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De yoghurt heeft brokken, wordt waterig, ruikt zuur of smaakt bitter. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Is een ongeopende verpakking een paar dagen over datum? Als je niets geks ziet, ruikt of proeft, kun je de zuivel nog veilig eten. Voor geopende producten geldt dat ze tot één week goed blijven, mits je ze bij max. 7°C bewaart en altijd een schone lepel gebruikt bij het opscheppen.
Als je een product al geopend hebt, dan kun je het nog een aantal dagen bewaren in de koelkast. Voor kwark en yoghurt is dat ongeveer 5-7 dagen, voor melk 3-5 dagen.
Als je nieuwsgierig bent en je afvraagt — "Kan yoghurt bederven?" — dan is het antwoord ja. Hoewel yoghurt een relatief lange houdbaarheidsdatum heeft, kan het uiteindelijk bederven door toegevoegde suikers, fruit en het feit dat het gemaakt is met zuivelproducten .
Dikke zuivelresten, zoals yoghurt en vla, kunnen ook met verpakking en al in de vuilnisbak bij het restafval. Composteringsinstallaties maken van ons groente-, fruit- en tuinafval compost en groen gas. De land-en tuinbouw gebruikt die compost als bodemverbeteraar zodat gewassen beter groeien.
Simpel gezegd, bij producten met het opschrift 'ten minste houdbaar tot' is het perfect veilig om ze ook na die datum nog te consumeren. Staan de dag, maand en het jaar vermeld in de houdbaarheidsdatum, dan heb je nog drie maanden na die datum de tijd om het product te consumeren.
Waarom yoghurt waterig wordt en wat je met de vloeistof moet doen, volgens experts. De vloeistof is niet schadelijk , maar het is waarschijnlijk niet iets dat je in je ochtendkom yoghurt wilt hebben.
Bedorven yoghurt kan relatief onschadelijk zijn, een onaangename zure smaak omdat de goede bacteriën erin langzaam lactose blijven fermenteren tot melkzuur. Maar bederf kan yoghurt ook onveilig maken om te eten. Als er schadelijke microben aanwezig zijn, kunnen ze langzaam groeien in yoghurt, wat voedselgerelateerde ziekten kan veroorzaken als ze worden ingenomen .
Zelfs al één dag na de TGT-datum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën op de producten zitten. Heb je thuis een product dat bijna over de TGT-datum is, maar geen tijd om het ervoor nog op te eten? Geen probleem. Steek het in de diepvries en ontdooi en verwerk het wanneer je wél tijd hebt.
Nee, we adviseren om producten met een verlopen houdbaarheidsdatum niet te gebruiken. Na de houdbaarheidsdatum kunnen we niet dezelfde hoge kwaliteitsstandaard van onze producten meer garanderen.
Yoghurt maakt deel uit van die producten die, als ze koel worden bewaard en niet worden geopend, twee tot drie weken na de vervaldatum nog kunnen geconsumeerd worden!
“ Het is normaal gesproken veilig om yoghurt te eten als de houdbaarheidsdatum is verstreken, zolang er geen tekenen van bederf zijn, zoals een vreemde geur of schimmelgroei ,” zegt Amidor. “Het is het beste om de yoghurt binnen 7 tot 14 dagen na opening te eten om het risico op schimmel- of gistgroei te verkleinen.”
Room, yoghurt of melk waarvan de houdbaarheidsdatum op de verpakking is verstreken, is over het algemeen nog 1-2 weken houdbaar . Slaagt het voor de geurtest? 👃 Als het niet zuur ruikt, is het goed.
Ten minste houdbaar tot datum - Deel 2 Hoe weet je of yoghurt bedorven is 🤔 Over het algemeen is afgesloten yoghurt 3-4 weken houdbaar na de uiterste houdbaarheidsdatum . Geopende yoghurt kan 5-7 dagen houdbaar zijn (misschien zelfs langer - maar houd rekening met 5-7 dagen). Let op deze signalen om te weten of yoghurt bedorven is. Let op hoe de wei, de vloeistof in yoghurt, verandert.
Is het mogelijk om Activia te consumeren na de houdbaarheidsdatum? Zoals alle zuivelproducten, moet yoghurt bij voorkeur worden gegeten vóór de “ten minste houdbaar tot”-datum . Als het echter iets over de houdbaarheidsdatum is, is er geen gevaar. Het product zal dan gewoon minder levende bacteriën bevatten en de smaak zou iets zuurder kunnen zijn.
Het invriezen van bepaalde zuivelproducten is een geweldige manier om een koele temperatuur te garanderen voor uw favoriete snacks. Probeer string cheese en yoghurttubes in de vriezer te bewaren. Beide ontdooien binnen een paar uur nadat ze zijn verwijderd, waardoor u een textuur en smaak overhoudt die net zo vers zijn als uit de koelkast.
Staat er veel meer vocht op de yoghurt, dan klopt er iets niet. Zeker als dat vocht een vies geurtje of kleurtje heeft, dan moet je het niet vertrouwen. Logisch wellicht, maar schimmel op yoghurt is het duidelijkste teken. Gorgonzola en Roquefort met schimmel, dat is normaal.
Over het algemeen is yoghurt tot twee weken na de houdbaarheidsdatum houdbaar . De datum die u op de yoghurtverpakking leest, is echter waarschijnlijk geen houdbaarheidsdatum, maar een "Best If Used By/Before"- of "Use-By"-datum.
Tenzij het gearomatiseerd is, zou verse yoghurt een neutrale geur moeten hebben. Als je ranzige, zure of vreemde geuren opmerkt , is het tijd om het weg te gooien.
Yoghurt is daarom een THT-product, dat na de vervaldatum nog perfect kan worden gegeten.
In koemelk zit heel veel melkvet en melksuiker. Dit melkvet en melksuiker kan voor sommige mensen moeilijk worden verteerd. Sommige mensen merken dit door buikpijn, vermoeidheid, vage klachten of diarree. Ook stijgt je bloedsuikerspiegel wanneer je zuivelproducten neemt en barst melk van de groeihormonen.
Yoghurt bijvoorbeeld, is een fraaie vorm van gecontroleerd bederf. Aan de melk worden juist melkzuurbacteriën toegevoegd om de (yoghurt)melk te laten verzuren. Vaak zijn deze processen bij toeval uitgevonden en men merkte dat men er niet ziek van werd. Eigenlijk hebben we veel aan onze voorouders te danken.