Door groente een paar minuten te koken en direct erna af te spoelen met koud water (blancheren), zorg je ervoor dat die enzymen kapot worden gemaakt en het bederf wordt tegengehouden. Lees hoe je stap voor stap groente blancheert. Na het blancheren kun je de groente maximaal 12 maanden bewaren in de diepvries.
Bloemkool bewaar je in de groentelade van je koelkast. Op een koele plek buiten de koelkast is bloemkool 3-5 dagen houdbaar. Je kunt bloemkool tot 12 maanden in de diepvries, bij minimaal -18°C, bewaren. Rauwe bloemkool eerst 2-6 minuten blancheren (kort verhitten) kort voor invriezen.
Bloemkool invriezen
Breng water aan de kook en voeg een klein beetje zout toe. Dompel de bloemkoolroosjes enkele minuten onder. Spoel ze af met koud water en laat goed uitlekken. Nu kan je de roosjes makkelijk per portie in diepvrieszakjes of -bakjes verdelen en invriezen.
Wanneer je bijvoorbeeld koolraap blancheert, neemt de bittere smaak af en wordt het een stuk lekkerder. Nog een voordeel van het blancheren van koolsoorten: je krijgt een minder opgeblazen gevoel. Dat noemen wij nou een meevallertje.
Het belangrijkste doel van blancheren is het stoppen van het bederfproces, zodat je langer kunt genieten van je ingevroren groenten!
Blancheren (groenten in kokend water of kort stomen) is een must voor bijna alle groenten die ingevroren moeten worden . Het stopt de enzymwerking die smaak-, kleur- en textuurverlies kan veroorzaken.
Ook pompoen, tomaat en asperges mogen in de diepvriezer. Die hoef je zelfs niet te blancheren! In de artikelen hieronder lees je er meer over.
Wij raden ten zeerste aan om bloemkool eerst te blancheren , anders wordt het papperig door het hoge watergehalte in de groente als je het rauw invriest. Om te voorkomen dat de textuur en voedingswaarde achteruitgaan, is het het beste om bloemkoolroosjes gedeeltelijk te koken (blancheren) voordat je ze invriest. Was de bloemkool en snijd in even grote roosjes.
Doe de bloemkool in kokend water en blancheer hem ongeveer 2 minuten , afhankelijk van de grootte. Haal de bloemkool eruit met een schuimspaan en dompel hem onder in de kom met ijswater. Laat hem even lang staan als de bloemkool geblancheerd was, giet hem af en leg hem op je beklede schaal.
Door lang koken verliezen groenten voedingsstoffen
Bij gekookte bladgroente kan het verlies zelfs oplopen tot de helft. Hoe langer de groenten in water liggen, hoe meer vitaminen de oversteek maken, laat het Voedingscentrum weten. En groenten die je opzet in koud water liggen langer in de pan.
Na bereiding bevatten ingevroren groenten net zo veel vitamine C en mineralen als bereide verse groente, namelijk 40% van het oorspronkelijke gehalte. Ingevroren groenten zijn dus net zo gezond als verse groenten. Wel moet er rekening worden gehouden met groente a la crème, omdat hier extra vet aan is toegevoegd.
Diepvriesgroenten maak je best zo snel mogelijk klaar. Hoe korter de ontdooitijd, hoe kleiner de kans op kwaliteitsverlies of bederf. Breng het water dus eerst flink aan de kook, en voeg ze dan meteen toe. Haal de groenten pas op het laatste moment uit de diepvries.
Je kunt broccoli tot 12 maanden in de diepvries, bij minimaal -18°C, bewaren. Rauwe broccoli eerst 2-4 minuten blancheren (kort verhitten) kort voor invriezen.
Als je je buik voorlopig vol hebt van bloemkool, snijd je alles in roosjes die je ongeveer 4 minuten kookt. Even laten afkoelen en daarna kun je de bloemkool invriezen. Handig voor als je een keer minder tijd hebt. Je haalt het bakje bloemkool uit de vriezer en kiepert het bijvoorbeeld zo in jouw Thaise curry.
Het maakt niet uit of je nu spinazie, wokgroenten, gekookte groenten of gesneden groenten wilt invriezen. Dit kan een negatief effect hebben op de celstructuur van het eten, doordat grote ijskristallen worden gevormd.
Controleer eerst of je diepvriezer naar behoren werkt. Leg een thermometer in het vriesvak en kijk de temperatuur na. Invriezen moet zo snel mogelijk en op een zo laag mogelijke temperatuur gebeuren, namelijk bij -24°C. De bewaartemperatuur in de diepvriezer bedraagt -18°C.
Bedek de bloemkoolkoppen en stengels bleekselderij voor een romige witte uitstraling en minder bittere smaak. Deze techniek, blancheren genoemd, voorkomt dat zonlicht deze delen van de plant bereikt en ze groen maakt . Ongeblancheerde groenten zijn eetbaar, maar hebben een bittere smaak.
Blancheren is een kooktechniek waarbij je fruit of groenten heel kort kookt en daarna afkoelt in koud water. Zo wordt het kookproces onderbroken en zal het voedsel niet verder garen. Dit heeft verschillende voordelen: Door groenten te blancheren blijven ze lekker knapperig en beetgaar.
Koken, blancheren: Doe ze in een stoommandje of vergiet in een spaghettipan met ongeveer 15 cm kokend water erin. Zet het stoommandje met koolsoorten (niet meer dan halfvol per batch) drie minuten in kokend water om te blancheren.
Bloemkool gebruik ik het liefst meteen, wanneer deze nog vers is. Heerlijk in een ovenschotel, in een pastagerecht of geroosterd uit de oven. Denk je dat je zo'n grote bloemkool niet in één keer op kunt, dan is het verstandig deze op tijd in te vriezer zodat je hem langer kunt bewaren.
Bloemkool gaat stinken als het te lang kookt
Door groente te verhitten, verandert de textuur en smaak ervan. Kook je de broccoli kort, dan gebeurt er nog niet zoveel.
Je kunt bevroren bloemkool ontdooien in een grote pan met water . Gebruik koud water voor het beste resultaat. Je kunt je pas ontdooide groenten vervolgens gebruiken in een willekeurig aantal bloemkoolrecepten.
Enzymen en blancheren
Enzymen zijn van nature voorkomende stoffen in planten die het rijpingsproces regelen. Invriezen vertraagt alleen de enzymactiviteit. De meeste diepvriesgroenten verliezen kwaliteit in de vriezer, tenzij ze geblancheerd zijn .
Door te blancheren voor het invriezen kun je de houdbaarheid van voedsel in de vriezer verlengen, zelfs tot meer dan een half jaar (maar deze tijdshorizon hangt af van het specifieke soort voedsel). Blancheren helpt om het natuurlijke bederfproces te vertragen en de kwaliteit van het voedsel langer te behouden.
Groente – 1 jaar
Blancheren betekent kort koken (enkele minuten). De meeste groente, zoals bloemkool, broccoli, rode kool, biet, courgette en aubergine, kun je invriezen. Groente die veel water bevat zoals sla, tomaten en komkommer is niet geschikt om in te vriezen.