Het Voedingscentrum adviseert om kliekjes twee dagen te bewaren, mits de koelkast op maximaal 7 graden Celsius staat. "Bij 4 graden Celsius kun je het eten drie dagen bewaren, maar vaak staat de koelkast niet zo koud", zegt woordvoerder Oene van der Wal.
Een restje eten dat je in de koelkast bewaart, kun je binnen 2 dagen nog opeten. Ligt een maaltijdkliekje langer dan 2 dagen in de koelkast? Gooi het dan weg. Na 2 dagen is de kans dat er schadelijke bacteriën groeien waar je ziek van kunt worden, groter.
GEKOOKTE PASTA BEWAREN IN DE KOELKAST
Gekookte pasta kan je afgesloten in een vershoudbakje nog 2 dagen in de koelkast bewaren. Zorg er wel voor dat de pasta snel afkoelt. Zet de restjes daarom binnen 2 uur in de koelkast. Houd er wel rekening mee dat gekookte pasta gaat plakken.
Heb je wat nasi goreng over? Dan kun je die bewaren in de koelkast. In een goed afgesloten bakje blijft het daar nog zeker twee dagen goed. Kun je het morgen of overmorgen nog 's avonds nog een keer eten of mooi als lunch meenemen naar je werk.
Belangrijk is wel: zorg ervoor dat je de pizza zeker binnen 2 uur na bereiding in de koelkast plaatst. het beste bewaar je de pizza dan in een luchtdichte verpakking, zoals een plastic of glazen bakje, om uitdroging te voorkomen. De pizza kan maximaal 2-3 dagen in de koelkast worden bewaard.
Opwarmen van je pizza gaat namelijk het allerbeste zonder oven of magnetron. De koekenpan is volgens ons de lekkerste manier om je pizza opnieuw op je bord te toveren. Het gaat snel, de bodem blijft krokant en de toppings zijn weer net zo lekker.
Door pizza op kamertemperatuur te bewaren, kunnen er bacteriën op groeien die je goed ziek kunnen maken. Heb je een restje pizza over? Stop het dan meteen in de koelkast. Net als gekookt vlees blijft pizza daar wel zo'n drie of vier dagen goed.
Geen houdbaarheidsdatum
Over het algemeen geldt voor verse maaltijden en restjes eten dat deze in de koelkast maximaal 5 dagen goed blijven. Wil je een maaltijd langer bewaren, dan kun je deze ook invriezen. In de vriezer kunnen maaltijden tot wel 3 maanden bewaard worden.
Grote broden behouden hun versheid zeker een dag of drie, mits ze goed zijn verpakt. Toch gaat er niets boven een dagvers gebakken brood, dat meteen wordt opgegeten. Wie er geen bezwaar tegen heeft dat het brood wat droger wordt, kan het wel een week bewaren.
Houd de restjes van het afhaalmenu niet langer dan twee uur buiten de koelkast. Bewaar de restjes niet langer dan 1 à 2 dagen in de koelkast.
Hoewel koude pastasalades bij warm weer erg populair zijn, raadt het FAVV aan om gekookte pasta niet langer dan twee dagen in de koelkast te bewaren.
Koude pastasalades zijn erg populair bij een zomerse barbecue, maar je let er toch maar beter mee op. Volgens het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV) mag je gekookte pasta niet langer dan twee dagen in je koelkast bewaren: "Wie pasta eet die langer dan twee dagen bewaard is, kan erg ziek worden.
Gekookte aardappelen kan je tot 3 dagen bewaren in de koelkast.
Het Voedingscentrum adviseert om kliekjes twee dagen te bewaren, mits de koelkast op maximaal 7 graden Celsius staat. "Bij 4 graden Celsius kun je het eten drie dagen bewaren, maar vaak staat de koelkast niet zo koud", zegt woordvoerder Oene van der Wal.
Heb je rijst gekookt? De rijst moet zo snel mogelijk terugkoelen na het bereiden. Zet de maaltijd binnen 2 uur in de koelkast of vriezer. Vervolgens kun je de rijst 2 dagen in de koelkast bewaren.
Vlees bewaar je best op de koudste plaats in de koelkast. Vlees in porties gesneden is 2 dagen houdbaar in de koelkast (2 tot 5°C). Gemalen of gehakt vlees bewaar je niet langer dan 1 dag in de koelkast. Gebakken en gebraden vlees is 3 tot 4 dagen houdbaar.
Na bijna een maand is zelfs de chips uit een aangebroken zak nog knapperig. Dit komt omdat er in je koelkast een systeem zit van ventilators om de lucht te koelen. Maar niet alleen dat, ook alle vocht wordt uit de lucht gehaald. Hierdoor is de lucht in de koelkast niet alleen koud, maar ook droog.
Zachte broodjes kunnen bewaard worden op kamertemperatuur in een afgesloten plastic broodzak. Hierin blijven ze minimaal 3 a 4 dagen mals en vers. Daarna zal er iets van de malsheid verloren gaan. Voor het langer bewaren van zachte broodjes kunnen ze ook ingevroren worden.
In de koelkast blijft taart zo'n 2 – 3 dagen goed. Zorg er wel voor dat je hem goed afdekt onder een taartstolp of in een taartdoos, zodat de geurtjes van ander eten in je koelkast niet in de taart trekken. Ook invriezen kan heel goed bij taart. Doe de taart in de taartdoos en verpak die in een plastic zak.
Verse pasta uit de winkel kan iets langer in de koelkast worden bewaard— 2 tot 3 dagen.
Eet een kliekje stamppot binnen 3 dagen op. Je kunt je stamppot ook als lunch eten. Bak het bijvoorbeeld even in de koekenpan op en serveer het op boterham! In de diepvries blijft stamppot, verpakt in een goed afsluitbare diepvriesdoos, zeker 2 maanden lekker.
Hoe lang kun je de restjes bewaren? Het Voedingscentrum heeft als vuistregel dat restjes eten twee dagen in de koelkast bewaard kunnen worden op 4°C. Na deze twee dagen neemt de kans toe dat er ziekmakende bacteriën in het eten aanwezig zijn. Restjes kunnen langer bewaard worden, maar dan wel in de vriezer.
Daarom waarschuwt het Voedingscentrum pizzaliefhebbers. Uit nieuw onderzoek blijkt namelijk dat je met slechts één pizza eigenlijk al je maximale zout- en calorie-inname per dag kunt overschrijden. En eet je vaak pizza, dan kan dat gezondheidsrisico's met zich meebrengen.
De snelle manier: de microgolfoven
Warm telkens maar een paar stukken tegelijk op en zorg ervoor dat ze elkaar niet raken. Zet samen met het bord een halfvol glas water in de microgolf. Dat zorgt ervoor dat de toppings niet uitdrogen, de kaas voldoende smelt én de korst lekker krokant blijft.
Een snelle hap, te zout, te vet en (te) veel calorieën. Dat is de belangrijkste kritiek. En helemaal onterecht is dat niet altijd. Elke dag een pizza eten met veel zout of zoute ingrediënten en veel kaas en vette vleeswaren, is niet gezond.