Het ei moet namelijk 3 dagen lang in het azijn gelegen hebben voordat je het er uit mag halen. Hier laten ze het ei minder lang in het azijn liggen. Wij adviseren om toch drie dagen te wachten.
Breng water met een scheutje azijn aan de kook. Leg de eieren voorzichtig in het water en kook ze 10 minuten. Laat de eieren schrikken in koud water en laat ze afkoelen. Serveer met een beetje zout.
Pas op, de eierschaal zal een stuk zwakker zijn! Als je het ei ongeveer 36 uur in de azijn laat liggen, zal uiteindelijk al het calciumcarbonaat door het azijnzuur zijn opgelost, waardoor alleen het zachte membraan en de dooier overblijven. Denk je dat een ei zou kunnen uitkomen als de eierschaal een stuk zwakker en zachter zou zijn?
Het kan 12-24 uur duren voordat een groot deel van de schaal is verwijderd. Een goed teken van vooruitgang is een witte schuimige schuimlaag op het oppervlak van de azijn. Na een dag weken kun je het ei voorzichtig uit de azijn halen.
Kies voor verse eieren en voeg wat azijn aan het water toe. Het zure element zorgt ervoor dat het eiwit bij elkaar blijft en voorkomt dat de eierdooiers stuk gaan. Voeg geen zout toe aan het kookwater.
De azijn in het water zorgt ervoor dat de eieren makkelijker te pellen zijn . Dit is waarom: het zuur in de azijn lost niet alleen een deel van het calciumcarbonaat in de schaal op, het helpt ook om het eiwit sneller te laten stollen. Door de hardgekookte eieren onder koud stromend water te houden terwijl je ze pelt, kun je de schaal losmaken van het vlies.
Probeer dit jaar je eigen hardgekookte eieren te versieren. Door azijn aan het water toe te voegen, blijft de kleurstof aan de eierschaal plakken en krijg je een mooie diepe kleur . Ze zien er niet alleen geweldig uit, maar je kunt ze ook eten! Voor extra patronen kun je stickers, elastiekjes of stiften gebruiken en ze in meerdere kleuren dippen.
Cheatham werkte de azijntruc verder uit
Als ik maar twee eieren maak, als ik alleen ben, gebruik ik een van die afhaalbakjes voor delicatessen, doe er een kwart kopje azijn en een kwart kopje water in, breek twee eieren en laat ze ongeveer 10 minuten staan."
Laat een ei een nacht in een kopje azijn liggen, en de schaal zal van het ei af beginnen op te lossen. Dit komt doordat het azijnzuur in de azijn het calciumcarbonaat in de eierschaal neutraliseert, waardoor koolstofdioxide vrijkomt en de schaal verzwakt .
Het toevoegen van een kleine hoeveelheid azijn of zout aan het water kan helpen om de eiwitten te versterken en de kans op barsten te verkleinen . Gebruik ongeveer 2 theelepels azijn of een halve theelepel zout per twee kopjes water. Prik voorzichtig in het ronde uiteinde van het ei met een speld of naald voordat u het kookt.
De reactie van de eierschaal in azijn is een zuur-basereactie. Wanneer je een ei in azijn dompelt, lost de schaal op, waardoor het binnenste semi-permeabele membraan intact blijft . Azijn (zuur) breekt de vaste calciumcarbonaatkristallen (base) in de eierschaal af in hun calcium- en carbonaatdelen.
Gebruik de eieren binnen 3 tot 4 maanden voor de beste kwaliteit. Elk van deze recepten gebruikt 12 gepelde, hardgekookte eieren.
Als gevolg hiervan lost de eierschaal op en blijft het membraan van het ei achter. Het eiwit (albumen) blijft in dit membraan, maar het ei wordt over het geheel genomen groter doordat water uit de azijn door het semi-permeabele membraan in het ei beweegt door osmose.
Leg het ei voorzichtig in het glas en bedek het met azijn. Laat het ei ongeveer 48 uur staan. U kunt het proces versnellen door de azijn halverwege te verversen. Haal het ei eruit en wrijf de eierschaal voorzichtig weg.
Doe de azijn, het liefst wat verwarmd, in een spuitfles en spuit hier de aangedane oppervlakten (badkamer, douche, wasbak) mee in. Laat de azijn vervolgens 15 tot 20 minuten intrekken.
Als het ei naar beneden zakt en op zijn zijkant gaat liggen, is het nog vers en helemaal oké om op te smullen. Zinkt het ei, maar staat het rechtop, dan kun je het nog best zonder problemen opeten, al moet je dat wel zo snel mogelijk doen. Blijft het ei drijven, dan moet je het weggooien.
Het ei stuitert, omdat de eierschaal aan de buitenkant weg is. Dit is opgelost door de zuren van het azijn. Het vlies om het ei is rubberachtig geworden en het laat niets door, behalve water. Er zit nu dus extra water uit het azijn in het ei.
Je ziet een reactie tussen een verbinding in de eierschaal (calciumcarbonaat) en een zuur in de azijn (azijnzuur). Deze reactie creëert koolstofdioxide (en nog wat andere dingen) en breekt de eierschaal af in het proces . Het membraan onder de schaal reageert niet, dus het blijft achter.
Door een proces dat osmose heet, beweegt de azijn door de schaal van het ei. De azijn lost het calcium in de schaal van het ei op, maar kan niet door het membraan in de schaal heen . Hierdoor blijft het rubberachtige membraan achter waardoor je het ei kunt laten stuiteren zonder het te breken!
Eieren bewaren het best als je ze koel en droog houdt, bij voorkeur in hun kartonverpakking in de koelkast. Was eieren niet af. Anders verwijder je het beschermlaagje en kunnen bacteriën makkelijker binnendringen. Bewaar eieren uit de buurt van sterk geurende producten zoals vis, uien, prei, kaas...
Wanneer azijn aan eieren wordt toegevoegd, combineert het azijnzuur met het calciumcarbonaat in de eierschaal om koolstofdioxidegas en calciumacetaat te produceren. Deze reactie creëert een zure omgeving in de container, waardoor de eiwitten kunnen denatureren en ondoorzichtig en rubberachtig kunnen worden .
"Azijn is een van nature zuur materiaal. Als we dus een paar druppels azijn aan het kokende water toevoegen , versnelt dat de denaturatie. Dat gebeurt sneller en het gepocheerde ei behoudt zijn vorm beter ."
Door azijn aan het water toe te voegen, kunnen de eiwitten in het eiwit sneller stollen, waardoor eventuele scheurtjes in het ei verder worden gedicht.
Het heet oeufs à l'assassin, of "moordenaarseieren", waarbij een klein lepeltje rode wijnazijn over gebakken eieren wordt gedaan (de rode azijn zou bloed symboliseren). Een truc om jonge Franse kinderen hun eieren te laten eten, het voegt het zuur toe dat een ei van nature niet heeft, waardoor de echte romigheid van de dooier naar voren komt.
Hoe lang moet een ei koken in kokend water? Wanneer je een ei in de pan doet wanneer het water al kookt, bestaat de kans dat het ei openscheurt en leegloopt. Je kunt dit voorkomen door een beetje zout toe te voegen aan het water. Een ei koken in kokend water duurt gemiddeld 8 minuten.