De vrucht bevat in gedroogde vorm verschillende belangrijke voedingsstoffen, zoals vitamine B, ijzer, magnesium, natrium en kalium. Het mineraal kalium heeft als gunstige werking dat het de bloeddruk kan verlagen. Voor mensen met hoge bloeddruk is het dan ook verstandig gedroogde abrikozen te eten.
Abrikozen zitten vol met kalium en dit zorgt nu juist voor de bloeddruk verlagende werking. Het eten van abrikozen heeft veel gezondheidsvoordelen en het is nog lekker ook.
Kaliumrijke abrikozen staan erom bekend dat ze de spanning in bloedvaten verminderen . Ze openen uw bloedvaten en helpen de bloedsomloop te verbeteren. Hierdoor is er geen druk op het hart en blijft de bloeddruk in evenwicht.
Verder bevat een abrikoos de vitamines A, B en C. ,,Maar ook mineralen als calcium, magnesium, selenium, kalium en fosfor”, vervolgt Marsman. Toch raadt de voedingsdeskundige aan niet meer dan drie stuks per dag te eten. ,,Het is één van de gezondere fruitsoorten, maar afwisseling is het beste.
Abrikozen bevatten weinig calorieën, zijn licht verteerbaar en zijn rijk aan vitamine E. Bovendien bevat de abrikoos veel kalium. Ideaal om je bloeddruk onder controle te houden en zowel spieren als zenuwen beter te laten werken. Verwelkom de abrikoos in je fruitmand als natuurlijk ontstresser.
Gedroogde abrikoos heeft een anti-cholesterol effect; porties gedroogde abrikozen kunnen het slechte cholesterol verlagen . Daarnaast zijn gedroogde abrikozen een beschermend dieet tegen hart- en vaatziekten. Onderzoek toonde aan dat een hoog vezelgehalte in gedroogde abrikozen helpt het cholesterol te verlagen en het spijsverteringsproces te bevorderen.
De aanbevolen portie is 30 gram ( 3 of 4 abrikozen) . Alle gedroogde vruchten bevatten dezelfde voedingskwaliteiten als het originele verse fruit. Sterker nog, gewicht voor gewicht bevat de gedroogde vorm meer antioxidanten, mineralen en vezels dan het rauwe origineel.
Gedroogde abrikozen bevatten een indrukwekkende hoeveelheid vitaminen en mineralen, maar hun hoge natuurlijke suikergehalte kan de spijsvertering verstoren als ze in overmaat op een lege maag worden geconsumeerd. Om ze een beter verteerbaar tussendoortje te maken, kunt u gedroogde abrikozen combineren met een eiwitbron of volkoren granen .
Doordat het vocht uit de vrucht is gehaald zijn de suikers, vitaminen en mineralen veel meer geconcentreerd en bevatten daardoor een hogere voedingswaarde dan verse abrikozen.
Abrikozen bevatten een ontspannende combinatie van vitamine A, C, kalium, magnesium en vezels. Ze bevatten ook melatonine, wat ons helpt in slaap te vallen . Daarom kunnen abrikozen een goede bron zijn voor een snack voor het slapengaan.
Als je dus op zoek bent naar wat extra bloeddrukverlagende voeding, volg dan een dieet met kaliumrijke producten. Je kunt hierbij denken aan groenten (spinazie, erwten, tomaten en zoete aardappelen), fruit (bananen, meloenen en abrikozen) en magere melk of yoghurt.
Nitraatrijke groenten, zoals rucola, spinazie en rode bieten, zorgen voor een verlaging van de bloeddruk.
De beste fruitsoorten voor het verlagen van de bloeddruk zijn onder andere bananen, appels, peren, abrikozen, druiven, rozijnen, kiwi's, mango's, watermeloen, granaatappel, pruimen, avocado, meloen, honingdauwmeloen, tomaten, citrusvruchten, bessen en nog veel meer.
Zure abrikozen bevatten, naast de grote hoeveelheid kalium waardoor zij bloeddrukverlagend werken, net als de zoete abrikoos veel vezels, beta-caroteen en mineralen als fosfor en magnesium. Deze zure abrikozen van De Nootzaak van Genieten zijn bijzonder fijn om zo te eten of te gebruiken in verschillende recepten.
Als u een hoge bloeddruk heeft, zorg er dan voor dat u voldoende fruit en groenten eet, want deze zijn rijk aan kalium. Voor groenten kunt u kiezen voor erwten, bladgroenten, tomaten, spinazie en aardappelen. Fruit zoals bananen en sinaasappels en gedroogd fruit zoals rozijnen, abrikozen, pruimen en dadels bevatten ook veel kalium .
Zure Abrikozen, ook wel "bloeddruk-abrikozen" genoemd. Deze abrikozen komen uit een omgeving waarbij de voedingsbodem veel kalium bevat welke ook terug te vinden is in de abrikozen. Kalium heeft een ondersteunende functie op het behoud van een normale bloeddruk.
Veel gedroogde abrikozen worden behandeld met zwaveldampen, wat zorgt voor langere houdbaarheid en kleurbehoud. Zo blijven de abrikozen mooi oranje! De ongezwavelde abrikozen zijn minder mooi van kleur en wat minder lang houdbaar, maar zijn wel voller van smaak en zonder kunstmatige toevoegingen.
Abrikozen bevatten heel weinig suiker .
De USDA merkte op dat één verse abrikoos iets meer dan drie gram suiker bevat. Abrikozen zijn een geweldige keuze als je je fruitroutine wilt veranderen, maar toch iets lekkers en gezonds wilt eten.
Gedroogde abrikozen bevatten ook meer kalium, ijzer en calcium. Maar ze bevatten ook veel meer calorieën en suiker . En ze verliezen het grootste deel van hun vitamine A en C tijdens het droogproces.
Gedroogde abrikozen bevatten ook kalium en antioxidanten en staan erom bekend dat ze het cholesterol verlagen en de spijsvertering verbeteren. Gedroogde abrikozen zijn vetvrij , caloriearm en hebben een hoge smaak! Voeg ze toe aan zoete OF hartige recepten, gedroogde abrikozen geven ze een extra voedingsboost!
Wanneer moet je gedroogd fruit eten om af te vallen? De meeste diëtisten adviseren om gedroogd fruit de avond ervoor te weken en het dan 's ochtends op een lege maag te eten . Gedroogd fruit moet worden geweekt om ervoor te zorgen dat de vezels zacht worden en dat de voedingsstoffen in de noten en het gedroogde fruit voldoende worden opgenomen.
Gedroogde abrikozen
Deze zoetigheden bevatten echter ook veel fructose, een suiker die buikpijn kan veroorzaken als u er te veel van eet .
Abrikozen bevatten een ontspannende combinatie van vitamine A, C, kalium, magnesium en vezels. Ze bevatten ook melatonine, wat ons helpt in slaap te vallen. Daarom kunnen abrikozen een goede bron zijn voor een snack voor het slapengaan .
Het laxerende effect van gedroogde abrikozen komt voort uit hun vezel- en sorbitolgehalte . Voedingsvezels stimuleren de stoelgang door volume toe te voegen aan de ontlasting en de peristaltiek, de ritmische samentrekkingen van de darmen, te bevorderen.