Tegenwoordig wordt chocolade niet meer gebruikt als medicijn maar wordt tegenwoordig wel veel verwerkt in recepten. Vaak ook vanwege de energie die chocolade geeft en omdat je vrolijk wordt van chocolade. Zo kan je chocolademelk maken van cacao, maar ook bonbons, taarten, ijs, en nog veel meer.
Van chocolade zelf wordt bijvoorbeeld bonbons, pasta en chocolade figuren gemaakt. Smeltchocolade kun je heel goed gebruiken voor het maken van drip cakes, ganache en chocolade decoraties. Daarnaast kun je met stukjes chocolade weer allerlei lekkere koekjes, cakes en taart bakken.
Chocolade bevat stoffen zoals theobromine, pherylethylamine en serotonine. Het geeft niet als je ze niet kunt uitspreken, het belangrijkste om te onthouden is dat ze je een gelukzalig gevoel geven. Door chocolade te eten, wordt er ook endorfine in je hersenen aangemaakt.
Fenylethylalanine en endorfine
In chocola zit ook fenylethylalanine, waardoor je hersenen de stof endorfine aanmaken. Dit maakt je blij en geeft je een gelukkig gevoel. Endorfine komt ook vrij wanneer je andere zoete of vette producten eet, waardoor je hetzelfde gevoel ervaart.
Veel vrouwen verlangen vooral naar chocolade. Dit komt omdat chocolade magnesium bevat. Dit is een stof waar veel vrouwen tekort aan hebben. Chocolade bevat ook fenylethylamine; een stofje dat een rol speelt bij het aanmaken van serotonine.
Studies hebben aangetoond dat het consumeren van chocolade de productie van endorfine stimuleert, een hormoon dat geassocieerd wordt met een gevoel van vreugde of tevredenheid. Bovendien kan chocolade bij veel mensen een gevoel van warmte en comfort opwekken dat stress kan verlichten.
Verbetert de gezondheid van het hart : Er is aangetoond dat de antioxidanten in pure chocolade de bloeddruk verlagen, het risico op bloedstolsels verminderen en de bloedcirculatie naar het hart verbeteren, waardoor het risico op een beroerte, coronaire hartziekte en overlijden door hartziekten afneemt.
Teveel chocolade eten kan er wel voor zorgen dat je overgewicht krijgt. Dit vergroot de kans op het krijgen van hart-, en vaatziekten en diabetes. Door het eten van teveel chocolade krijg je teveel vetten en suikers binnen. Dit verhoogt je BMI, maar ook je cholesterolgehalte.
10. Chocolade helpt je lever niet om zeep. Nog zo'n wijsheid uit grootmoeders tijd die niet blijkt te kloppen: chocolade veroorzaakt géén leverproblemen. Sterker nog, onderzoekers beweren nu zelfs dat donkere chocolade leverschade door alcoholmisbruik of ziekte net kan helpen herstellen!
Stemming verbeteren en stress verminderen
Chocolade eten kan direct onze stemming verbeteren. Het zorgt ervoor dat we ons goed voelen omdat het de afgifte van chemicaliën in onze hersenen activeert die ons blij maken. Chocolade bevat iets dat endorfinen heet, wat natuurlijke stoffen zijn die ons blij maken.
In chocolade zitten bepaalde substanties die ervoor zorgen dat er in onze hersenen nieuwe chemische stoffen vrijkomen. Het gaat dan met name om fenylethylamine, theobromine, anandamide en tryptofaan. Fenylethylamine is vergelijkbaar met de stof amfetamine. Ze hebben gemeen dat ze je euforisch en opgewonden maken.
Zwitserland, het land waar NESTLÉ chocolade oorspronkelijk vandaan komt, staat op nummer 1 met 11,4 kg chocolade per persoon per jaar. Maar de nummers 2 en 3 komen daar vlak achteraan, in Duitsland en Engeland wordt genoten van ruim 9 kg chocolade per persoon per jaar.
Kookchocolade, ook wel bak- of ongezoete chocolade genoemd, is meestal van lagere kwaliteit, bevat minder cacaoboter en meer cacaobestanddelen en heeft geen of minimale toegevoegde suiker. Het is ontworpen om gemakkelijk te smelten en te mengen in beslag en deeg, waardoor het ideaal is om te bakken en koken .
Daarnaast wordt chocolade ook gebruikt met churros, om aardbeien en ander fruit, koekjes, ijssandwiches en nog veel meer lekkernijen te coaten . Het wordt ook vaak gebruikt als saus bij lekkernijen zoals pannenkoeken, wafels en wentelteefjes.
Je lichaam heeft (helaas!) geen chocolade, maar waarschijnlijk magnesium nodig. Chocola is namelijk rijk aan magnesium, een belangrijk mineraal dat betrokken is bij onder meer de opbouw van spieren en botten, de aanmaak van hormonen en de ontspanning van zenuwen en spieren.
Goed nieuws voor de liefhebbers van chocolade. Het eten van chocolade zou namelijk helemaal niet dik maken. Spaanse onderzoekers hebben ontdekt dat mensen die vaker chocolade eten doorgaans minder vet op hun gehele lichaam hebben.
De snack die het 'gezondste' uit de test komt is: chips! Chocolade bevat een stuk meer suiker en dat zijn toch wel echt de boosdoeners als het gaat om toename van je lichaamsgewicht. Let op: chips is wel veel zouter. Qua calorieën loopt het bijna gelijk op.
Hoewel chocolade, met name pure chocolade, zeker deel kan uitmaken van een uitgebalanceerd dieet, is het cruciaal om het eeuwenoude gezegde te onthouden: matiging is de sleutel. Te veel chocolade eten kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, zoals gewichtstoename, tandbederf en zelfs een verhoogd risico op hartziekten en diabetes type 2 .
De Olmeken, een van de vroegste beschavingen in Latijns-Amerika, waren de eersten die de cacaoplant in chocolade veranderden. Ze dronken een eeuwenoude chocoladedrank tijdens rituelen en gebruikten het als medicijn . Eeuwen later prezen de Maya's chocolade als de drank van de goden.
Chocolade werkt bloeddrukverlagend; Cacaobonen bevatten flavonoïden. Flavonoïden hebben een beschermende werking tegen hart- en vaataandoeningen; Chocolade zorgt voor de aanmaak van endorfine.
In de 19e eeuw werd medicinale chocolade gebruikt om syfilis, cholera en mazelen te behandelen . (We betwijfelen of het veel hielp.) Chocolade werd door medische professionals serieus genomen.
Volgens experts ervaart u chocoladecravings wanneer uw lichaam bepaalde voedingsstoffen nodig heeft . Bijvoorbeeld, wanneer uw lichaam een tekort heeft aan voedingsstoffen zoals magnesium, stuurt het hunkering naar chocolade aan zodat u verzadigd raakt en de behoefte kunt aanvullen.
De oorzaken van een chocolade verslaving zijn vooral de stoffen in chocolade die verschillende neurotransmitters in de hersenen activeren: suiker, cafeïne en theobromine. Suiker zorgt dat er meer vrijkomt van de neurotransmitter dopamine, waardoor je een fijn gevoel ervaart wanneer je chocolade gaat eten.
Bijvoorbeeld je hebt zin in Chocolade dan heeft je lichaam behoefte aan magnesium. Magnesium is onmisbaar voor onze gezondheid. Zo heb je dit magnesium nodig om je energiek te voelen en is het belangrijk voor een goed functionerend zenuwstelsel.