Aardappelen, pasta en rijst Dan kun je net zoals bij pittig eten, de zoute smaak verminderen door ingrediënten met zetmeel toe te voegen, zoals brood, pasta, rijst of aardappelen. Zetmeel zorgt er namelijk voor dat het zout geabsorbeerd kan worden.
Als water geen optie is, kun je proberen het zout te verdoezelen met een andere smaakmaker. Limoen- of citroensap, balsamicoazijn, andere azijn, witte wijn, suiker of honing zijn heel goed in het neutraliseren van andere smaken.
Maar wat als het te zout is? Door een andere sterke smaak toe te voegen kun je de zoute smaak neutraliseren. Denk aan suiker, citroensap of azijn. Zoet en zuur leiden de aandacht af.
Een andere manier om zout te neutraliseren of beter te maskeren is om er een zuur aan toe te voegen. De zure smaak van citroensap of azijn bijvoorbeeld zal de zoute smaak verbergen. Voeg het zuur wel beetje bij beetje toe want een te zuur gerecht is niet beter dan een te zout.
Andere smaak toevoegen
Ook kun je de zoute smaak neutraliseren door een andere sterke smaak toe te voegen. Denk hierbij aan suiker, citroensap of azijn. Zoet en zuur leiden de aandacht af.
Knijp wat citroensap of sinaasappelsap over je gerecht . De zure smaak voegt een nieuwe laag complexiteit toe aan de maaltijd en zou het zout moeten verzachten. Besprenkel met een milde azijn zoals allesreiniger, appelciderazijn of witte wijnazijn om het zout te maskeren met zuurheid door de smaakpapillen af te leiden.
Een scheutje zuur toevoegen, zoals azijn, citroensap of zelfs wijn, aan een te zout gerecht kan helpen om je maaltijd te corrigeren en het een extra lekkere smaak te geven. Begin met het toevoegen van een eetlepel per keer, roer goed en proef.
Opvallend genoeg vertraagt zout de bloedstroom in het brein, wat kan leiden tot een te laag zuurstofgehalte en beschadiging van hersenweefsels. Het is bekend dat teveel zout schadelijk is voor je gezondheid. Zo leidt het bijvoorbeeld tot een hoge bloeddruk, waardoor de kans op hart- en vaatziekten toeneemt.
Het toevoegen van een product dat rijk is aan zetmeel kan helpen de zoute smaak tegen te gaan. Het zetmeel absorbeert het zout waardoor je gerecht een betere smaakbalans heeft. Voorbeelden van zetmeelrijke producten zijn aardappelen, pasta, noedels en rijst.
De kans is groot dat je vocht vasthoudt. Dat kan een gevolg zijn van een te grote zoutinname. Genoeg water drinken helpt, want dat zorgt ervoor dat je het zout weer uit je lichaam spoelt.
Knoflook en ui
Maar tegelijkertijd kan dit dus ook heel goed als zoutvervanger dienen. Knoflook en ui bieden beiden een rijke en diepe smaak zonder extra natrium toe te voegen. Door de natuurlijke umami-smaak kan je deze ingrediënten vergelijken met hoe zout werkt. Ook hebben ze beiden gezondheidsvoordelen.
Mocht je vlees bijvoorbeeld te zout zijn, zorg er dan voor dat je een ongezouten en ongekruid bijgerecht erbij serveert, denk hierbij aan ongezouten aardappelen of rijst. Als het vlees nog niet gebakken is, kun je het ook in water leggen om het zout eraf te laten spoelen.
Voeg een zuur ingrediënt toe
Het zal het natriumgehalte van uw gerecht niet verlagen, maar het toevoegen van een zuur ingrediënt, zoals citroensap, azijn of zelfs een tomatenproduct, kan de zoutheid van een gerecht neutraliseren. Begin met een scheutje of een kneepje, roer goed om te mengen en proef het voordat u er meer aan toevoegt.
Mondproblemen: Een slechte mondhygiëne, tandvleesontsteking, of een infectie in de mond kunnen een zoute smaak veroorzaken. Ziekten: Sommige medische aandoeningen, waaronder Sjögren's syndroom, Bell's Palsy, en bepaalde vormen van kanker, kunnen leiden tot een zoute smaak in de mond.
Melk, slagroom of halfvolle melk : roer 2 theelepels van een van deze zuivelproducten door de jus om de zoutheid te verminderen. Yoghurt: voeg 1 theelepel gewone yoghurt toe aan de zoute jus. Zure room: een klodder zure room kan helpen de smaak van te zoute jus in evenwicht te brengen.
Zuur maskeert: een andere manier om zout te neutraliseren of beter te maskeren is om er een zuur aan toe te voegen. De zure smaak van bijvoorbeeld citroensap of azijn zal de zoute smaak verbergen. maar ook een klein snufje suiker kan wonderen doen.
Zout water zoet maken is technisch mogelijk
Zout water maak je zoet door middel van ontzilting. De bekendste technologie hiervoor is omgekeerde osmose met behulp van membranen, vertelt Franca Kramer, onderzoeker op het gebied van membraantechnologie bij Dunea.
Zoutverlies (hyponatriëmie)
Hyponatriëmie is een aandoening die optreedt wanneer het natriumgehalte in uw bloed onder het normale bereik van 135–145 mEq/L zakt. In ernstige gevallen kunnen lage natriumgehaltes in het lichaam leiden tot spierkrampen, misselijkheid, braken en duizeligheid. Uiteindelijk kan een gebrek aan zout leiden tot shock, coma en de dood .
Als er te veel natrium in uw lichaam zit, houdt u vocht vast. Dat leidt weer tot een verhoogde bloeddruk. Een natriumbeperkt dieet helpt uw bloeddruk te verlagen. Bepaalde bloeddrukverlagende medicijnen werken bovendien beter als u minder natrium eet.
Eet gezond en let op zout
Zout eten kan de bloeddruk verhogen. Het advies is om niet meer dan 6 gram zout per dag te eten. Probeer verzadigd vet te vervangen door onverzadigd vet en eet elke dag 250 gram groenten en 2 stuks fruit. Vermijd kant- en klare producten, deze bevatten vaak veel vet en zout.
Als je rijst te zout wordt, kun je proberen de zoutheid te verminderen door meer water of bouillon toe te voegen en het nog een paar minuten te koken. Je kunt ook een paar eetlepels suiker of honing toevoegen om de zoutheid in evenwicht te brengen. Een andere optie is om een paar eetlepels citroen- of limoensap toe te voegen.
Te veel zout gebruikt
Zo kunt u het gerecht verdunnen met water, melk of room. Maar net wat erbij past. Ook citroen, azijn of suiker helpen om de smaak te neutraliseren.
Conclusies: De natriumgehaltes in Chinese restaurantgerechten zijn extreem hoog en variabel . Naast keukenzout leveren andere gezouten specerijen/kruiden ook een groot deel natrium.