stamppot van prei met schnitzel en pepersaus is vers het allerlekkerst, maar je kunt deze ook invriezen.
Bewaar stamppot maximaal 3 dagen in de koelkast (op de koudste plek) en 2 maanden in de vriezer, meldt Unox. Bewaar kliekjes in een goed afgesloten vershoudbak.
Stamppot invriezen
Ook stamppot kun je invriezen, maar liever niet als je andijvie of spinazie hebt gebruikt. Deze bladgroenten bevatten ontzettend veel vocht (zeker als je het rauw met de puree hebt gemengd) en worden snel snotterig in de vriezer.
Breng water aan de kook en dompel de preiringen een minuut of 2 onder in het kokende water. Nadien afspoelen met koud water om het kookproces te stoppen. Als de prei afgekoeld is, is hij klaar voor de diepvries. Doe de stukken per portie in een diepvrieszakje en je bent maanden verzekerd van lekkere prei.
Zuurkoolstamppot kun je eenmaal afgekoeld 2 dagen in de koelkast bewaren. Wil je de stamppot langer bewaren, dan kun je 'm, eventueel in porties, invriezen. In de vriezer is zuurkoolstamppot 3 maanden houdbaar. Ontdooi de zuurkoolstamppot door 'm een dag voor gebruik uit de vriezer te halen en in de koelkast te leggen.
Dus, kun je zuurkool invriezen? Ja, maar dat schaadt veel van de gezondheidsvoordelen die de levende probiotica in het voedsel bieden . Sommige mensen kunnen zuurkool invriezen, maar dat doodt alle probiotica en nuttige enzymen, waardoor het voedsel levenloos wordt.
Bewaar zuurkool koel en het liefst in het donker. Een geopende verpakking zuurkool kun je nog ongeveer 5 dagen in de koelkast bewaren. Restjes gekookte zuurkool kun je in een afgesloten bewaarbakje 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de vriezer bewaren.
Ja, maar ze moeten geblancheerd worden voor het invriezen om bacteriën te doden . Maak de prei schoon en snijd ze vervolgens in plakjes.
Prei blijft tot twee weken goed in de koelkast als u het vers koopt. Eenmaal gekookt kunt u prei in de koelkast bewaren en binnen twee dagen gebruiken. Prei is niet goed in te vriezen.
Prei is erg voedzaam en ze bevatten weinig calorieën. Een portie van 100 gram gekookte prei heeft namelijk maar 31 calorieën. Ondanks de lage calorieën bevatten ze toch veel vitaminen en mineralen. Ook bevatten ze veel vitamine A, wat onder andere belangrijk is voor het gezichtsvermogen, immuunsysteem en voortplanting.
Stamppot of aardappelpuree opwarmen
Dit kunt u bijvoorbeeld doen, door het een dag van tevoren al uit de vriezer te halen en in de koelkast te laten ontdooien. Bent u dit vergeten of heeft u er geen tijd voor, dan kunt u er ook voor kiezen het gerecht in een pan op laag vuur te laten ontdooien.
bewaartipJe kunt de stamppot 1 dag van tevoren bereiden. Bewaar afgedekt in de koelkast.
Er is een manier om de plant meer witte wortel te laten groeien… het heet “blancheren” van de prei. Dit kan worden gedaan als de prei ongeveer de dikte van een potlood heeft . Duw aarde omhoog rond de prei en begraaf de stengel tot de hoogte van de eerste bladeren.
Goede prei moet stevig aanvoelen en er gezond uitzien van wortel tot punt. De stengels moeten wit zijn - we eten de zachte witte delen, dus hoe langer hoe beter - zonder donkere of zachte plekken. De donkergroene delen moeten heel donker zijn, zonder vergeling of bruine plekken. Vermijd alles wat slap, verwelkt of begint te verschrompelen .
Als u dit van tevoren wilt bereiden, snijdt u de dag voordat u dit gerecht wilt serveren de prei van boven naar beneden en wast u deze grondig onder koud stromend water. Snijd ze diagonaal in dunne plakjes en doe ze in plastic zakken en laat ze afkoelen tot u ze gaat koken.
Meestal worden alleen de witte en lichtgroene delen gegeten, hoewel de donkergroene delen veel smaak hebben en langer gekookt kunnen worden om ze malser te maken, of gebruikt kunnen worden bij het maken van zelfgemaakte bouillon.
Invriezen: Prei kan worden ingevroren! Snijd ze gewoon in plakjes en vries ze in op een schaal, voordat u ze in een afgesloten bakje doet . Ontdooien: Wanneer u eten of drinken uit de vriezer haalt, is het belangrijk om het veilig te ontdooien.
De kooktijd van prei is 10-13 minuten. Als je prei roerbakt, doe je dit in 2-4 minuten. In de magnetron opwarmen kan ook, dit duurt ca. 5 minuten.
Het antwoord is ja, je kunt groenten absoluut vacuüm verpakken ! Je moet je groenten echter wel goed voorbereiden VOORDAT je ze invriest, zodat de textuur, smaak en voedingswaarde behouden blijven en je profiteert van een langere houdbaarheid.
Je kunt je stamppot ook als lunch eten. Bak het bijvoorbeeld even in de koekenpan op en serveer het op boterham! In de diepvries blijft stamppot, verpakt in een goed afsluitbare diepvriesdoos, zeker 2 maanden lekker.
Je hutspot langer bewaren? Geen probleem. Hutspot mag je ook invriezen. Als je de bakjes in de vriezer zet, zijn ze tot drie maanden houdbaar.
Als u de houdbaarheid van uw zuurkool wilt behouden nadat deze is geopend, kunt u deze invriezen en later ontdooien . Houd er wel rekening mee dat als u het invriest, u mogelijk de darm-gezonde probiotica van de fermentatie verliest en dat het de smaak en textuur van het originele product zal veranderen.
Zuurkool invriezen, en dan moeten we voor de duidelijk ook nog even het verschil melden tussen rauwe zuurkool en stamppot zuurkool, is bij beide variaties gewoon mogelijk.
Het gekoeld bewaren is voldoende om de houdbaarheid te verlengen. Door ervoor te kiezen om het in te vriezen kan de zuurkool anders smaken of er anders uitzien. Houd er rekening mee dat hoge kooktemperaturen en het invriezen van zuurkool alle probiotische eigenschappen verminderen .
Koelkastmethode: Om zuurkool te ontdooien, legt u het gewoon een nacht in de koelkast . Eenmaal ontdooid, kan het in verschillende gerechten worden gebruikt, net als verse zuurkool. Vermijd ontdooien in de magnetron: Zuurkool ontdooien in de magnetron kan de textuur aantasten en enkele van de nuttige bacteriën doden.