Zoals de naam aangeeft, is kookroom ideaal om te gebruiken in warme bereidingen. Zoals bijvoorbeeld soepen en sauzen.
Hoe warm je roomsaus op? Ook bij het weer opwarmen van roomsauzen kan het fout gaan. Doe dit bij voorkeur au bain-marie, zodat de saus niet te warm wordt en gaat schiften.
Soep met room of melk kan schiften als je ze opnieuw opwarmt. Dikwijls kun je dat wel verhelpen door je mixer er nog een keer in te zetten.
Je gebruikt kookroom meestal om sauzen of soepen een romige smaak of structuur te geven, maar ditzelfde bereik je ook met ongeklopte slagroom of crème fraîche.
Kookroom is een zuivelproduct gemaakt van koemelk. Het bevat minimaal 10% vet, anders mag het in Nederland geen room heten, maar vaak ongeveer 20%. Het is één van de dunnere (en magerdere) roomsoorten. In kookroom zit daarnaast een speciaal bindmiddel waardoor het niet schift in warme gerechten.
Zoals de naam aangeeft, is kookroom ideaal om te gebruiken in warme bereidingen. Zoals bijvoorbeeld soepen en sauzen.
In kookroom zit een bindmiddel, waardoor het niet gaat schriften in warme gerechten. Voeg kookroom pas aan het einde van de bereiding van het gerecht toe, laat het kort meekoken en dien daarna het eten op.
Crème fraîche is ook ideaal om mee te koken, omdat het verwarmd kan worden zonder het risico op schiften , dus het is perfect voor het maken van fluweelzachte dikke sauzen. Gerechten die crème fraîche gebruiken zijn onder andere taarten, dips, sauzen, pasta en fingerfood.
Crème fraîche kun je gebruiken om in warme gerechten te roeren zoals ragouts, soepen en sauzen, omdat het niet snel schift. Zure room schift sneller bij verhitting en kun je dus beter gebruiken in koude gerechten of als topping.
Volle room/slagroom
Deze room is zonder twijfel het meest veelzijdig: je kunt 'm in zowel warme als koude gerechten gebruiken zoals sauzen, soepen, desserten en uiteraard: quiche!
De beste manier om sausen op basis van room op te warmen is om langzaam te werken en gaandeweg extra room toe te voegen (via Leaf) . Breng de saus eerst op kamertemperatuur, giet het dan in een pan en verhoog geleidelijk de temperatuur van het fornuis terwijl je beetje bij beetje room toevoegt. Het vet in de room voorkomt dat de saus gaat schiften.
Warm dikke purees of soepen met melk, room, eieren of kaas op laag vuur op, roer regelmatig . Koken kan ervoor zorgen dat ingrediënten zich scheiden. Ontdooi soepen in de koelkast en gebruik ze direct.
Je loopt een redelijke kans dat het gaat schiften als je het opnieuw opwarmt. Maak het gerecht dan zonder de crème fraîche en vries het in. Voeg die pas bij het opwarmen toe. Dit zuivelproduct wordt toch pas op het laatst toegevoegd aan gerechten, waardoor je hier prima rekening mee kunt houden.
Zit er zuivel in je saus, zoals boter, (zure) room, yoghurt of eieren, dan kun je ze beter niet invriezen. De saus kan dan namelijk schiften of klonteren. Daarbij verliest ze haar textuur én de lekkere smaak. Omdat de binding van de saus verloren gaat, krijg je een waterige saus.
Crème fraîche heeft een hoog vetgehalte en daarom kunt u het zonder problemen op hoge temperatuur gebruiken .
Slagroom en crème fraîche hebben ongeveer hetzelfde hoge vetpercentage, van rond de 35%. In kookroom en sojaroom is dat percentage een stuk lager, namelijk ongeveer 20%.
Kookroom is de minst vette room die we kennen. Het moet minstens 10 procent melkvet bevatten, anders mag het de naam kookroom niet dragen. Datzelfde geldt voor de inhoud, het mag alleen afkomstig zijn van melk. Daarom staan er in de supermarkt ook verschillende variaties met de naam kookzuivel bijvoorbeeld.
Het lage vetpercentage in zure room zorgt ervoor dat deze minder geschikt is voor warme gerechten. De kans dat het gaat schiften is vrij groot en dat verpest het gerecht meteen. De kans op schiften is bijna nul bij producten die meer dan 25 procent melkvet bevatten.
Soep met melk, room of crème kan schiften. Verwarm de soep al roerend en de witte vlokken zullen verdwijnen. Pasta, rijst en vermicelli zwellen op in water. Voorkom dit door de soep voor het invriezen te zeven.
Verwarm Puck Cooking Cream voorzichtig en meng het met suiker en uw favoriete smaken voordat u het aan de andere ingrediënten toevoegt . De gladde consistentie van Puck Cooking Cream zal helpen een prachtig romig en heerlijk dessert te creëren waar uw familie dol op zal zijn.
Klop het op het laatste moment door een hete saus – traditionele crème fraîche schift niet zoals zure room dat doet. Recept suggesties: Probeer deze snelle, makkelijke en gewoon heerlijke zalm met groenten & crème fraîche, geserveerd met boterpuree of pasta.
Zorg dat het product op kamer temperatuur is (20-22 graden). Gebruik een mixer om het product weer tot een gladde massa te vormen. Je kunt hier voor ook eventueel een eidooier of wat suiker gebruiken. Deze stoffen helpen om te zorgen dat de vetten en oliën niet samenklonteren.
Melkan kookroom is een ideale basis voor warme en koude gerechten.
Kookroom
De beste vrienden van kookroom zijn curry's, ovenschotels, vla's, gebakken desserts en pastasauzen , en de roombasis helpt om gladde texturen te creëren en geeft een extra rijkdom. Dit recept voor romige kipreepjes uit één pan is het romige doordeweekse diner waar je, mogelijk onbewust, naar op jacht bent geweest.