Garnalen, langoustines en vissoorten zoals zeeduivel, schartong, roodbaars, rog, makreel, leng en sardienen leveren ongeveer evenveel ijzer als een stukje kip of varkensvlees. Een portie gekookte mosselen (200 g zonder of 1 kg met schelpen) levert ongeveer 60 % van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ijzer.
Vis, zoals tonijn en zalm, is niet alleen rijk aan ijzer, maar ook aan omega-3 vetzuren, wat goed is voor je hart en hersenen.
Vermijd zoveel mogelijk de volgende voedingsmiddelen: ■ koffie, cacao; ■ rode wijn; ■ grote hoeveelheden kruiden. Meer informatie over ijzertekort tijdens en na de zwangerschap vindt u bijvoorbeeld: ■ in ons Patiënten Service Centrum, route C02.
Alle schelpdieren bevatten veel ijzer, maar mosselen, oesters en kokkels zijn daar een bijzonder goede bron van.
Vis kan een andere goede optie zijn om meer ijzer binnen te krijgen via uw maaltijden, met name sardines. Een portie van 1 kopje van deze kleine visjes levert u meer dan 4 milligram heemijzer op, aldus de USDA. Andere vis uit blik, zoals tonijn of zalm , levert u ook ongeveer 1 milligram ijzer per portie op.
Garnalen, langoustines en vissoorten zoals zeeduivel, schartong, roodbaars, rog, makreel, leng en sardienen leveren ongeveer evenveel ijzer als een stukje kip of varkensvlees. Een portie gekookte mosselen (200 g zonder of 1 kg met schelpen) levert ongeveer 60 % van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ijzer.
Het antwoord is ja! Eieren zijn een geweldige bron van ijzer , eiwitten en andere essentiële vitaminen. Eieren bevatten weinig verzadigd vet en vormen, in combinatie met volkoren granen en donker bladgroen, een heerlijke maaltijd vol ijzer en vitaminen. Een laag ijzergehalte komt veel voor en is de belangrijkste reden waarom mensen het doneren van bloed uitstellen.
PMS: Vergeet de pillen - eet een banaan.De vitamine B6 die ze bevat regelt het glucosegehalte in het bloed, dat uw stemming kan beïnvloeden. Bloedarmoede: Met hun hoog ijzergehalte stimuleren bananen de productie van hemoglobine in het bloed, zodat ze helpen in gevallen van bloedarmoede.
Vooral bessensoorten, bramen, frambozen en abrikozen. Ook dranken gemaakt van deze fruitsoorten zijn rijk aan ijzer. Vooral abrikozen, vijgen en tutti-frutti. Vooral amandelen, cashewnoten, hazelnoten, paranoten, walnoten en studentenhaver.
IJzer zit ook in de volgende plantaardige producten:
vleesvervangers zoals tahoe, tempeh en valess. groene groenten. peulvruchten zoals bonen, erwten, linzen of kapucijners. pindakaas, sesampasta en notenmoes.
Van tomaten is bewezen dat ze erg gezond zijn. Uit talloze wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat tomaten een sterk gezondheidseffect hebben. Tomaten zijn verzadigd met vitamine C, zink, calcium en ijzer, maar belangrijker nog is dat tomaten zeer rijk zijn aan lycopeen.
Wijn heeft vaak een hoog ijzergehalte , waardoor de hoeveelheid opgenomen ijzer aanzienlijk toeneemt (drie keer). Melk en bier hebben geen significant effect.
Alle soorten brood en graanproducten bevatten ijzer. Het meeste ijzer bevatten: volkorenbrood, roggebrood, volkorencrackers en -knäckebröd, muesli, zilvervliesrijst en volkoren macaroni/ -spaghetti, (volkoren)ontbijtkoek, tussendoorbiscuits zoals Evergreen en maaltijdrepen van Weight Care.
IJzer in vis
In kabeljauw en koolvis zit slechts 0,2 mg per 100 gram (bereid). In zalm, tonijn, schol en tong ongeveer 1 mg.
IJzerrijke vis die u moet eten
Artsen en voedingsdeskundigen raden aan om het volgende in het dieet op te nemen: Tonijn, die zowel uit blik als vers gegeten kan worden. Zalm, op dezelfde manier als tonijn: vers en geconserveerd. Albacore, ansjovis en makreel .
De cashewnoot is de noot met het meeste ijzer van allemaal met maar liefst 6,7 milligram per 100 gram. Maar ook pistachenoten, hazelnoten, amandelen, walnoten en paranoten bevatten relatief veel ijzer.
IJzerrijke voedingsmiddelen
Heemijzer zit in vlees, vis en gevogelte . Het is de vorm van ijzer die het makkelijkst door je lichaam wordt opgenomen. Je neemt tot 30 procent van het heemijzer dat je binnenkrijgt op. Het eten van vlees verhoogt je ijzerniveau over het algemeen veel meer dan het eten van non-heemijzer.
Vis. Het is een eiwitrijke, vetarme manier om ijzer aan uw dieet toe te voegen. En het maakt niet uit of het van een boerderij komt of in het wild gevangen is. Tonijn, sardines, makreel en schelvis zijn goede bronnen van het mineraal .
Eet regelmatig vlees(waren). Vooral rund- of lamsvlees bevatten veel ijzer. Kies bij voorkeur vleesvervangers die ijzer bevatten, zoals ei, peulvruchten (zoals bruine bonen en linzen), tofu, tempé, noten, pinda's, pitten of kies voor kant-en-klare vleesvervangers. Gebruik volkorenbrood, volkorenpasta.
Pindakaas is rijk aan ijzer en kan worden gebruikt als smeersel of aan kinderen worden geserveerd. Pindakaas bevat 0,56 mg ijzer per eetlepel.
Rode wijn en Guinness-bier zijn iets ijzerrijker dan andere alcoholhoudende dranken. Maar ter vergelijking: vitamine C bevordert de ijzeropname in hogere mate dan alcohol. Er is verhoudingsgewijs meer ijzer te vinden in rood vlees en lever dan in wijn en Guinness-bier.