Groenten zoals wortelen, selder, bieten en pastinaak kan je best bewaren op een donkere, vochtige en vorstvrije plek zoals de kelder. De beste manier om ze te bewaren is in een kist met scherp zand, zoals rivierzand. Laat de grond aan de wortelgroenten, na het oogsten, gewoon zitten en spoel ze zeker niet schoon.
Bladgroenten zoals sla, andijvie, spinazie, witlof, bosui, paksoi, snijbiet en ook bleekselderij en prei kunnen het beste in de koelkast worden bewaard. Koolsoorten zoals bloemkool, broccoli, spruiten kunnen het beste in de koelkast bewaard worden.
Gesneden fruit en groenten in water bewaren lijkt tegenstrijdig, maar het is een geweldige manier om winterharde groenten zoals wortels, selderij en aardappelen te bewaren nadat ze zijn gesneden. Om hun versheid te verlengen, bewaar je ze altijd in vers, koel water en ververs je het water om de paar dagen voor nog langere bewaring .
Let erop dat niet alle fruit- en groentesoorten goed samengaan in een fruitschaal. Het beste kun je fruit en groente in aparte schalen bewaren, die je allebei op een koele, schaduwrijke plek zit. Deze groenten en fruit gaan niet goed samen met elkaar: Aubergine en paprika leg je beter niet bij tomaten of fruit.
Welke groente bewaar je buiten de koelkast? Vruchtgroenten zoals tomaat, paprika, komkommer, aubergine, courgette en avocado kun je beter buiten de koelkast bewaren. In de koelkast bederven ze sneller door de kou. Groente als komkommer en paprika zijn in de supermarkt vaak verpakt in plastic folie.
Door te veel temperatuurschommelingen zou er condens op de eischaal kunnen ontstaan, waardoor bacteriën zich gemakkelijker kunnen ontwikkelen en door de poreuze schaal van het ei kunnen dringen. Daarom worden ze in de supermarkt, net zoals tijdens het transport, ook op kamertemperatuur bewaard.
WELKE GROENTEN MOETEN NIET IN DE KOELKAST? Groenten die niet in de koelkast bewaard mogen worden, zijn onder andere avocado's, paprika's, uien en aardappelen . Sommige groenten die u wellicht wel in de koelkast wilt bewaren, zijn onder andere champignons, broccoli, bloemkool, spinazie en asperges.
Komkommers drogen uit in de koelkast. De schil beschadigt waardoor ze sneller bederven. Bewaar ze daarom op een koele plaats in de keuken, de kelder of de berging. Laat de komkommer in zijn folie zitten.
Fruitsoorten die veel ethyleen uitstoten of heel erg vatbaar ervoor zijn kun je dus beter niet naast elkaar bewaren – behalve als je dus wilt dat ze snel rijp worden – zijn: appels, abrikozen, bananen, kiwi's, pruimen, perziken, papaya's, passievruchten en mango's.
Bereid je groenten de avond ervoor voor
Schil aardappelen, wortels, pastinaken en alle andere groenten die je eet en laat ze een nacht in pannen met koud water staan. Dit bespaart je een hoop gedoe en extra rommel op kerstochtend.
Hardere groenten, zoals wortels, paprika's en broccoli- en bloemkoolroosjes, blijven doorgaans een week goed , terwijl zachtere groenten (denk aan tomaten en komkommers) doorgaans maximaal 3 of 4 dagen houdbaar zijn. Zodra de groenten in de gewenste grootte en vorm zijn gesneden, bewaart u ze in luchtdichte containers in de koelkast.
Alle gesneden groenten moeten binnen 2 tot 3 dagen gebruikt worden .
Wortels, selderij en radijzen blijven tot 5 dagen goed als ze in water worden bewaard, maar als je ze zo lang bewaart, zorg er dan voor dat je het water elke dag of ten minste om de dag ververst. Dus ga je gang, snijd wat groenten!
De meeste gekoelde producten blijven langer vers als ze afgesloten zijn, of het nu gaat om plastic zakken met ritssluiting, herbruikbare siliconen zakjes of containers met goed sluitende deksels . Deze containers houden vocht vast, voorkomen dat producten uitdrogen en ze helpen gevoelige producten te beschermen tegen de effecten van ethyleengas.
Eieren in de koelkast: langer vers
De koude temperatuur remt ook de groei van bacteriën. Ziekmakers zoals salmonella krijgen zo minder kans. Eieren bewaar je daarom het beste in de koelkast op 4 °C. Als je ze in het doosje bewaart, drogen ze niet uit en blijven ze langer goed.
Gebruik papier in plaats van plastic . Gesloten plastic containers of zakken vangen vocht op en kunnen ervoor zorgen dat uw bladgroenten en fruit gaan rotten. Idealiter gebruikt u alleen containers met stevige of gesteelde groenten. Gebruik papieren verpakkingen met gaten of plastic netten om uw producten vers en lekker te houden.
Bewerkte yoghurt met fruit is iets minder gezond, daar worden suikers aan toegevoegd. Lees bij aankoop het etiket: als yoghurt meer dan 5 procent suikers bevat, dan zijn er suikers aan toegevoegd in de vorm van fructose, glucose, honing of sacharose.
De groenten die tot de nachtschade behoren zijn wel onderdeel van een gezond voedingspatroon, maar staan dus niet in onze top 10: gewone aardappel, tomaat, aubergine, paprika, chilipeper, groene peper, Spaanse peper, kruisbessen en goji-bessen.
Nooit doen: yoghurt en vers fruit mengen
Combinaties die je beter niet kunt maken. Natuurlijk zijn ze allemaal gezond maar eenmaal gemengd met elkaar kan je ze niet lang laten staan. Na een tijdje gaat de yoghurt schiften en ontstaat een bittere smaak. Hetzelfde geldt voor andere zuivelproducten zoals kwark en room.
Paprika's houden niet van de koude. Bewaar ze dus niet in de koelkast maar op een koele, droge plaats (12-15°C). De kelder of berging is ideaal. Onder goede omstandigheden kan je een paprika zo tot zeven dagen bewaren.
Bewaar vruchtgroenten, zoals paprika, niet in de koelkast want dan treedt er koudebederf op. Dat houdt in dat de cellen onder de vier graden kapot gaan, waardoor paprika's hun vocht verliezen en eerder gaan rotten. Paprika kun je het beste op een koele plek bewaren (ca. 12-15 °C).
Niet in de koelkast
Fruit zoals bananen, meloenen, citrusfruit, sinaasappels en mandarijnen zijn een warm klimaat gewend en leg je daarom op de fruitschaal. ,,Ook vruchtgroenten, zoals tomaten, kunnen niet tegen de kou”, weet De Lange. ,,Bij temperaturen onder de 7 graden treedt er koudebederf op.
Ethyleengevoelig: Bladgroenten, broccoli, wortels, komkommers, aubergines, aardappelen en watermeloenen zijn gevoelig voor ethyleen. Deze moeten apart worden bewaard van producten met een hoog ethyleengehalte om voortijdig bederf te voorkomen.
Groenten die niet in de koelkast bewaard mogen worden
Bewaar ze apart van aardappelen, omdat aardappelen wat ethyleen afgeven waardoor de uien kunnen ontkiemen. Aardappelen, taro, zoete aardappelen en yuca (cassave, maniok) mogen niet in de koelkast worden bewaard.
Uien, tomaten, appels en bananen zijn allemaal ethyleen-superproducenten en kunnen ervoor zorgen dat groenten zoals broccoli, kool en zelfs pompoen voortijdig rijp worden. Om dingen zo lang mogelijk vers te houden, moet u uw ethyleen-producerende producten uit de buurt houden van ethyleen-gevoelige groenten.