Door chocolade te eten, wordt er ook endorfine in je hersenen aangemaakt. Dat heeft hetzelfde pijnstillende effect als morfine en remt de adrenaline af die je stress bezorgt. Onze hersenen vinden het blijkbaar ook een prettige ervaring als chocolade smelt in onze mond, waardoor er nog meer endorfine wordt aangemaakt.
In chocola zit ook fenylethylalanine, waardoor je hersenen de stof endorfine aanmaken. Dit maakt je blij en geeft je een gelukkig gevoel. Endorfine komt ook vrij wanneer je andere zoete of vette producten eet, waardoor je hetzelfde gevoel ervaart.
Cacao zit vol antioxidanten. Antioxidanten ruimen vrije radicalen in je lichaam op, stimuleren vetverbranding en dragen bij aan een gezond hart en gezonde bloedvaten. Daarnaast bevat cacao flink wat mineralen, waaronder magnesium. Magnesium heeft een stressverlagende werking en kan je helpen ontspannen.
Positieve energie. Theobromine is een alkaloïde die verantwoordelijk is voor het stimulerende effect van cacao. Het stimuleert het hart, verwijdt de bloedvaten en verlaagt de bloeddruk. Vergeleken met cafeïne geeft theobromine een langere en zachtere energie zonder de piek en de dip die veel mensen ervaren.
En wel hierom: chocolade met een hoog percentage cacao kan een gunstig effect hebben op de gezondheid van het hart doordat het de bloeddruk verlaagt, de werking van de bloedvaten verbetert en mogelijk zelfs het lipidenprofiel (het cholesterol- en triglyceridengehalte) verlaagt.
Rauwe cacaopoeder is erg gezond. Het heeft een gunstig effect op je hart en vaatstelsel en kan de stress doen verminderen. Daarnaast is de rauwe cacao een goede bron van mineralen en antioxidanten en kent cacaopoeder in zijn rauwe vorm geen extra toevoegingen.
In grote hoeveelheden kan theobromine schadelijk zijn voor je DNA. Dus wil je starten met rauwe cacao, dan wordt raadpleging van een arts geadviseerd bij: prikkelbaardarmsyndroom, diabetes, reuma en bij mensen met een angst- of hartritmestoornis.
Cacao bevat van nature ook cafeïne, maar de hoeveelheid is te klein om een belemmerend effect te hebben op de nachtrust. Samenvatting: Cacao is rijk aan magnesium; een mineraal dat betrokken is bij een goede nachtrust en een ontspannen gevoel.
Bij een cacao ceremonie komen mensen bij elkaar voor meditatie en verbinding waarbij rauwe cacao wordt gedronken. Een sterk en pittig drankje, niet te vergelijken met de winterse chocolademelk met slagroom dus. Spiritueel betekent dit dat het drinken van rauwe, ceremoniële cacao je hart opent voor liefde en zachtheid.
Studies hebben ook aangetoond dat cacao helpt om energieverbruik en metabolisme te reguleren en tegelijkertijd het gevoel van volheid te vergroten. Met andere woorden, hoewel chocolade vaak wordt geassocieerd met gewichtstoename, kan cacaopoeder daadwerkelijk helpen om gewicht te verliezen en tegelijkertijd belangrijke voedingsstoffen te leveren.
Cacao heeft een subtiel effect, sommigen merken het direct, anderen na een week cacao drinken. Je krijgt de meeste voordelen van cacao door het regelmatig te drinken en het is belangrijk om aan te voelen wat en hoeveel jou het beste ondersteunt. Het is een fijn alternatief voor koffie.
Cacao herstelt de lipide laag van de huid en versterkt de huidbarrière, waardoor de huid de vochthuishouding beter kan reguleren. Zo blijft je huid goed gehydrateerd. Rauwe cacao poeder kan een sinaasappelhuidje verminderen, doordat het de huid verstevigt en dode huidcellen afbreekt.
Hallucinogeen of psychoactief. Sommige beoefenaars beweren dat cacao kan functioneren als een neurologische drug, vergelijkbaar met cannabis of andere geestverruimende planten . Maar hoewel cacao bepaalde bestanddelen gemeen heeft, zijn ze ofwel in microscopisch kleine hoeveelheden aanwezig of worden ze niet op dezelfde manier door het lichaam verwerkt.
Er zijn met cacao geassocieerde toenames in de cerebrale bloedstroom in de hippocampus en daarmee gepaard gaande voordelen voor het ruimtelijk geheugen waargenomen [4], en gezien het belang van de hippocampus voor het episodisch geheugen is het redelijk om te veronderstellen dat door cacao geïnduceerde verbeteringen kunnen worden waargenomen voor de mate van verbaal geheugen.
De heilzame natuurlijke bestanddelen in cacao zijn onder andere flavanolen, een plantaardige antioxidant die een breed scala aan gezondheidsvoordelen biedt, maar ook serotonine, endorfine, fenylethylamine, tryptofaan en anandamide. Het is aangetoond dat deze stoffen allemaal depressies verlichten en gevoelens van welzijn en geluk creëren⁴ .
Cacao bevat stimulerende stoffen zoals cafeïne en theobromine. Cafeïne kan de mentale alertheid verhogen. Theobromine zorgt voor een betere doorbloeding wat kan leiden tot betere cognitieve functies zoals het concentratievermogen, geheugen en probleemoplossend vermogen.
De stikstofoxide helpt uw slagaders en bloedvaten te ontspannen, wat uw bloedstroom beter helpt . Cacao verlaagt ook uw LDL, of "slechte", cholesterol en vermindert ontstekingen, wat beide uw kans op een hartaanval of beroerte kan verkleinen.
Je kan een hoge mate van blijdschap voelen en een verhoogde gevoeligheid van de zintuigen. Rauwe cacao bevat een sterke dosis mineralen en voedingsstoffen die helpen het lichaam te helen, de nieren en lever te ontgiften, stress te verminderen en versterkt op natuurlijke wijze de afgifte van gelukshormonen.
Het bevordert gevoelens van liefde, mededogen en eenheid, waardoor we emotionele blokkades kunnen loslaten en een gevoel van innerlijke vrede kunnen cultiveren . Veel mensen ervaren verhoogde bewustzijnstoestanden en spirituele ontwaking tijdens cacaoceremonies, waarbij het heilige plantenmedicijn wordt gebruikt om introspectie en genezing te vergemakkelijken.
Rauwe cacao beschermt tegen hart- en vaatziekten
Door het hoge gehalte antioxidanten heeft cacao een beschermend effect op hart- en vaatziekten. Cacao bevat daarnaast ook veel mineralen als magnesium die ook het hart ondersteunen, spieren ontspannen en de hersenfunctie stimuleren.
Door haar anti-inflammatoire eigenenschappen zorgt donkere chocolade ervoor dat we minder snel hoofdhuidinfecties zullen krijgen. Donkere chocolade zit vol met koper, zink en ijzer: stoffen die voor een betere bloedcirculatie in de hoofdhuid zorgen, waardoor de haargroei wordt bevorderd en haaruitval vermindert.
In cacao vind je, net zoals in groenten en fruit, flavonoïden terug. Deze bioactieve componenten hebben antioxiderende en ontstekingsremmende effecten. Ze kunnen de darmgezondheid positief beïnvloeden, geeft wetenschappelijk onderzoek aan3, en zouden belangrijk kunnen zijn voor mensen met chronische darmziekten.
Gastro-oesofageale refluxziekte (GERD) : Cacao kan de symptomen van GERD verergeren. Glaucoom: Cacao bevat cafeïne. De cafeïne in cacao verhoogt de druk in het oog en moet met voorzichtigheid worden gebruikt bij mensen met glaucoom. Hoge bloeddruk: Cacao bevat cafeïne.
Het is aan te raden om niet meer dan 100 gram pure chocolade per dag te eten en maximaal 200 gram per week.
Cacao is erg krachtig voor het centrale zenuwstelsel en het eten van grote hoeveelheden kan de calciumretentie verstoren. Consumeer niet meer dan 40 gram (of vier tot zes afgestreken theelepels) rauwe cacao per dag .