Wil je écht gezonde chocolade eten? Kies dan voor een reep met meer dan 70% cacao. De beste antioxidanten krijg je namelijk binnen vanaf 85 procent, maar als dat te bitter voor je is, zijn 60 en 70 procent een prima alternatief.
Pure chocolade krijgt de stempel 'beter' omdat het een hoog gehalte aan cacao bevat en daarmee meer polyfenolen. Als het klopt dat deze polyfenolen gezondheidseffecten hebben, dan kunnen we het beste voor de pure variant gaan. Melkchocolade bevat namelijk minder cacao en witte chocolade bevat zelfs helemaal geen cacao.
En wel hierom: chocolade met een hoog percentage cacao kan een gunstig effect hebben op de gezondheid van het hart doordat het de bloeddruk verlaagt, de werking van de bloedvaten verbetert en mogelijk zelfs het lipidenprofiel (het cholesterol- en triglyceridengehalte) verlaagt.
Het houdt je hart gezond
Op de voorkant van pure chocolade staat meestal het cacaopercentage vermeld, dat het gehalte antioxidanten flavonoïden aangeeft. Dagelijks een portie van nog geen 10 gram chocolade met minstens 70 procent cacao kan de gezondheid van je hart bevorderen, ontdekten Portugese onderzoekers.
Teveel chocolade eten kan er wel voor zorgen dat je overgewicht krijgt. Dit vergroot de kans op het krijgen van hart-, en vaatziekten en diabetes. Door het eten van teveel chocolade krijg je teveel vetten en suikers binnen. Dit verhoogt je BMI, maar ook je cholesterolgehalte.
Donkere chocolade: Het bevat minder suiker dan melkchocolade en maar half zoveel als witte chocolade. Maar pure chocolade verlaagt de bloeddruk. 100% chocolade bevat geen toegevoegde suiker - maar het smaakt niet zoet en is niet noodzakelijkerwijs ieders smaak.
Pure chocolade zou goed zijn voor de gezondheid. Er zou een gunstig effect zijn op hart- en bloedvaten. Hoewel uit sommige onderzoeken blijkt dat er inderdaad een klein positief effect is, kun je toch beter niet te veel eten van chocolade. Chocolade bevat namelijk ook veel verzadigd vet en calorieën.
Cacao wordt gezien als superfood. Superfoods zijn rauwe, onbewerkte voedingsmiddelen met een pure, natuurlijke smaak en bevatten vele goede eigenschappen. Rauwe cacao is dan ook erg gezond. Het bevat vele vitamines en mineralen en kan heilzame effecten hebben voor je gezondheid.
Pure chocolade verhoogt het goede cholesterolgehalte
Onderzoeken tonen aan dat het eten van pure chocolade de hoeveelheid aan goed cholesterol verhoogt en de hoeveelheid aan slecht cholesterol verlaagt. Dit komt omdat de cacao antioxidanten bevat die kunnen voorkomen dat er schade ontstaat door oxidatie.
Fu Wan #1 Ping Tung 62% - bekroond als beste pure chocolade ter wereld.
Er is geen richtlijn van hoeveel pure chocolade je per dag mag eten. Pure chocolade heeft een hoge energiedichtheid. Hierdoor kun je snel veel calorieën binnenkrijgen. Per blokje (7) gram bevat pure chocolade 37 calorieën.
Er zijn inderdaad onderzoeken die aantonen dat het eten van pure chocolade gunstige gevolgen heeft voor de spijsvertering. Zo zou de ontlasting een vastere consistentie krijgen en zou de passagetijd in de darm vertragen.
Over chocolade bestaat een hardnekkige mythe dat het niet goed zou zijn voor de lever… Dat klopt niet. Pure chocolade zou zelfs gunstig kunnen werken op de lever.
Chocola bevat lecithine, dit heeft een gunstig effect op de cholesterolgehaltes van het bloed; Cacao is rijk aan magnesium. Dit bevordert de energiestofwisseling, de spier functionaliteit en de zenuwprikkeloverdracht. Chocolade is rijk aan polyfenolen.
Conclusie: chocolade helpt niet bij afvallen en is lang niet altijd gezond. Cacaopoeder, rauwe chocolade en pure chocolade hebben een gunstig effect op de bloedvaten door het hoge gehalte aan antioxidanten. Echter, bevat het ook veel verzadigd vet, waardoor het risico op hart- en vaatziekten juist verhoogt.
Wil je écht gezonde chocolade eten? Kies dan voor een reep met meer dan 70% cacao. De beste antioxidanten krijg je namelijk binnen vanaf 85 procent, maar als dat te bitter voor je is, zijn 60 en 70 procent een prima alternatief.
Pure chocolade bevordert de bloedcirculatie en vermindert het risico op hartziekten. En dat is nog niet alles; bepaalde ingrediënten in chocolade hebben ontstekingsremmende eigenschappen, wat extra fijn is voor je hart.
Droste gebruikt pure (niet verhitte) cacaoboter. Droste mixt de ingrediënten voor de chocolade op véél lagere temperaturen dan de meeste andere grote chocolademakers.
Pure chocolade is een gezonde traktatie zolang je de porties beperkt. Pure chocolade bevat namelijk veel calorieën en je kunt er snel te veel van eten. Dit kan leiden tot overgewicht en andere problemen met je gezondheid. Als je wilt afvallen, dan kun je 2 tot 3 keer per week een stukje pure chocolade eten.
Goed nieuws voor fans van gezond eten én van een dikke laag choco op de boterham. Alex Helsen (46) heeft Choco Yoco ontwikkeld, een smeerpasta op basis van yoghurt. “Die bevat fors minder vetten en suikers en kreeg wereldwijd als enige de Nutri-score A.”
In donkere chocolade zitten antioxidanten (flavanolen) die zouden kunnen beschermen tegen hart- en vaatziekten. Omdat melkchocolade minder van die antioxidanten bevat dan donkere chocolade, wordt melkchocolade als minder gezond beschouwd.
Suikervrije chocolade als tussendoortje
Nu kun je ook genieten van een chocoladecake zonder je schuldig te voelen. Sukrin verkoopt chocolade cake pakketten gezoet met Sukrin in plaats van suiker. De baksels bevatten een laag gehalte aan koolhydraten.
Welke chocolade mag je eten als diabetespatiënt? Een klein stuk gewone fondantchocolade heeft de voorkeur. Dieetchocolade liever niet. Chocolade 'zonder suiker' bevat misschien wel minder koolhydraten, maar daarom niet minder energie.
And the winner is…
De snack die het 'gezondste' uit de test komt is: chips! Chocolade bevat een stuk meer suiker en dat zijn toch wel echt de boosdoeners als het gaat om toename van je lichaamsgewicht. Let op: chips is wel veel zouter.