Gorgonzola is zachter en romiger dan Roquefort of Blue Stilton. Hij heeft een oranje grijze korst en mooie blauwaders. De smaak is licht pikant en kruidig dankzij de blauwaders. Gorgonzola wordt gemaakt van twee soorten melk.
Gorgonzola heeft een dikke roodbruine korst die hard, ruw, stevig en oneetbaar is. Roquefort heeft daarentegen geen korst omdat de hoge luchtvochtigheid in de grotten de vorming ervan verhindert .
Tijdens de World Cheese Awards – die werden georganiseerd in Bergamo in Italië – was het een Amerikaanse kaas die er met de winst vandoor ging. De Rogue River Blue, een blauwe kaas uit Oregon, werd verkozen tot allerlekkerste der kazen.
Blauwschimmelkaas smaakt van nature best wel pittig en sterk. Dit komt door de schimmels Penicillium Glaucum en Penicillium Roqueforti. Deze schimmels zijn vochtig tijdens het rijpingsproces en zorgen hierdoor voor twee voordelen: eiwitten worden afgebroken, waardoor de kaas heerlijk romig wordt.
Gorgonzola kan je vervangen door andere blauwschimmelkaas zoals Blue Stilton of Blue d'Auverge. Hou je niet van blauwe kaas, dan zijn pittige cheddar of Gruyère ook mogelijk vanwege de wat sterkere smaak van deze kazen.
Gorgonzola is zachter en romiger dan Roquefort of Blue Stilton. Hij heeft een oranje grijze korst en mooie blauwaders. De smaak is licht pikant en kruidig dankzij de blauwaders.
Een andere blauwschimmelkaas die zijn naam dankt aan zijn oorsprong is Roquefort , gemaakt van schapenmelk. Pittig, kruimelig en met een unieke marmering, lijkt deze kaas sterk op zijn Italiaanse tegenhanger. Aromatisch en scherp, Roquefort houdt zich staande als vervanger van Gorgonzola.
De exacte oorsprong van Brie kaas is onduidelijk, maar men denkt dat het voor het eerst in de middeleeuwen werd geproduceerd door monniken in het klooster van Rueil en Brie. Ook is het onduidelijk wanneer Brie voor het eerst zijn bijnaam kreeg, Le roi des fromages, maar het is geen mysterie waarom velen het tegenwoordig de "King of Cheeses" noemen.
Omdat de kaas vrij veel zout (1,5 tot 1,8 gram per ons) en vet (30 gram per ons) bevat, krijgt de van rauwe schapenmelk gemaakte kaas een rode E als Nutri-Score. Dat zal consumenten ertoe brengen de kaas als zeer ongezond links te laten liggen, vrezen de makers.
Roquefort troupeau is de beste Roquefort die er is. De Roquefort troupeau is een kaas die gemaakt wordt bij Le Vieux Berger door Yves Combes. Het familiebedrijf is opgericht in 1923 een hecht waarde aan het land en de traditionele manier van de handgemaakte Roquefort.
Nidelven Blå – de beste kaas ter wereld in 2023!
Noorse kaas valt in de categorie beste ter wereld. Drie van onze kazen hebben zelfs de World Cheese Awards gewonnen in 2016, 2018 en 2023! Lees over de Noorse melkveehouderijen en ontdek waar je deze heerlijke kazen kunt proeven.
Gorgonzola AOP zit boordevol mineralen en vitamines. Het is dan ook een volwaardig en goed verteerbaar voedingsmiddel dat van nature geen gluten en lactose bevat. De kaas bevordert de vertering van vetten en proteïnen doordat hij met zijn unieke smaak en aroma's de afscheiding van gal en alvleessap in de hand werkt.
Blauwe kaas, ook wel blauwader kaas of blauwschimmelkaas genoemd, is rijk aan calcium, wat goed is voor je botten. Daarnaast is blauwe kaas rijk aan vitamine K2, dit helpt voorkomen dat calcium ophoopt in weefsels rond het hart. Wel bevat blauwe kaas iets meer natrium dan andere soorten.
1. Roquefort: Roquefort, een van de eerste blauwaderkazen, wordt gemaakt van schapenmelk en heeft de sterkste geur en smaak van alle blauwaderkazen .
Roquefort Le Vieux Berger – Midi-Pyrénées, Frankrijk
“Maison Combes zet zich in om authentieke ambachtelijke kaas te maken, net als vroeger. Hun kaas wordt alleen verkocht in speciaalzaken voor kaas en elk stuk wordt met de hand van het wiel gesneden, nooit vacuüm verpakt, waardoor de opmerkelijke smaak, textuur en en geur.”
Gorgonzola is een rauwe, strowitte kaas waarvan de groene strepen ontstaan door het marmeringsproces, oftewel de vorming van schimmel .
Ideaal voor de preventie van osteoporose . Roquefort is ook rijk aan kalium, essentieel voor de enzymatische activiteit en de regulering van het hartritme, evenals aan zink, een essentieel sporenelement voor de huid.
Onderzoekers hebben bewezen dat het daadwerkelijk goed voor je is. Samen met andere oude kazen is blauwe kaas geweldig voor je darmgezondheid en dus je algehele welzijn.
Voor een ideale combinatie probeer een zoete Sauternes. De honingachtige smaken en lichte zuurheid van deze wijn verzachten de zoutigheid van de kaas. Als je liever droge wijn hebt, kies dan voor een krachtige rode zoals een Syrah of een Zinfandel, die de sterke smaken van Roquefort mooi in balans brengt.
De toonaangevende blauwe kaas in Frankrijk heet tegenwoordig Saint Agur. Savencia maakt het met gepasteuriseerde koemelk. Saint Agur is gemaakt om mensen te geven wat ze het lekkerst vinden aan Roquefort, de romigheid met veel botervet, terwijl ze wat ze het minst lekker vinden, de scherpe smaak en het hoge zoutgehalte, bagatelliseren.
Roquefort, in het Engels soms gespeld als Rochefort , is een blauwschimmelkaas van schapenmelk uit het zuiden van Frankrijk. Samen met de Bleu d'Auvergne, Stilton en Orgonzola is het een van de bekendste blauwschimmelkazen ter wereld.
Camembert. Camembert komt oorspronkelijk uit Normandië. Samen met de brie is dit de meest populaire kaas uit Frankrijk. Ook is deze vol van smaak, romig en soms een tikje pittig, afhankelijk van de rijping.
Dolcelatte, wat "zoete melk" betekent in het Italiaans, wordt op veel grotere schaal geproduceerd dan Gorgonzola Dolce , waardoor het een industrieel geproduceerde kaas is. Hoewel het vaak wordt vergeleken met Gorgonzola Dolce, heeft Dolcelatte een stevigere textuur en minder smaak vanwege de kortere rijpingsperiode en minder complexe melk.
Er bestaan twee soorten Gorgonzola, die voornamelijk verschillen in leeftijd: de minder oude Gorgonzola Dolce (ook wel zoete Gorgonzola genoemd), die een minder zoute smaak en een licht zoete afdronk kan hebben, en de meer oude Gorgonzola Piccante (ook wel Gorgonzola Naturale, Gorgonzola Montagna of berggorgonzola genoemd).
“Dankzij de drievoudige gisting bevat Gorgonzola geen gluten en lactose en kan dus ook geconsumeerd worden door mensen met een zuivelintolerantie.” “Gorgonzola is heel rijk aan vitaminen B2, B6, B12, die uiterst belangrijk zijn voor het zenuwstelsel en het immuunsysteem.”