Een restje eten dat je in de koelkast bewaart, kun je binnen 2 dagen nog opeten. Ligt een maaltijdkliekje langer dan 2 dagen in de koelkast? Gooi het dan weg. Na 2 dagen is de kans dat er schadelijke bacteriën groeien waar je ziek van kunt worden, groter.
Geen houdbaarheidsdatum
Over het algemeen geldt voor verse maaltijden en restjes eten dat deze in de koelkast maximaal 5 dagen goed blijven. Wil je een maaltijd langer bewaren, dan kun je deze ook invriezen. In de vriezer kunnen maaltijden tot wel 3 maanden bewaard worden.
Het Voedingscentrum adviseert om kliekjes twee dagen te bewaren, mits de koelkast op maximaal 7 graden Celsius staat. "Bij 4 graden Celsius kun je het eten drie dagen bewaren, maar vaak staat de koelkast niet zo koud", zegt woordvoerder Oene van der Wal.
GEKOOKTE PASTA BEWAREN IN DE KOELKAST
Gekookte pasta kan je afgesloten in een vershoudbakje nog 2 dagen in de koelkast bewaren. Zorg er wel voor dat de pasta snel afkoelt. Zet de restjes daarom binnen 2 uur in de koelkast. Houd er wel rekening mee dat gekookte pasta gaat plakken.
Een restje eten dat je in de koelkast bewaart, kun je binnen 2 dagen nog opeten. Ligt een maaltijdkliekje langer dan 2 dagen in de koelkast? Gooi het dan weg. Na 2 dagen is de kans dat er schadelijke bacteriën groeien waar je ziek van kunt worden, groter.
Hoewel koude pastasalades bij warm weer erg populair zijn, raadt het FAVV aan om gekookte pasta niet langer dan twee dagen in de koelkast te bewaren.
Koude pastasalades zijn erg populair bij een zomerse barbecue, maar je let er toch maar beter mee op. Volgens het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV) mag je gekookte pasta niet langer dan twee dagen in je koelkast bewaren: "Wie pasta eet die langer dan twee dagen bewaard is, kan erg ziek worden.
Soep kun je nog 2 dagen bewaren in de koelkast.
Heb je op dinsdag soep gemaakt, dan mag je het tot en met donderdag nog eten. Daarna gooi je de soep het beste weg, de kans op gevaarlijke bacteriën is dan namelijk een stuk groter.
Belangrijk is wel: zorg ervoor dat je de pizza zeker binnen 2 uur na bereiding in de koelkast plaatst. het beste bewaar je de pizza dan in een luchtdichte verpakking, zoals een plastic of glazen bakje, om uitdroging te voorkomen. De pizza kan maximaal 2-3 dagen in de koelkast worden bewaard.
Zorg ervoor dat de bereiding goed is afgekoeld en behoorlijk is afgedekt voor je hem in de koelkast zet. Zo kan je de schotel zeker 3 tot 4 dagen bewaren.
Grote broden behouden hun versheid zeker een dag of drie, mits ze goed zijn verpakt. Toch gaat er niets boven een dagvers gebakken brood, dat meteen wordt opgegeten. Wie er geen bezwaar tegen heeft dat het brood wat droger wordt, kan het wel een week bewaren.
Op dagen dat je geen tijd hebt om boodschappen te doen of geen zin hebt om te koken, warm je kliekjes heel eenvoudig op. Zo voorkom je voedselverspilling. Bereid eten bewaren in de koelkast kan ongeveer 2 dagen.
Heb je wat nasi goreng over? Dan kun je die bewaren in de koelkast. In een goed afgesloten bakje blijft het daar nog zeker twee dagen goed. Kun je het morgen of overmorgen nog 's avonds nog een keer eten of mooi als lunch meenemen naar je werk.
Eet een kliekje stamppot binnen 3 dagen op. Je kunt je stamppot ook als lunch eten. Bak het bijvoorbeeld even in de koekenpan op en serveer het op boterham! In de diepvries blijft stamppot, verpakt in een goed afsluitbare diepvriesdoos, zeker 2 maanden lekker.
Indien je de saus even hebt laten koken kan je ze daarna perfect nog een aantal dagen tot een week bewaren in de koelkast. Zorg er wel voor dat de saus goed is afgedekt waneer je ze in de koelkast plaatst.
Gemalen of gehakt vlees bewaar je niet langer dan 1 dag in de koelkast. Gebakken en gebraden vlees is 3 tot 4 dagen houdbaar. Vers vlees, ook als het is voorverpakt, moet dus altijd bewaard worden in de koelkast en moet zo kort mogelijk buiten de koeling liggen.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De pasta ruikt muf en ranzig. Door vocht en warmte tref je er eerder insecten in aan. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Als je gekookte pasta te lang bewaart, kan dat namelijk serieuze gevolgen hebben voor je gezondheid. Het FAVV waarschuwt daardoor om gekookte pasta niet langer dan twee dagen in de koelkast te bewaren. Deegwaren als pasta en rijst bevatten van nature de Bacillus cereus bacterie.
Heb je rijst gekookt? De rijst moet zo snel mogelijk terugkoelen na het bereiden. Zet de maaltijd binnen 2 uur in de koelkast of vriezer. Vervolgens kun je de rijst 2 dagen in de koelkast bewaren.
Bereide kip, zoals gebraden vlees of gebakken rijst met kip, heeft ook zijn grenzen qua houdbaarheid. Zodra de kip bereid is, kan deze ongeveer drie tot vier dagen in de koelkast bewaard worden.
Suiker. Ook in de zoete hoek: suiker, want ook dit ingrediënt bederft niet. Daarbij maakt het niet uit of het om witte, kristal- of poedersuiker gaat. Suiker kan helaas wel gaan klonteren of beestjes aantrekken, maar dat is makkelijk te voorkomen met een luchtdichte pot.
De supermarkten hebben schappen vol groenten in blik, mede door de lange houdbaarheid. Altijd handig dus om een aantal blikjes bonen in huis te hebben. Gedistilleerde drank zoals wodka, rum, gin, whiskey en tequila blijft in de eeuwigheid houdbaar. Ook als de fles al geopend is geweest.
De THT-datum staat voor de garantie van kwaliteit. Als de THT-datum van producten verstreken is, is er sprake van verminderde kwaliteit. Maar het is wel nog altijd veilig om het voedingsmiddel te eten, op voorwaarde dat de producten in goede omstandigheden bewaard werden en dat de verpakking niet beschadigd is.