Soep kun je nog 2 dagen bewaren in de koelkast. Heb je op dinsdag soep gemaakt, dan mag je het tot en met donderdag nog eten. Daarna gooi je de soep het beste weg, de kans op gevaarlijke bacteriën is dan namelijk een stuk groter.
Soep houdt het 2 dagen uit tussen de 4 en 5 °C. Voor kant-en-klare soep uit zak of blik geldt hetzelfde. Blik kan door aanraking met zuurstof de smaak van soep wel wat doen veranderen. Giet soep uit blik daarom liever over in een plastic bakje.
SOEP BEWAREN IN DE KOELKAST
Maar let op, laat de soep niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan, want bij kamertemperatuur kunnen bacteriën snel hun kans grijpen. Eenmaal goed afgekoeld, kun je de soep in de koelkast nog maximaal 2 dagen bewaren – perfect op er later opnieuw van te smullen!
De soep kan na die datum nog goed zijn. Ruikt het nog goed en ziet het er niet gek uit, dan kunt u deze nog veilig eten.
Na het bereiden van de kippensoep, kun je kippensoep maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren. Wil je kippensoep langer bewaren? Dan kun je de soep invriezen. Dan kun je de kippensoep maximaal 3 maanden bewaren.
Een algemene vuistregel is dat soep ongeveer drie dagen in de koelkast bewaard kan worden, maar u moet uw gerecht altijd proeven voordat u besluit het op te warmen . Een heldere, op groenten gebaseerde soep met wat zuur van een ingrediënt zoals tomaten, kan langer houdbaar zijn. Kippensoep blijft meestal drie tot vijf dagen houdbaar.
Soep kun je nog 2 dagen bewaren in de koelkast.
Heb je op dinsdag soep gemaakt, dan mag je het tot en met donderdag nog eten. Daarna gooi je de soep het beste weg, de kans op gevaarlijke bacteriën is dan namelijk een stuk groter.
Soep uit blik is over het algemeen veilig om te eten tot een jaar of twee na de houdbaarheidsdatum, zolang het blik in goede staat is en niet is geopend . De kwaliteit van de soep kan echter na verloop van tijd achteruitgaan, dus het kan zijn dat het niet zo lekker smaakt als toen het voor het eerst werd ingeblikt.
Gefabriceerde blikwaren zijn na die tijd nog steeds veilig om te eten . Er is echter een addertje onder het gras. Baker zegt: "Hoe verder je van de houdbaarheidsdatum af bent, hoe meer de kwaliteit van het product verloren kan gaan." Dus hoewel je dat blik soep nog steeds kunt eten, kunnen de kleur, smaak en textuur worden beïnvloed.
Als de THT-datum van producten verstreken is, is er sprake van verminderde kwaliteit. Maar het is wel nog altijd veilig om het voedingsmiddel te eten, op voorwaarde dat de producten in goede omstandigheden bewaard werden en dat de verpakking niet beschadigd is.
Voedsel mag niet langer dan twee uur op kamertemperatuur zijn . Ondiepe bakjes of kleine hoeveelheden warm voedsel kunnen direct in de koelkast worden geplaatst of snel worden gekoeld in een ijs- of koudwaterbad voordat ze in de koelkast worden gezet. Bedek voedsel om vocht vast te houden en te voorkomen dat het geuren van ander voedsel opneemt.
Zodra je avgolemono hebt gemaakt, koel je alle restjes zo snel mogelijk in de koelkast. Avgolemono soep blijft twee tot drie dagen goed als je het goed koelt in de koelkast. Je kunt avgolemono in individuele porties invriezen, maar wees voorzichtig bij het opwarmen om te voorkomen dat het splijt.
Zodra het is afgekoeld, giet u het in een bakje dat u kunt afsluiten met een deksel. Bewaren: Overgebleven zelfgemaakte groentesoep blijft 3 tot 4 dagen goed in de koelkast. Invriezen: De vloeistof in de soep zet uit bij het invriezen, zodat er een ruimte van 2,5 cm overblijft tussen het deksel en de soep voordat u het in de vriezer zet.
Veel soepen, met uitzondering van zeevruchtensoepen, kunnen de volgende dag nog lekkerder smaken! Voor de beste veiligheid en kwaliteit, eet u gekoelde soep binnen 3 tot 4 dagen of vriest u het in. En laat soep niet langer dan TWEE uur op kamertemperatuur staan. Zet een grote pan hete soep niet direct in de koelkast.
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
De meeste bacteriën overleven het verhittingsproces van soep niet, maar sommige bacteriën vormen sporen. Wanneer de temperatuur van de soep daalt (tussen 7°C – 60°C) kunnen deze sporen zich ontwikkelen tot normale bacteriën en snel vermenigvuldigen, want de kans op bedorven soep aanzienlijk vergroot.
Controleer de geur: Als de soep zuur ruikt of een onaangename geur heeft , is dat een teken dat bacteriën zijn gaan groeien en dat het niet langer veilig is om te eten. Kijk uit naar schimmel: Als je schimmel ziet groeien op het oppervlak van de soep, is het zeker tijd om het weg te gooien.
Soepen in dozen en pakjes: Als u soep uit een doos gebruikt die over de houdbaarheidsdatum is, laat u dan leiden door uw neus, zegt Frost, en controleer op troebelheid en geur. Bewaar de soep na opening in de koelkast en gebruik hem binnen twee weken . Gedehydrateerde en gedroogde soepen blijven heel lang goed.
Lipton® Soup Secrets® en Lipton® Recipe Secrets® hebben een “Best if Used By”-datum op elke verpakking . Dat is de datum die de optimale kwaliteit en versheid van het product garandeert. Wij raden u aan uw product vóór die datum te gebruiken.
Restjes kunnen 3 tot 4 dagen in de koelkast bewaard worden . Daarna neemt het risico op voedselvergiftiging toe. Als u denkt dat u restjes niet binnen vier dagen op kunt eten, vries ze dan meteen in. Ingevroren restjes blijven lang veilig.
De vuistregels van soep bewaren
Op een temperatuur van zo'n 4 graden blijven de meeste soepen twee tot drie dagen goed. Ben je van plan om de soep nog iets langer te bewaren? Verhuis 'm dan vooral van de koelkast naar de vriezer. Daar kan de soep tot wel drie maanden overleven.
Een geur- of smaaktest detecteert tekenen van ranzigheid , onthult of uw soep bedorven is en dat het tijd is om hem weg te gooien. U kunt ook een lepel gebruiken om te roeren en de consistentie te controleren. Tomatensoep mag tenslotte geen klontjes bevatten.
De soorten bacteriën die wel ziektes veroorzaken, hebben geen invloed op de smaak, geur of het uiterlijk van voedsel. Daarom is het belangrijk om gekoelde restjes binnen 3-4 dagen in te vriezen of weg te gooien. Als u niet zeker weet hoe lang uw restjes in de koelkast hebben gelegen, neem dan geen risico – gooi ze weg als u twijfelt!
Hoe lang blijft pompoensoep goed in de koelkast? Zelfgemaakte pompoensoep is 3-4 dagen houdbaar als de soep goed wordt gekoeld. Laat je soep afkoelen en doe hem daarna in luchtdichte doosjes ter grootte van een portie.
Courgettesoep kun je, eenmaal afgekoeld (i.v.m. bacterievorming), in een afgesloten bakje in de koelkast ongeveer 2 dagen bewaren. Je kunt de courgettesoep na het afkoelen ook invriezen: in de vriezer kun je de soep 3 maanden bewaren.