Je kunt veel groente zonder verpakking in of buiten de koelkast bewaren, bijvoorbeeld met een biologisch katoenen groentezakje, een bijenwas wrap of een handige herbruikbare Stasher bag (gemaakt van siliconen). Blijven genieten dus, van je verse groente en fruit.
Optie één: Wikkel je sla losjes in een theedoek of bentodoek en knoop hem dicht . Pak de sla niet te strak in (geef ze de ruimte om te ademen), want dan kunnen ze gaan rotten. Doe de sla, nadat je hem hebt ingepakt, in een glazen bewaardoos op een koelere plek in je koelkast, zoals een groentelade of achterin.
Sommige soorten groente, zoals sla en bloemkool, bewaar je in de koelkast. Andere groentesoorten, zoals tomaat en komkommer, bewaar je juist beter buiten de koelkast. Als je groenten op de goede plek bewaart, zijn ze langer houdbaar. Ze bederven dan minder snel en de smaak blijft beter behouden.
Dit komt omdat groenten na het snijden kwetsbaarder zijn voor bederf. Door voorgesneden groenten op koelkasttemperatuur (4°C tot 7°C) te bewaren en ze zoveel mogelijk van licht en lucht af te schermen, kunnen biologische reacties worden vertraagd.
Omdat de producten lang onderweg zijn van de boer naar uw bord, worden ze verpakt in plastic. Dit reguleert de zuurstof die de groenten en het fruit nodig hebben, waardoor ze niet uitdrogen en bederven. Het Voedingscentrum laat op hun site zelfs weten dat verpakte groente tot 3 keer langer meegaat.
Kunststof verpakkingen hebben een revolutie teweeggebracht in de voedingsindustrie: ze zijn goedkoop, licht en aanpasbaar, ze verlengen de levensduur van producten, maken het transport van geïmporteerde voedingsmiddelen eenvoudiger, dragen bij aan de hygiëne en behouden de voedingswaarde .
De komkommer wordt gekweekt in een warme kas en moet getransporteerd worden van de producent naar de winkel. Door de komkommer in plastic te verpakken komt er minder vocht vrij en wordt de zuurstof gereguleerd. Zo blijft de komkommer verser en sappiger. Kortom langer houdbaar.
Zodra fruit en groenten zijn gesneden, gehakt of gekookt, moeten ze in afgedekte bakjes in de koelkast worden bewaard of in plastic diepvriesbakjes worden ingevroren . Laat gesneden, geschild en gekookt fruit en groenten niet langer dan twee uur op kamertemperatuur liggen.
Alle gesneden groenten moeten binnen 2 tot 3 dagen gebruikt worden.
Dus ga aan de slag, snijd wat groenten! Snijd je groenten al van tevoren of ben je van plan om daarmee te beginnen?
Gebruik papier in plaats van plastic . Gesloten plastic containers of zakken vangen vocht op en kunnen ervoor zorgen dat uw bladgroenten en fruit gaan rotten. Idealiter gebruikt u alleen containers met stevige of gesteelde groenten. Gebruik papieren verpakkingen met gaten of plastic netten om uw producten vers en lekker te houden.
Bananen, peren, appels en tomaten zorgen er door het ethyleen ook voor dat andere vruchten sneller rijpen. Wil je dat voorkomen? Houd de vruchten dan apart. Knoflook en ui kun je beter niet naast elkaar bewaren.
Er zijn fruitsoorten die van nature ontzettend veel ethyleengas produceren en tegelijk ook vatbaar zijn voor besmetting van andere ethyleenrijke vruchten. Appels, abrikozen, bananen, kiwi's, mango's, meloenen, nectarines, papaja's, passievruchten, peren en pruimen leg je daarom niet in dezelfde schaal.
Wat veel mensen niet weten is dat je komkommers, tomaten, paprika's en andere vruchtgroenten beter niet in de koelkast kunt bewaren. Zo drogen komkommers uit in de koelkast, waardoor de schil beschadigt en de komkommer uitdroogt. Ook tomaten en paprika's drogen uit, wat ten koste gaat van hun smaak en houdbaarheid.
Of u het nu in de koelkast bewaart of niet, u moet ethyleengevoelige groenten en fruit gescheiden houden van de producten die gas afgeven. Producten die het beste bij kamertemperatuur bewaard kunnen worden, hebben luchtcirculatie nodig. Plastic zakken staan gelijk aan vroegtijdig bederf .
Doe ze in een afgesloten bak met veel vocht, ofwel gewikkeld in een vochtige handdoek of dompel ze om de paar dagen onder in koud water als ze zo lang bewaard worden . Bloemkool blijft een tijdje goed in een afgesloten bak in de koelkast, maar ze zeggen dat bloemkool het lekkerst smaakt op de dag dat je het koopt.
Methode #1: Papieren handdoeken en plastic zak
Verondersteld wordt dat het keukenpapier overtollig vocht uit het bladgroen absorbeert en voorkomt dat het slijmerig wordt. Bovendien voorkomt de afgesloten zak dat er overtollige lucht in en uit kan circuleren, waardoor het verwelkingsproces wordt vertraagd.
Hardere groenten, zoals wortels, paprika's en broccoli- en bloemkoolroosjes, blijven doorgaans een week goed , terwijl zachtere groenten (denk aan tomaten en komkommers) doorgaans maximaal 3 of 4 dagen houdbaar zijn. Zodra de groenten in de gewenste grootte en vorm zijn gesneden, bewaart u ze in luchtdichte containers in de koelkast.
U mag, ALLEEN IN GEVAL VAN EXTREME SPOED, Hoewel voor routinematige doeleinden . Maar houd er rekening mee dat u ze maximaal een dag in de koelkast kunt bewaren. U kunt de gesneden groenten ook in een vochtige papieren handdoek of een dunne katoenen doek wikkelen en in de koelkast leggen. Vergeet niet om ze niet in een luchtdichte container te bewaren.
Bereid je groenten de avond ervoor voor
Schil aardappelen, wortels, pastinaken en alle andere groenten die je eet en laat ze een nacht in pannen met koud water staan. Dit bespaart je een hoop gedoe en extra rommel op kerstochtend.
Water. Gesneden fruit en groenten in water bewaren lijkt tegenstrijdig, maar het is een geweldige manier om winterharde groenten zoals wortels, selderij en aardappelen te bewaren nadat ze zijn gesneden. Om hun versheid te verlengen, bewaar je ze altijd in vers, koel water en ververs je het water om de paar dagen voor nog langere bewaring .
Het maakt niet uit of je nu spinazie, wokgroenten, gekookte groenten of gesneden groenten wilt invriezen. Dit kan een negatief effect hebben op de celstructuur van het eten, doordat grote ijskristallen worden gevormd.
Doe gesneden wortels en selderij in potten gevuld met water om ze tot een week lang vers, knapperig en makkelijk te pakken te houden. Of breng slappe wortels weer tot leven door ze in ijswater te leggen tot ze knapperig zijn. * Bewaar de toppen, indien aanwezig, voor worteltop salsa verde.
Plasticfolie zorgt ervoor dat komkommers langer houdbaar blijven
Deze strakke afsluiting vermindert en voorkomt rehydratatie en mogelijke schade die kan optreden tijdens het verpakken en transport, en blijft een belangrijke rol spelen, zelfs als u ze eenmaal thuis hebt. De strakke plastic verpakking zorgt er ook voor dat komkommers langer in de koelkast thuis blijven.
Als u van plan bent om uw Engelse komkommers direct op te eten, is het veilig om het plastic eraf te halen terwijl u uw boodschappen uitpakt . Anders, omdat komkommers snel kunnen uitdrogen en slap worden, is het het beste om ze in het plastic te laten totdat u van plan bent ze te consumeren.
De paprika die ademt
En dat is voor een reden. Deze plastic verpakking zorgt ervoor dat de groente een stuk langer vers blijft. Het zuurstofgehalte blijft erin gelijk en ook is de paprika beschermd tegen deukjes. Bovendien droogt de vruchtgroente een stuk minder sneller uit, waardoor die minder snel bederft.