Dikker maken Het binden van een saus is heel simpel en kan door maizena en water toe te voegen of bloem en boter. Al roerend en door kleine beetjes toe te voegen ontstaat er een heerlijke zelfgemaakte gebonden saus of soep.
Hoe langer je je hete saus laat sudderen, hoe dikker en geconcentreerder het wordt . Roer gewoon terwijl je bezig bent en houd de saus in de gaten tot de consistentie en hitte naar wens zijn.
Maizena is de meest bekende variant zetmeelbinding die met name bij sauzen en soepen wordt gebruikt. Je moet het van te voren aanmaken met een beetje koud water, anders wordt het klonterig. Dit mengsel voeg je toe aan je saus. Laat het niet te hard doorkoken, bij langzame verhitting bindt het beter.
Een van de makkelijkste en snelste manieren om hem in te dikken is met zetmeel. Meng hiervoor maizena (maiszetmeel) of aardappelzetmeel met wat koud water tot een glad papje en laat het kort meekoken in de saus tot de gewenste consistentie is bereikt. Herhaal eventueel als de saus nog niet dik genoeg is.
Dé manier om saus te binden gaat als volgt. Smelt 1 el boter en voeg 1 el bloem toe. Roer goed en voeg langzaam 375 ml vloeistof toe, zoals water, bouillon, fond of wijn. Blijf roeren totdat de saus kookt en laat het daarna nog 8-10 minuten koken.
Houd er rekening mee dat bloem een hoger eiwitgehalte heeft dan maizena, waardoor het de neiging heeft om meer te binden en een iets dikkere saus kan geven. Aardappelzetmeel: Aardappelzetmeel is een alternatief dat vergelijkbaar is met maizena.
Maizena kun je makkelijk vervangen door bloem, arrowroot en tapioca. Hierbij geldt dat je bloem het beste kunt gebruiken als je het gerecht gedurende langere tijd verwarmt (anders proef je het terug). Wil je juist snel een gerecht binden? Dan kun je arrowroot of tapioca gebruiken.
Dikker maken
Het binden van een saus is heel simpel en kan door maizena en water toe te voegen of bloem en boter. Al roerend en door kleine beetjes toe te voegen ontstaat er een heerlijke zelfgemaakte gebonden saus of soep.
Het binden van een saus is heel simpel en kan door maizena en water toe te voegen of bloem en boter. Al roerend en door kleine beetjes toe te voegen ontstaat er een heerlijke zelfgemaakte gebonden saus of soep.
Inkoken wil zeggen dat je de saus op het vuur laat tot ze een dikkere textuur heeft. In plaats van een bindmiddel te gebruiken, laat je ze indikken door ze te laten pruttelen. Door het koken, verdampt er vocht en wordt ze minder vloeibaar. Je krijgt dus minder maar een meer geconcentreerde saus.
Overweeg om een vorm van gelatine te gebruiken om je koude saus een beetje ruggengraat te geven. Voor sauzen op basis van zuivel kan zure room of mayonaise worden gebruikt als verdikkingsmiddel. agar dikker maken bij kamertemperatuur. Je kunt ook een dikkere saus kloppen tot een dunne saus.
Maizena is een goed all-round bindmiddel. In sommige gevallen is het beter om Tapioca of Arrowroot te kiezen. Maizena nadeel: niet geschikt voor het binden van zure gerechten en niet geschikt voor bevriezen en ontdooien. Tapioca voordelen: Tapioca is geschikt voor het binden van gerechten die bevroren worden.
Wanneer je iets moet laten inkoken doe je dat best altijd zonder deksel. Zo krijgt de vloeistof die verdampt de kans om te verdwijnen. Wanneer je een deksel zou gebruiken condenseert die damp tegen het deksel en beland zo weer in de pot. Nog een goede tip: zet het vuur zeker niet te hoog wanneer je iets laat inkoken!
Als het erg dik is , voeg dan meer water (en/of azijn naar smaak) toe om het te verdunnen . Optioneel: zeef de saus door een zeef of een met kaasdoek beklede zeef. Knijp al het sap uit het resterende vruchtvlees. Door te zeven wordt de saus dunner, dus wacht met het verdunnen van de saus als je hem zeeft.
Met azijn, limoensap of citroensap
Zuren neutraliseren namelijk de pittigheid. Voeg dus gerust eens wat (balsamico)azijn, citroensap of limoensap toe als een gerecht een beetje te heet is. Tip: kijk wat goed past bij het gerecht en voeg niet te veel in één keer toe om te voorkomen dat je gerecht te zuur wordt.
Xanthaangom is een veelgebruikt voedingsadditief dat wordt gebruikt als verdikkingsmiddel en als stabilisator voor hete saus om schifting te voorkomen. Het kent echter nog veel meer toepassingen.
Bloem is vooral geschikt om niet heldere soepen of sauzen te binden, bijvoorbeeld door er samen met gesmolten boter een roux van te maken. Hierdoor gaart de bloem eerst zacht in de boter. De roux meng je vervolgens al roerende met een vloeistof tot een gebonden geheel.
Koud bindmiddel bestaat uit gemodificeerd zetmeel. Het zetmeel uit bijvoorbeeld maïs, aardappels of tarwe is in de fabriek bewerkt, zodat het ook koude vloeistoffen kan binden. Je kunt het gebruiken voor vullingen die je liever niet wilt verwarmen maar die wel stevig moeten zijn.
Als vuistregel kun je aanhouden dat je in de slowcooker ⅓ minder vloeistof gebruikt dan normaal. Om de saus te binden kun je ½-1 el maizena door 1 el koud water roeren en aan de slowcooker toevoegen tegen het einde van de kooktijd. Laat de saus nog ca. 15 minuten doorkoken tot hij naar wens ingedikt is.
Je kunt een saus makkelijk dunner maken door een scheut water, melk, bouillon of wijn toe te voegen. Het kan nodig zijn om daarna extra smaak toe te voegen. Last van klontjes? Zeef je saus of haal er een staafmixer doorheen.
gewone bloem: niet glutenvrij, maar je kunt het wel gebruiken om snel een saus of soep te binden. Je hebt er wel meer van nodig: 1 eetlepel maïs- of aardappelzetmeel = 2 eetlepels bloem.
Bechamel te dun: zo los je het op
Probeer hem eerst wat langer in te koken. Of maak een papje van 1-2 tl maïzena en wat koud water. Klop er eerst een paar lepels van de saus door en roer dan pas het mengsel door de rest van de bechamel. Laat nog even aan de kook komen.
Maar als je een deksel op de pan doet, blijft de warmte in de pan. Het helpt je eten sneller te koken. Minder tijd koken resulteert in minder energieverbruik. Dus ja, een deksel op je potten en pannen doen tijdens het koken zorgt ervoor dat je eten sneller gaart , wat energie bespaart.
Om een soep, stoofpot of saus dikker te maken, is het ideaal om het deksel onbedekt te laten. " Het moet eraf, of half bedekt, als u het reductieproces vertraagt ," zegt Stephen Chavez, chef-instructeur bij het Institute of Culinary Education.