Vuil, stof en bacteriën Zowel experts als het voedingscentrum raden aan om fruit en groente te wassen voor je het gaat eten. Ook als je het fruit daarna nog gaat schillen. Met stromend water was je in ieder geval stof en vuil af. Maar ook tegen bacteriën zou het wassen van groente en fruit helpen.
Wassen helpt prima tegen zand, en een beetje tegen bacteriën
Toch adviseren experts wel om groenten en fruit te wassen. Daarmee spoel je er zand en andere viezigheid van af. Dat kan bijvoorbeeld wat bacteriën schelen, al veroorzaken niet-dierlijke producten weinig voedselvergiftigingen.
“Er kan van alles nog op zitten, zoals stof. Ook kunnen op fruit en groenten bacteriën en virussen zitten, zoals salmonella. Dat komt gelukkig niet vaak voor, maar dat is een reden je appel altijd te wassen, dan kun je die er grotendeels af wassen. Dat maakt de kans kleiner dat je een voedselinfectie oploopt.”
Czerwony zei dat de meest voorkomende bacteriën op fruit en groenten salmonella, E. coli en listeria zijn – die je allemaal erg ziek kunnen maken. Veelvoorkomende symptomen zijn misselijkheid, braken en diarree. In ernstige gevallen kun je in het ziekenhuis belanden .
"Het is verstandig groenten en fruit onder de kraan te wassen voordat je ze opeet. Dit geldt ook voor aardbeien. Je spoelt dan het eventuele vuil en stof eraf. Soms kunnen op rauwe groente en rauw fruit bacteriën voorkomen, zoals salmonella en listeria.
Zowel experts als het voedingscentrum raden aan om fruit en groente te wassen voor je het gaat eten. Ook als je het fruit daarna nog gaat schillen. Met stromend water was je in ieder geval stof en vuil af. Maar ook tegen bacteriën zou het wassen van groente en fruit helpen.
1. Frambozen. Deze zoete bessen zijn bijzonder kwetsbaar, met een dunne schil die gemakkelijk vloeistof opneemt, waardoor ze vatbaarder zijn voor schimmel en bederf. De beste manier om ze vers te houden en hun houdbaarheid nog langer te verlengen, is om ze vlak voor het eten te wassen, en niet eerder .
Aardbeien behoren tot de ‘vuile twaalf’ voedingsmiddelen waarvan het advies is ze nooit te eten voordat ze zijn gewassen .
Ongewassen fruit kan een aanzienlijke hoeveelheid resten van bestrijdingsmiddelen en mogelijk schadelijke bacteriën bevatten .
Indien je minder dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groente en fruit eet, kan dat leiden tot problemen. Zo neemt het risico op chronische ziekten zoals hartaandoeningen, kanker, diabetes en overgewicht toe.
Het wassen van groenten en fruit is de eerste en eenvoudigste stap om pesticiden te verwijderen. Gebruik koud water en een zachte borstel om eventuele residuen te verwijderen.
Het klinkt misschien een beetje tegenstrijdig, maar blauwe bessen kun je best niet spoelen tot je ze gaat eten. Ze hebben van nature een beschermlaagje, waardoor ze langer vers blijven.
De hoeveelheid in spinazie en kropsla kun je tot 30% verminderen, door de groente te wassen en door bij sla de hoofdnerven en de buitenste bladeren te verwijderen. Je voorkomt nitrietvorming door de groente bij een lage temperatuur te bewaren en zo snel mogelijk op te eten.
Salmonella komt ook voor op ander voedsel zoals fruit, groenten of verwerkte producten zoals chocolade. Indien je voedsel voldoende kookt, wordt Salmonella gedood. Ook rauw fruit en groenten goed wassen helpt. De dieren of planten vertonen vaak geen symptomen waardoor besmetting detecteren moeilijker is.
Deze beweringen vinden hun oorsprong in ideeën zoals “fruit wordt slecht verteerd” en “fruit gist of rot in de darmen”. Geen van beide is wetenschappelijk bewezen en er is dus geen enkele reden om geen stukje (hard)fruit te eten na de maaltijd.
Als je voorverpakte sla in de supermarkt koopt, is die al voor je gewassen. Tijdens het wassen worden aarde, pesticiden, sappen die vrijkomen tijdens het snijden en micro-organismen zoals bacteriën verwijderd. Dat kost allemaal water.
Het wassen van fruit en groente helpt niet alleen om vuil, bacteriën en hardnekkige tuinplagen te verwijderen, maar het helpt ook om resterende pesticiden te verwijderen . Wrijf fruit en groente onder stromend water stevig met uw handen om vuil en oppervlaktemicro-organismen te verwijderen.
Het is verstandig groenten en fruit onder de kraan te wassen voordat je ze opeet. Goed wassen onder stromend water is voldoende.
Uitzondering op de regel. Als je direct met een mes de groenten of fruit doorsnijdt, kun je het beter wel wassen. De buitenkant komt zo in aanraking met de binnenkant, en om de besmettingskans zo klein mogelijk te maken, kun je het beter wel wassen. Daarom kun je ook een meloen beter eerst onder de kraan houden.
“ Ongewassen druiven vormen een potentieel gezondheidsrisico ”, legde de oprichter van Body Fit TV en The Diet Channel uit. “Wassen verwijdert verontreinigingen zoals pesticiden, vuil en bacteriën, waardoor de druiven veilig zijn om te eten en de kans op het binnenkrijgen van schadelijke stoffen wordt geminimaliseerd.”
Nadat u een doos met robijnrode vruchten uit de winkel hebt gehaald, wilt u ervoor zorgen dat uw aardbeien goed zijn schoongemaakt voordat u een hap neemt. Door aardbeien te wassen , zorgt u ervoor dat u en uw gezin geen onnodig vuil, insecten of chemicaliën binnenkrijgen (want niemand wil een besmette aardbeientaart).
Zowel experts als het voedingscentrum raden aan om fruit en groente te wassen voor je het gaat eten. Ook als je het fruit daarna nog gaat schillen. Met stromend water was je in ieder geval stof en vuil af. Maar ook tegen bacteriën zou het wassen van groente en fruit helpen.
Wanneer u klaar bent om uw bessen te serveren, legt u ze in een vergiet en spoelt u ze snel af met koud, stromend water. Was aardbeien, bosbessen, bramen en frambozen in koud of koud water . Hiermee verwijdert u pesticiden, vuil en schimmel.
Houd frambozen niet onder de kraan. De framboos stoot water af, maar van binnen nemen ze water op waardoor de frambozen waterig gaan smaken. Als je frambozen vies zijn, veeg ze dan met een kwastje of keukenpapiertje schoon en verwijder eventuele blaadjes of steeltjes. Frambozen hoeven niet gewassen te worden!
Je zou denken dat biologische producten, omdat er geen chemicaliën aan zijn toegevoegd, een veilige indicatie zijn dat er geen pesticiden of herbiciden op het product zitten.