Vette vissoorten, noten en zaden zijn rijk aan omega-3-vetzuren, maar zwarte kaviaar is de beste keuze. Volgens de auteur lopen ouderen die weinig omega-3-vetzuren consumeren 70% meer kans op dementie.
Kortom: we weten dus niet of het eten van bepaalde voedingsmiddelen, zoals koffie of groente, of voedingstoffen zoals vitamines of vetten, helpen om de kans op dementie te verkleinen. Vooralsnog is er te weinig onderzoek om een uitspraak te doen over een verband tussen een gezond voedingspatroon en de kans op dementie.
Voor nootjes is dus ook geen hard bewijs dat het dementie kan voorkomen. Het bewijs dat nootjes in het algemeen gezond zijn is wat sterker. Het voedingscentrum beveelt dan ook een handje noten (25 gram) per dag aan. Ook pindakaas valt hieronder.
Voldoende beweging, gezond eten, matig alcohol gebruik en niet roken zijn daarom aan te raden. Ook zijn zogenaamde vasculaire risicofactoren zoals suikerziekte, hoge bloeddruk en overgewicht van invloed op het beloop bij dementie en dienen daarom goed onder controle te zijn.
Onderzoeken hebben geen directe relatie tussen het eten van suiker en het krijgen van dementie gelegd. Het eten van veel suiker is niet gezond. Het vergroot de kans op diabetes en hart- en vaatziekten. En mensen met deze ziektes lopen meer kans om de ziekte van Alzheimer of een andere soort dementie te krijgen.
Diabetes en hart- en vaatziekten zijn risicofactoren voor dementie. Daarnaast lijken vezels ook nog bij te dragen aan het verminderen van ontstekingen in het lichaam. Ook ontstekingen spelen vaak een rol bij dementie.
Blauwe bessen worden ook wel eens 'brain berries' genoemd, omdat ze werken als antioxidant voor onze hersenen. Ze houden je hersencellen gezond en fit, waardoor je geheugen vele malen langer meegaat. Naast antioxidanten bevatten blauwe bessen vitamine C, K, vezels en mangaan.
Volgens de onderzoekers verhoogde het risico op dementie in de groep die veel gesuikerde frisdrank dronk (minstens 20% van hun calorieopname per dag). In die groep steeg het risico op dementie met 80%.
Galantamine, rivastigmine en donepezil worden gebruikt bij de behandeling van de ziekte van Alzheimer, Parkinson-dementie en Lewy body dementie. Artsen schrijven deze medicijnen voor in de eerste fase van Alzheimer. Voor Parkinson-dementie en Lewy body dementie worden ze ook in een latere fase van de ziekte gegeven.
Supplementen van de meeste B-vitaminen, vitamine D en E verminderen de kans op dementie of de achteruitgang ervan niet. Enkel foliumzuur zou een positief effect kunnen hebben.
Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat walnoten helpen tegen het afweren van dementie.
Al deze voedingsmiddelen bevorderen de gezondheid van de hersenen en verminderen leeftijdsgebonden cognitieve achteruitgang . Voedingsmiddelen zoals walnoten, amandelen, pinda's, sojabonen, linzen, lijnzaad en pompoenpitten zijn allemaal goede keuzes om toe te voegen aan uw dieet als u deze voordelen wilt behalen.
Amandelen zijn rijk in riboflavine en dat geeft je geheugen een boost. De meeste noten bevatten gezonde vetten die een brandstof zijn voor je hersenen. Ga daarom snel een aantal zakken halen en eet dagelijks een handje vol met noten!
Voorbeelden zijn gezoete dranken, producten met te veel zout, suiker of verzadigd vet, en fastfood. Ook een ongezond eetpatroon valt hier onder, zoals (te) weinig groente en fruit eten. Of in het algemeen veel eten of snacken. Ongezonde voeding kan hart- en vaataandoeningen, kanker en diabetes veroorzaken.
Veel geuren zijn namelijk herkenbaar, zoals anijs, sinaasappel, lavendel, den en geranium. Maar behalve dat ze herkenbaar zijn, doen deze geuren ook iets met stemming en soms zelfs met het lichaam, ook bij mensen met dementie. Eucalyptus helpt bijvoorbeeld als u verkouden bent en lavendel ontspant.
Zo blijkt uit een onderzoek onder 72-plussers dat degenen met een lage dagelijkse inname van alcohol (maximaal 1 glas per dag) een lager risico lopen om dementie te ontwikkelen dan degenen met een onregelmatige, hogere inname (meerdere keren per week meer dan 2 glazen op één dag) [6].
De onderzoekers concluderen dat blootstelling aan de geur van rozemarijnolie een positief effect heeft op je cognitieve vermogen, in het bijzonder het behoud van geheugen. Ze omschrijven het effect zelfs als baanbrekend.
Volgens de auteur lopen ouderen die weinig omega-3-vetzuren consumeren 70% meer kans op dementie. Verzadigde vetzuren en transvetten aanwezig in melk(producten), vlees(waren), gebak en fast food zijn schadelijk voor de hersenen.
Er is bewijs dat suggereert dat het drinken van groene thee het risico op dementie, de ziekte van Alzheimer en cognitieve stoornissen kan verminderen. Volgens een studie gepubliceerd in Translational Psychology, hebben theedrinkers 16% minder kans om dementie te ontwikkelen vergeleken met niet-drinkers.
J Nutr Health Aging: Thee drinken vermindert de incidentie van neurocognitieve stoornissen: bevindingen uit de Singapore longitudinale verouderingsstudie.
Bananen zitten boordevol vitaminen
Vitamine B6 is een van die handige vitamines die veel voordelen heeft voor het lichaam. Studies hebben aangetoond dat het belangrijk is om de geheugenfunctie te behouden en te helpen bij neurotransmissie in de hersenen.
In plaats van een reep chocola of een voorverpakte maaltijd met veel suiker worden je hersenen dus blijer van koolhydraten uit volkoren pasta en brood, quinoa, zilvervliesrijst, peulvruchten, groenten, fruit en yoghurt.
Yoghurt en zuurkool
Gefermenteerde voedingsmiddelen – dit zijn producten waar levende bacteriën in zitten – zijn vooral belangrijk voor gezonde darmen. Maar: als je darmen gezond zijn, is dit juist gunstig voor je hersenen. Daarom horen yoghurt, zuurkool, kefir en kimchi ook in dit rijtje thuis.