Botrytis of grauwe schimmel is de meest voorkomende ziekte bij aardbeien. De vruchten worden in eerste instantie bruin en plat. Bij veel regen vormt zich een grijs schimmelpluis. De schade is het ergst bij warm en vochtig weer.
Als er teveel meststof vrijkomt bij de wortels, verbranden ze en worden de randen van de bladeren bruin. We zien dit vaak gebeuren bij aardbeiplanten in potten als er bemeste tuinaarde wordt gebruikt óf wanneer er teveel verse mest door de grond is verwerkt.
Als uw bessen bruine vlekken krijgen bij warm en nat weer, hebt u waarschijnlijk leerrot . Dit is een schimmelinfectie die de vlekken veroorzaakt en het fruit taai maakt. Anthracnose vruchtrot. Nog een schimmelinfectie, deze veroorzaakt cirkelvormige deuken op de bessen.
Het verbranden (bruin worden van bladeren) kan komen door water geven op het heetst van de dag . Dit is de meest voorkomende oorzaak van verbranding in deze tijd van het jaar. Geef water voor 10:00 uur 's ochtends of na 17:00 uur indien mogelijk. Soms verliezen planten die gestrest zijn door te veel of te weinig water ook hun overtollige bladeren.
Om dit te bestrijden, moet u ervoor zorgen dat uw aardbeien een uitgebalanceerde voeding krijgen en de gevaren van overbemesting vermijden . Als de bruine vlekken het gevolg zijn van te veel zon of water, pas dan uw waterschema aan en overweeg om wat schaduw te bieden om uw planten een pauze te geven van de schijnwerpers.
Als het fruit al lang voor het rijpen geïnfecteerd raakt, kan de ontwikkeling van de vlekken worden gestopt, ze worden dan zwart en de vruchten worden vervormd . De schimmel zal onvermijdelijk een post-oogstrot veroorzaken van sommige vruchten die ogenschijnlijk gezond waren bij het plukken.
Reactie van expert. Uw aardbeien hebben mogelijk Anthracnose of Colletotrichum sp . De schimmel wordt verspreid door spattend water. Aardbeien met anthracnose ontwikkelen opvallende ronde, verzonken, bruine tot zwarte vlekken zonder geur.
Als de planten slap lijken en de grond drassig of wateroverlast voelt , is overbewatering waarschijnlijk de oorzaak. U moet ook op de hoogte zijn van ziektes zoals Verticillium verwelkingsziekte, Fusarium verwelkingsziekte en kroonrot die verwelking of zieke planten kunnen veroorzaken.
Hoewel aardbeienplanten als meerjarig worden beschouwd, zal elke individuele plant niet eeuwig leven. Over het algemeen zal een aardbeienbed zijn vitaliteit verliezen nadat het in het 3e of 4e jaar zijn hoogtepunt heeft bereikt. Soms gaan de oude planten gewoon dood . Omdat uw bed 5-6 jaar oud is, hebben de paar planten die zijn gestorven misschien gewoon de geest gegeven.
De vergeling treedt op omdat het ijzer dat nodig is voor chlorofylsynthese beperkt is , en ijzer niet van oude weefsels naar nieuwe weefsels kan reizen. Bodemverzuring is de meest kosteneffectieve manier om de beschikbaarheid van ijzer te vergroten.
Bij de bemesting van aardbeien geldt de vuistregel: een derde vóór de bloei, twee derde na de oogst. In augustus (aan het einde van de maand) is de jaarlijkse hoofdbemesting in het aardbeienbed aan de beurt, zodat de planten nog tot in de herfst krachtig groeien en nieuwe bloemuitlopers vormen voor het volgende jaar.
Als je weinig tijd hebt, kun je de aardbeien gewoon in hun originele verpakking bewaren nadat je de aardbeien hebt weggegooid die bijna bederven . Als je echter wat extra tijd hebt, kun je ze ook in een oplossing van azijn en water weken en daarna drogen. Zo kun je de houdbaarheid verlengen.
Na de eerste bloei en zodra de plant vruchten begint te dragen, zijn temperaturen onder de 12ºC schadelijk voor de goede rijping van de vruchten, wat ook leidt tot misvormde vruchten. De optimale temperatuur om kwaliteitsaardbeien te produceren ligt tussen de 14 en 21ºC.
Om zelf je plant te vermeerderen, laat je de uitlopers best lopen op vrije grond of in een bloempot. Zo zullen ze voldoende sterk zijn tegen eind augustus zodat je ze kunt afknippen van de moederplant. Ze hebben dan wortels gevormd die sterk genoeg zijn om zelf te overwinteren.
Op dezelfde manier als de planten elkaar versterken, kunnen ze elkaar ook verzwakken. Aardbeienplanten trekken bijvoorbeeld witte koolvliegjes aan, een vlieg die erg schadelijk is voor koolsoorten. Zet je aardbeien dus nooit naast koolsoorten in de moestuin.
Botrytis aardbei
Probleem: Als je rijp fruit laat hangen, rot het aan de plant. Botrytis of grauwe schimmel houdt van vochtige omstandigheden en verspreidt zich snel. Oplossing: De grauwe schimmel tast vooral verzwakte of beschadigde aardbeienplanten aan.
De grootste boosdoeners die ervoor zorgen dat aardbeienbladeren bruin of geel worden, zijn onder meer water geven – zowel te veel als te weinig water geven – en het niet goed bemesten van planten . Een aantal veelvoorkomende plagen en schimmelziekten kunnen ook soortgelijke problemen veroorzaken bij aardbeienplanten.
Knip oude bladeren van uw planten af om van dood gewicht af te komen .
Verwijder deze bladeren om uw aardbeienplanten te laten gedijen zonder energie te steken in bladeren die niets van waarde teruggeven. Oude bladeren zijn te herkennen aan hun gele kleur en verliezen hun glanzende esthetiek naarmate ze ouder worden.
Aardbeien met kale wortels lijken dood, maar zijn gewoon slapend . Ze zijn ontworteld tijdens een winterslaap en als ze eenmaal wakker zijn, kunnen ze een geweldig leven dragen! En zoals met de meeste dingen in het leven, is de beste manier om iets wakker te maken, het een bad te geven!
Verzorg uw aardbeien weer gezond 🍓 met slimme oplossingen voor hun meest voorkomende problemen! Geef verstandig water: Te veel water geven veroorzaakt wortelrot , te weinig water geven belemmert de groei. Balans tussen zonlicht en schaduw: Minimaal 6 uur licht, bescherm tegen extreme hitte.
Om te controleren of aardbeien uitgedroogd zijn, let u op tekenen als slappe bladeren of droge, broze stengels. De vingertest - een vinger tot aan de tweede knokkel in de grond steken - onthult veel. Als het droog is bij uw vingertop, is het tijd om water te geven .
Als hun wortels uitdrogen, sterven ze. Als je alle aarde van de wortels afschudt (niet aanbevolen), kun je ze bewaren in zand, veenmos, houtsnippers, opnieuw bedekken met aarde of zo ongeveer elk vochthoudend medium . Plant ze in het voorjaar opnieuw zoals je normaal zou doen.
Baking soda helpt vuil, sporen van pesticiden en meer van verse groenten en fruit te verwijderen . Bovendien kan het bewaren van een open doos baking soda in de koelkast helpen om andere voedselgeuren te absorberen, wat de smaak en geur van uw aardbeien intact kan houden.
Was de aardbeien grondig, snij ze, en voeg een snuifje zout en drie stevige snuifjes suiker toe. Meng goed en laat even staan op kamertemperatuur. De suiker helpt om de aardbeien wat zoeter te maken, en zorgt voor een rode siroop, terwijl het zout alle smaak die wél in de aardbeien zit, naar boven brengt.
Bladvlekken worden veroorzaakt door de schimmel Mycosphaerella fragariae , die alleen aardbeien infecteert. Middeloude bladeren zijn het meest vatbaar voor deze ziekte. Het wordt begunstigd door temperaturen van 68° tot 77° F. Bladvlekken op de hoeden kunnen ze onaantrekkelijk en onverkoopbaar maken.