2- De appel : Pectine, een oplosbare en zeer hydrofiele vezel, is doordrenkt met water in het spijsverteringskanaal, verhoogt het volume van de ontlasting en vergemakkelijkt doorvoer in het geval van obstipatie. Rauw geconsumeerd, de appel heeft samentrekkende eigenschappen om bijvoorbeeld diarree te stoppen.
Wat de appel zo gezond maakt? Ten eerste bevatten appels erg veel vezels, namelijk 2,4 gram vezels per stuk. En dat is veel meer dan allerlei andere fruitsoorten. Vezels zijn belangrijk en kunnen bijdragen aan een langer verzadigd gevoel en een goede stofwisseling en stoelgang.
Appels bevatten natuurlijke suikers en vezels. De vezels geven een verzadigd gevoel waardoor je minder snel honger zal krijgen. De vezels stimuleren je darmen en hebben een positief effect op je darmtransit. Ze zorgen er ook voor dat de suikers niet worden opgeslagen in je lichaam.
Appels bevatten het mineraal kalium. Kalium is belangrijk voor het regelen van de vochtbalans in het lichaam en de bloeddruk. Daarnaast zorgt het voor een goede geleiding van zenuwprikkels en samentrekking van de spieren. Appel bevatten antioxidanten, deze zijn super belangrijk voor je algehele gezondheid.
Bij het Voedingscentrum raden ze aan twee stuks fruit per dag te eten. Het is niet voor niks dat je je bananen, kiwi's en appels terugvindt in de Schijf van Vijf. Zij adviseren minimaal twee stuks te eten, omdat je dan makkelijker aan die dagelijkse hoeveelheden voedingsstoffen en vitaminen komt.
“In de avond kun je het beste kiezen voor fruit dat de spijsvertering ondersteunt in plaats van overbelast voor het slapengaan. Appels en peren, allebei rijk aan vezels, zijn uitstekende keuzes voor de avond.”
Fruit, vooral kiwi, pruimen en citrusfruit (sinaasappel, pompelmoes, mandarijn) werken laxerend. Fruitsappen zijn vezelarm; beschouw ze dus enkel als mogelijke variatie in de dranken.
Beweging is goed voor de darmwerking. Gebruik voldoende vezels, deze helpen mee aan een goede stoelgang. Vezels zitten in groenten, fruit, (volkoren) brood- en graanproducten, aardappelen, volkoren pasta, zilvervliesrijst en peulvruchten. Drink voldoende, zeker bij een vezelrijke voeding.
Het is belangrijk om gezond en vezelrijk te eten. Verstopping kan verholpen worden door gezond en vezelrijk te eten. Vezels nemen vocht op en zorgen voor een soepele ontlasting. Ook stimuleren vezels de darmbeweging.
Een appel is gezond, maar waarom geeft deze dan soms zoveel darmklachten? Ook het eten van ui kan veel krampen en gasvorming in de darmen teweeg brengen. Het is door de aanwezigheid van fructose in de appel en de fructanen aanwezig in ui.
Tomaten dragen bij aan een gezonde stoelgang. Het eten van tomaten kan je helpen om je stoelgang gezond te houden en obstipatie te voorkomen. Dit komt doordat tomaten veel vocht en vezels bevatten. De combinatie van deze twee zorgt ervoor dat je ontlasting meer volume krijgt en soepel blijft.
In de schil zitten de meeste vitaminen
Over het algemeen zitten er superveel goede stoffen in de schil. Een appel mét schil geeft je bijvoorbeeld 332% meer vitamine K dan een appel zonder schil. Maar ook meer vitamine A, Vitamine C, calcium en kalium bijvoorbeeld. Allemaal stofjes die ons lichaam goed kan gebruiken!
Activiteiten zoals wandelen, joggen en fietsen verhogen je metabolisme, wat de voortstuwende beweging van de darm stimuleert. Hoe meer je beweegt, hoe actiever je darmen zijn. Als je dus nauwelijks beweegt blijft er meer ontlasting in je darmen achter, waardoor verstopping kan ontstaan.
Heldere sappen zoals appelsap, perensap en druivensap zijn minder geschikt omdat de hoeveelheid fructose die daarin zit voor sommige mensen juist laxerend werkt. Eet veel vezels. Vezels in de darmen houden de ontlasting soepel en geven volume.
Voedingsmiddelen als banaan, geraspte appel, bosbessensap, kaneel, rijst, rijstewater, wit brood en wortelpuree werken niet merkbaar stoppend bij diarree.
Sommige producten kunnen triggers zijn voor PDS-patiënten en zorgen voor vervelende buikpijn. Knoflook, ui, koolsoorten en zuivelproducten bijvoorbeeld. Deze voeding kan gasvorming in de darmen veroorzaken.
'Vezelrijke voedingsmiddelen met een hoog watergehalte, zoals rauwe wortels, appels met de schil en avocado's wekken ontlasting op. Dat zijn allemaal geweldige bronnen van vezels om je darmen in beweging te krijgen,' zegt Christine Lee, MD, gastro-enteroloog bij Cleveland Clinic.
Een dagelijks vezelrijk menu bevat ongeveer 30 g vezels per dag. Een koude aardappel- of pastasalade kan ook een gunstig effect hebben op de stoelgang. Kies voor voedingsmiddelen die van nature laxerend werken: karnemelk, yoghurt, ontbijtkoek, siroop, sap van citrusvruchten, koffie.
Laat in de avond eten verhoogt het risico op ziekten gerelateerd aan diabetes, hartziekten, hoge bloeddruk en hoog cholesterol . Bovendien kan het eten van appels voor het slapengaan de maag stimuleren om de maagsecretie te verhogen, waardoor u zich ongemakkelijk voelt.
Een fruitontbijt laat je bloedsuikerspiegel teveel stijgen
Het eten van suikers, dus ook het eten van fruit, zorgt ervoor dat de hoeveelheid suiker (glucose) in je bloed gaat stijgen. Dat hoort ook zo, want dan kan deze belangrijke bron van energie door het lichaam worden vervoerd naar de cellen die dat nodig hebben.
Per dag eten we gemiddeld 28 gram appel. Het advies is om dagelijks minimaal 2 stuks fruit te eten, wat neerkomt op 200 gram per dag. Door af te wisselen met verschillende fruitsoorten krijg je verschillende voedingsstoffen binnen. Alle fruitsoorten bevatten namelijk net een andere mix van belangrijke stoffen.