100% pindakaas kun je gebruiken om de aanbevolen hoeveelheid noten te halen. Een besmeerde boterham komt overeen met iets minder dan een handje noten, ongeveer 20 gram. Dus kies lekker voor 100% pindakaas op je brood. Geef er een zoete of hartige twist aan met plakjes banaan of schijfjes komkommer.
Pindakaas kan je op elk moment van de dag gebruiken. Bijvoorbeeld 's ochtends een schepje door de havermout, een lepeltje door de smoothie, of op een lekkere boterham. Varieer de lunch met lekkere bananen-pindakaas wentelteefjes of een peanut-butter jelly tosti. 's Avonds ideaal als basis voor satésaus.
Pindakaas zonder toegevoegde suikers en zout, valt binnen de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Volgens het Voedingscentrum verlaagt het eten van pinda's het LDL-cholesterol en verkleint het de kans op hartziekten. Een klein handje noten per dag kan de gezondheid op een positief beïnvloeden.
Die 100% pindakaas moet je steeds heel goed roeren, anders drijft alle olie bovenop en blijft er onderin een steenharde massa over die je nauwelijks meer uit de pot krijgt.
De perfecte combinatie: hartig én zoet
Smeren maar met die combo's! Pindakaas en banaan zijn de beste vrienden door de combinatie van hartig en zoet. Probeer deze combo ook eens in een bananen-pindasmoothie, op wentelteefjes en in bananencupcakes met pindakaascrème.
Wil je het nog wat smeuïger dan kan je er een klein scheutje olie doorheen doen. Heb je arachideolie in huis gebruik dat dan, en anders gewoon een scheutje zonnebloemolie of olijfolie.
Zijn er nadelen aan het eten van pindakaas? Pindakaas is een calorierijk voedsel , dus houd dat in gedachten als u uw calorie-inname in de gaten houdt. Sommige pindakaassoorten kunnen meer toegevoegde suikers, gehydrogeneerde oliën en zout bevatten, dus controleer het etiket nogmaals en kies de optie die het beste bij u past.
Indien je erg gezond eet en de theelepel pindakaas die je neemt binnen je caloriebehoefte valt, is afvallen geen probleem. De hoge hoeveelheid calorieën is bovendien ook erg verzadigend. Een te grote hoeveelheid pindakaas in een vloeibare smoothie is echter minder verstandig.
Ja, pindakaas is hartstikke goed voor je stoelgang. Een goede stoelgang vereist namelijk voldoende voedingsvezels: plantaardige bestanddelen die positieve invloed op je lichaam hebben. Zo houden ze vocht vast in de darmen, waardoor je − hoe zullen we het noemen − makkelijker doorspoelt.
Pindakaas en banaan zijn een andere iconische, favoriete combinatie. Deze combinatie is niet alleen heerlijk, maar zit ook boordevol gezonde goedheid. De natuurlijke zoetheid van rijpe bananen vult de nootachtige romigheid van Peter Pan Peanut Butter aan, wat zorgt voor een bevredigende snack of een snel, energiek ontbijt.
Volgens ons testpanel is Vita D'or 100% pindakaas van Lidl de beste pure pindakaas uit de supermarkt. Dit merk kreeg een 7,8 als gemiddeld cijfer en is ook nog eens één van de goedkoopste varianten (€ 2,98 per pot van 600 gram).
Maar er is nóg een heel goede reden om deze combinatie te blijven eten. De vitamine C in de banaan zorgt er namelijk voor dat het plantaardige ijzer in de pindakaas en de granen beter wordt opgenomen. Belangrijk, want er zijn ook voedingsstoffen die de opname van ijzer juist bemoeilijken.
Natuurlijk kun je pindakaas direct eten met behulp van een lepel . Er zijn echter verschillende overheerlijke recepten die je ermee kunt bereiden. We houden allemaal van pindakaas omdat het gewoon rijk, romig en vullend is. Maar er is geen kwaad in een beetje creativiteit.
Hoewel het geen schande is om een lepel pindakaas direct uit de pot te eten, raadt Largeman-Roth aan om pindakaas met een ander voedingsmiddel te eten voor een meer vullende, voedzame snack . Ze raadt fruit en groenten (zoals appels, selderij of bananen), havermout, volkorenbrood, yoghurt of smoothies aan.
Als je wilt, kun je jam of honing over de pindakaas smeren. Pindakaas is ook een geweldige toevoeging aan milkshakes en smoothies, havermout en gebakken lekkernijen . En natuurlijk kun je ook gewoon een lepel pakken en het rechtstreeks uit de pot eten!
Zorg ervoor dat je kiest voor ongezouten varianten zonder toegevoegde suiker of olie. Kleine hoeveelheden zijn het beste als je probeert af te vallen; probeer dagelijks 1-2 theelepels te verdelen over twee sneetjes volkorenbrood of vezelrijk brood als onderdeel van je gezonde snackroutine.
Pindakaas speelt normaal gesproken geen grote rol bij gewichtstoename , maar als je er veel van consumeert als onderdeel van een calorierijk dieet, zul je uiteindelijk aankomen. Als je een vrouw bent met een matig actieve levensstijl, heb je waarschijnlijk ongeveer 2.000 calorieën per dag nodig om je gewicht te behouden.
Hier zijn enkele suggesties voor het gebruik van pindakaas als hulpmiddel bij het afvallen: controleer de portiegroottes, beperk de hoeveelheid toegevoegde suiker, kies voor natuurlijke of biologische bronnen, combineer pindakaas met complexe koolhydraten zoals volkorenbrood, geef indien mogelijk de voorkeur aan romige varianten boven knapperige varianten en zorg ervoor dat er ...
Over vezels gesproken, pindakaas en jam kunnen je darmen gezond houden en je stoelgang regelmatig . "Pinda's bevatten niet alleen veel vezels, maar ook een goede hoeveelheid niacine, wat de spijsvertering kan helpen," zegt Geiger.
Pindakaas bevat wel degelijk calorieën, met bijna 200 calorieën per portie van 2 eetlepels (32 gram). Bovendien komt meer dan 75% van die calorieën uit vet ( 1 ). Wanneer u meer calorieën binnenkrijgt dan u verbrandt, kan er gewichtstoename optreden.
Voor de meeste mensen betekent dit dat ze zich moeten houden aan 1-2 eetlepels (16-32 gram) per dag . Visueel gezien is 1 eetlepel (16 gram) ongeveer zo groot als je duim, terwijl 2 (32 gram) ongeveer zo groot is als een golfbal. Kies voor pindakaas die geen toegevoegde suikers bevat en een eenvoudige ingrediëntenlijst heeft, zoals pinda's en zout.
Wel wordt de pindakaas hierdoor wat harder. Om dat harde tegen te gaan kun je dit doen: Je kunt de pindakaas in de koelkast bewaren, doe dit wel alleen als je het voor meer dan 4 maanden wegstopt. Voor het eten is niet gekoeld veel smaakvoller.
Voor het beste resultaat raden we aan om pindakaas op basis van pinda's te gebruiken. We begonnen met het 30 seconden in de magnetron zetten van de pindakaas en roerden tussendoor tot het gesmolten was . Als je pindakaas te lang in de magnetron staat, kan het verbranden. Daarom raden we aan om te beginnen met 30 seconden.
Pindakaas is zo'n product dat je relatief lang kunt bewaren. De houdbaarheidsdatum van een buiten de koelkast bewaarde pot ongeopende pindakaas is minimaal een jaar. Bewaar 'm wel op een koele en droge plek. Een geopende pot pindakaas is op papier maximaal een jaar te bewaren in je keukenkastje.