Gebruik kaaspapier Dit papier is speciaal ontworpen om de kaas fris te houden. Het biedt de juiste hoeveelheid ademruimte en beschermt tegen uitdroging. Wikkel de kaas in kaaspapier en bewaar hem vervolgens in een luchtdichte container of zak in de koelkast.
Heb je geen kaaspapier bij de hand? Dan kun je het ook wikkelen in zowel een laag bakpapier als een laag aluminiumfolie, om de kaas smeuÏg te houden.
Regel één: gebruik vooral geen plasticfolie. Kaas moet kunnen ademen, en dat verhindert folie net. Gebruik liever bakpapier of speciaal kaaspapier (dat je in de gespecialiseerde handel kunt kopen). Vouw het papier zo strak mogelijk rond je restje kaas en maak het uiteinde vast met een stukje doorzichtige tape.
Azijn blijkt het ontstaan van schimmel tegen te gaan. Je kan een klein beetje azijn druppelen op kaasdoek of keukenpapier waarin je de kaas bewaard.
Kaaspapier zijn vellen papier die speciaal gemaakt zijn om kaas in te verpakken.
Kaaspapier
Kaas verpakt in kaaspapier moet in de koelkast bewaard worden . Kaaspapier is ontworpen om kaas te laten ademen en tegelijkertijd het vocht te behouden, en het doet dat vrij goed. Echter, als de verpakking niet mooi strak is, zal kaaspapier niet goed werken.
Kaaspapier is het waspapier waarin kaas wordt verpakt wanneer u het koopt bij een kaasboer, of soms bij de kaasafdeling in een supermarkt. Het is bedekt met zowel was als polyethyleen, wat een barrière vormt die overtollig vocht van de kaas afvoert, maar het toch laat ademen.
Een veelvoorkomende oorzaak is te veel vocht wanneer de kaas wordt bewaard . Het gebruik van plastic verpakkingen of zip-top zakken kan te veel vocht vasthouden. Wanneer u dit overweegt, welke verpakking zou u dan kiezen voor uw kaas? De andere veelvoorkomende oorzaak van beschimmelde kaas is inconsistente temperaturen in de koelkast.
De beste manier om kaas vers en schimmelvrij te houden is door kaaspapier, bakpapier of een kaaszak te gebruiken . Deze wikkels zorgen ervoor dat de kaas kan "ademen", maar voorkomen dat er ongewenste lucht in de kaas komt. Gebruik nooit plasticfolie. Het verstikt de kaas, waardoor deze vocht vasthoudt en smaak verliest.
Volgens het Voedingscentrum kan schimmel op voedsel namelijk giftig zijn. Maar geen zorgen, de zogenaamde schimmelkazen zoals roquefort, gorgonzola en camembert kan je gerust blijven eten. Deze worden gemaakt met specifieke schimmels die zorgen voor hun unieke smaak en textuur.
Plasticfolie is uit den boze — sterker nog, kaas in plasticfolie wikkelen zorgt er alleen maar voor dat het sneller bederft. Kies in plaats daarvan voor bakpapier of vetvrij papier, waardoor de kaas kan ademen en extra vocht wordt voorkomen . Je kunt ook kaaspapier gebruiken, maar dat is veel duurder.
Naast vlees en zeevruchten is vriezerpapier ook een geweldig materiaal om stukken kaas in te wikkelen, zodat de kaas kan ademen maar niet uitdroogt . Het wordt ook gebruikt in knutselprojecten zoals het bedrukken van stof en quilten.
Kaas bewaren in aluminiumfolie of huishoudfolie doe je beter niet, want die verhinderen dat de kaas kan ademen. Bakpapier gaat overtollig vocht tegen en voorkomt zo schimmelvorming. Net als alle zuivelproducten neemt kaas gemakkelijk geurtjes op, bijvoorbeeld van andere producten in de koelkast.
Laat je oude kaas ademen
In de koelkast kunnen namelijk de smaken en geuren van andere voedingsmiddelen zich vermengen en de subtiele smaak van je geliefde kaas verstoren. Daarnaast wordt oude kaas alleen maar harder in de koelkast, terwijl deze al maanden of zelfs jaren (!) heeft gerijpt buiten de koelkast.
Voor langere termijn opslag, wikkel ze in bakpapier of vetvrij papier gevolgd door een laag plasticfolie of aluminiumfolie . Net als zachte kaas, wilt u deze soorten bewaren in de groentelade of op een koude plek achterin de koelkast. U kunt deze kazen ook invriezen, zolang ze goed verpakt zijn om vriesbrand te voorkomen.
Met een kaasdoos houd jij je kaas lekker lang vers
Met een kaasbak bewaar je jouw lievelingskaas onder optimale omstandigheden, zodat je er zolang mogelijk plezier van hebt. Ze zijn gemaakt van hoogwaardig kunststof en kunnen tegen een stootje.
Afhankelijk van hoeveel vocht een bepaalde kaas bevat, kan de houdbaarheid enorm variëren. Bacteriën en schimmels gedijen allebei goed bij een hoog vochtgehalte , wat betekent dat uw zachte en halfzachte kazen van nature vatbaarder zijn voor bederf.
Vragen over kaas bewaren
Geopend zijn harde kazen ongeveer 2 weken houdbaar. Half harde zijn in de koelkast 2 maanden houdbaar en geopend 2 weken. Zachte kazen zijn het minst lang houdbaar, in de originele verpakking zijn ze 1 tot 2 weken houdbaar.
Gebruik in plaats daarvan kaasbewaarpapier
Om kaas lang vers te houden, kunt u kaaszakken of kaasbewaarpapier gebruiken die u kunt kopen bij winkelcentra of online winkels. Het materiaal dat speciaal is gemaakt voor het bewaren van kaas, kan voorkomen dat er lucht binnenkomt, terwijl de lucht toch goed circuleert.
De kern van de zaak
Na opening kunt u de meeste zachte kazen veilig in de koelkast bewaren gedurende ten minste 7 dagen en de meeste harde kazen gedurende 3-4 weken . Controleer harde kazen zorgvuldig op schimmel en snijd eventuele plekken weg, maar gooi zachte kazen en verkruimelde, geraspte of gesneden kazen (zowel hard als zacht) weg als u schimmel ziet.
Hoewel invriezen de textuur van sommige kazen kan veranderen, is het een effectieve manier om schimmelgroei te voorkomen . Om kaas in te vriezen, wikkelt u deze strak in plasticfolie of aluminiumfolie en doet u deze in een hersluitbare plastic zak, waarbij u zoveel mogelijk lucht verwijdert. Laat de kaas langzaam ontdooien in de koelkast voordat u deze consumeert.
Als kaas goed in papier of een zak wordt verpakt, is dat een ruime barrière tegen uitdroging . Het hoeft niet in een voedselcontainer; dat is overbodig.
De meeste kazen moeten in bakpapier of gewaxt kaaspapier (als u dat kunt vinden) worden gewikkeld in een afgesloten plastic bak met vochtig keukenpapier of een doek om de luchtvochtigheid te reguleren en te voorkomen dat de kazen uitdrogen.
Koken & etenGroente grillen zonder aangekoekte bakplaat: velletje bakpapier, oven aan en gaan. Maar bakpapier kan een kleine hoeveelheid PFAS bevatten. Deze chemische stoffen breken vrijwel niet af in het milieu en zijn schadelijk voor de gezondheid.