Het is bekend dat kiwi's grote hoeveelheden antioxidanten bevatten, waaronder polyfenolen (die helpen beschermen tegen hartaandoeningen en bepaalde kankers) en vitamine C, die de schadelijke vrije radicalen in wezen machteloos maken en op hun beurt de oxidatieve stress verlagen.
Verbetering van je weerstand
Een volwassen persoon heeft voldoende aan een à twee kiwi's per dag om aan de benodigde hoeveelheid vitamine C te komen. Daarmee is de kiwi een van de beste bronnen van vitamine C, vooral omdat hij altijd rauw wordt gegeten en vitamine C warmtegevoelig is.
De kiwi gold bevat ook folaat (vitamine B11), een vitamine die onder andere belangrijk is voor de aanmaak van rode en witte bloedcellen, én het mineraal kalium. Kalium helpt je bloeddruk goed te houden en is belangrijk voor de normale werking van je spieren en zenuwen.
De kiwi zit boordevol vitamine C. Met 2 kiwi's kom je dus snel aan je dagelijkse dosis vitamine C. In de kiwi zitten ook nog enkele hulpstoffen die de werking van de vitamine versterken. Het is niet enkel goed voor je weerstand, maar ook voor je tanden, je botten en je huid.
Uit een aantal klinische onderzoeken is gebleken dat groene kiwi's verlichting bieden bij verstopping en de frequentie van de stofwisseling verbeteren2-3. Dit komt omdat groene kiwi's van nature rijk zijn aan vezels*.
Achtergrond. Chronische constipatie treft ongeveer 17% van de wereldbevolking en blijft een belangrijke onvervulde behoefte, aangezien patiënten vaak ontevreden zijn met de behandeling. Kiwi's kunnen een alternatief bieden voor traditionele laxeermiddelen en hebben aangetoond dat ze het volume en de frequentie van de ontlasting vergroten en de consistentie verbeteren.
Een kiwi is het ideale vieruurtje
Een stuk fruit in de middag geeft je weer energie om er volop tegen aan te gaan. Ook voor kinderen zijn kiwi's ideaal om in de middag van te smullen. .
Onderzoek suggereert dat het eten van kiwi's de opname van suikers uit je voedsel in je bloedbaan zou kunnen verminderen en vertragen. Dit kan helpen om gevoelens van vermoeidheid en honger tussen de maaltijden door te verminderen.
De gele kiwi is een stuk zoeter en lijkt daardoor misschien een tikkeltje minder gezond. Maar daar is niks van waar: alle kiwi's zijn een gezonde keuze, maar gele kiwi's zijn toch nog nét wat gezonder. Er zit namelijk meer vitamine C in dan bij zijn groene broertje.
De kiwi is je bondgenoot als je wilt afvallen. Hij heeft veel positieve eigenschappen die de stofwisseling verbetert. Bovendien heb je minder snel zin in zoet. Zet dus regelmatig kiwi's op het menu.
Kiwi's zijn rijk aan kalium. Dit mineraal staat erom bekend goed te zijn voor ons hart en vaatstelsel. Het helpt namelijk om een hoge bloeddruk te voorkomen.
Volgens nieuw onderzoek van de Anschutz Medical Campus van de University of Colorado zou een veelvoorkomende antioxidant genaamd PQQ (die voorkomt in menselijke moedermelk en producten als kiwi en selderij) helpen de vorming van niet-alcoholische leververvetting (NAFLD) te bestrijden.
Zespri Green kiwi's bevatten veel vitamineC en foliumzuur9. Eén studie heeft zelfs aangewezen dat de consumptie van twee kiwi's voor het slapengaan gedurende vier weken, de kwantiteit en kwaliteit van de slaap van volwassenen met slaapstoornissen merkbaar verbetert10.
Ze helpen de ruwe, droge huid te herstellen
Bovendien vermindert het zelfherstellende vermogen van de huid met de leeftijd waardoor wondjes langzamer genezen. De vitamine C in Zespri kiwi's verhoogt het zelfherstellende vermogen van de huid en voorkomt ruwe, droge huid.
Eén voordeel van de kiwi kennen we allemaal: kiwi is een vitaminen-bommetje! Wist je dat een kiwi bijna het dubbele aan vitamine C bevat dan een sinaasappel en ongeveer nét zo veel kalium als een banaan. Daarnaast zit er in een kiwi meer vitamine E en K dan in de meeste andere vruchten.
Schil van de kiwi
In de schil zitten vezels en vitaminen, maar dit is in vergelijking met de vrucht zelf weinig en daardoor zal het voor je gezondheid niet uitmaken of je een kiwi met of zonder schil eet. In 1 kiwi zit maar liefst 59 mg vitamine C. Dit is bijna 80% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C.
Een regelmatige en consequente consumptie van kiwi's kan een positieve invloed uitoefenen op de gezondheid van de dikke darm. Een handvol klinische studies hebben aangetoond dat de ontlastingsfrequentie en -consistentie bij mensen met constipatie verbetert na consumptie van twee tot drie kiwi's per dag.
Daarbij is een ander groot verschil tussen groene en gele kiwi's de prijs: gele kiwi's kunnen tot wel het dubbele in prijs kosten ten aanzien van de groene variant. Dat verschil in prijs zit 'm vooral in het feit dat gele kiwi's fragieler zijn, waardoor er voorzichtiger mee moet worden om gegaan.
Kiwi's zijn een natuurlijke bron van kalium
Kalium is een essentieel mineraal dat de normale werking van de spieren en het zenuwstelsel helpt te behouden. Het mineraal draagt ook bij aan de handhaving van de normale bloeddruk wat met name van belang is voor oudere personen.
Het beste moment om kiwi te eten is in de ochtend, omdat het je energie geeft en ook je systeem ontgift (1).
Het hoge gehalte aan vitamine C (hoger dan dat van citrusvruchten) en andere vitaminen die de ontstekingsremmende eigenschappen versterken, maakt de kiwi tot een vrucht die het immuunsysteem versterkt en helpt bij het voorkomen van virale infecties.
Last van constipatie? Volgens een internationale studie kan het helpen om twee groene kiwi's per dag te eten. Kiwi's bevatten veel vezels en rafiden, naaldvormige kristallen van calciumoxalaat. Die zouden een laxerende werking hebben.
Fruit lijkt misschien iets lichts dat nog best 's avonds kan, maar Johan helpt je uit die droom: “Fruit is geen aanrader, omdat de suiker erin je opnieuw alerter maakt, terwijl je lichaam juist tot rust moet komen.”
Er is geen specifieke "beste" tijd om kiwi te eten, maar het is over het algemeen geweldig als een gezonde snack of als onderdeel van een maaltijd. Sommigen geven er de voorkeur aan om het 's ochtends te eten voor een verfrissende start, terwijl anderen het als dessert na het avondeten eten . Het is het beste om het te consumeren als het rijp is voor een optimale smaak en voedingswaarde.